Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Forduló
1. forduló

Carlos Ruiz Zafón:

A szél árnyéka – kritika

 

    Vannak olyan könyvek amikre elég csak ránézni, és magába szippantja az embert, az elolvasása után napokig elkíséri a történet mindenhova, befészkeli magát a gondolataidba. Ilyen könyv volt Daniel Semperének Caraxtól A szél árnyéka, és számunkra is, csak Carlos Ruiz Zafóntól.

   A történet rögtön a második világháború után játszódik, főszereplője Daniel Sempere egy barceloniai antikváriumos  fia. Mindössze tíz éves, mikor az apja elviszi Elveszett Könyvek Temetőjébe, hogy megmentsen egy kötetet az elfeledés homályától és a könyv amit talál valóban megváltoztatja az életét. Azonnal beleszeret a regénybe, de meglepődve kell tapasztalnia, hogy szinte senki sem halott semmit a történetről és mintha az író is rejtélyes módon felszívódott volna. Azonban az antikváriusok körében rengeteg pénzt ajánlottak neki a kötetért és egy feketét viselő különös alak is mindenáron meg akarja szerezni tőle, Lain Coubertnek hívják, pont mint az ördögöt Daniel Szél árnyékában. Főhősünk a fejébe veszi, hogy ha törik ha szakad utánajár ennek a titoknak.

   Daniel lassan felnő, és élete különböző szakaszaiban is megismerhetjük. Néhol háttérbe kerül életében az elveszett könyv, aztán újra felbukkan és ha lassan is de egyre többet tudunk meg Carax meglehetősen tragikus életútjáról. Főhősünk élete szinte egybefonódik kedvenc írójáéval, sőt nem egy közös vonásuk is van.  Eközben  a háttérben játszódik a történelem, a II. világháború utáni helyzet az európai országban, a spanyol polgárháború és az erősödő végül lehanyatlani  látszó diktatúra ad tökéletes hátteret a történetnek, de a hangsúly nem ezen van. Barcelona, Carax szeretett városa, viszont annál inkább előtérbe kerül, remekül bemutatja az ott zajló, utcáin lüktető életet, a történet végére már azt érezhetjük, hogy mi is a lakosai vagyunk ennek  a gyönyörű városnak.

   A mellékszereplők is rengeteg színt hoznak a cselekménybe, az elején felbukkanó Clara, aki vak létére jobban ismeri az embereket, jobban boldogul a világ útvesztőiben mint egy látó.  Fermín, aki hiába szenvedett annyit az életben mégis megőrizte pozitivitását, és a humorával kergette el a sötét esőfelhőket  Barcelona ege felől, és persze a végső fordulatot hozó Lain Coubert. Talán ő egy pici csalódás, rég sejteni lehetett, hogy valójában ki ő és mit képvisel, de ez végeredményben nem vett el a regény értékéből.

  Voltak pillanatok amikor Daniel útkereséséről Szerb Antal Utas és holdvilág című könyve jutott az eszembe, nem csak a főszereplők közti párhuzam miatt, hanem  a két szerző magával ragadó stílusa miatt.  Mindenkinek ajánlom, aki szépirodalmat szeretne olvasni, viszont még nem áll készen az elvontabb, bonyolultabb kötetek felfedezésére.

Barátság
7
Bátorság
8
Önfeláldozás
2
Műveltség
7
Őszinteség
5
Elgondolkodtató történet
8
Erőszak
6
Izgalom
8
Mindennapi történet
4
Nevettem rajta
4
Szerelem
7
Sírtam rajta
5
Tetszett
9
Varázslatos történet
9