Irodalmi kritika és scrapbook 9.

meghittCSOPORTNÉLKÜLIEK - Fehér Királynők, Dunakeszi

Választott könyv: Róbert Katalin (szerk.): Meghitt pillanatok

 


 

Egyre rohamosabban közeledik a karácsony, és a boltok polcain is megjelennek a csoki mikulások, szaloncukrok, csúnyábbnál csúnyább pulcsik, és persze az ünnepi könyvek. Ilyen volt a Meghitt pillanatok is. A borító a karácsony hangulatát idézte és mind a cím, mind az alcím is azt sejtette, hogy nekünk, olvasóknak már novemberben beköszönt az ünnep.

Nagy izgalommal vetettük magunkat bele a történetekbe, azonban sajnos ez a könyvélmény nem sikerült úgy, ahogy vártuk. A 20 darab novella közül kevesebb, mint a fele épült ünnep köré, a többi viszont semmilyen formában. Ezzel még nem is lett volna akkora baj, hiszen habár Ünnepi antológia az alcím, meghitt pillanatok nem csak piros betűs alkalmakkor történhetnek velünk, hanem a mindennapokban is. Ezért úgy véljük a rossz élmény csak csekély százalékban köszönhető a megtévesztő címnek, és sokkal inkább a történeteknek.

Mindannyiunk sorra olvasta a rövidebb-hosszabb novellákat, azonban meglepődve tapasztaltuk, felkaptuk a fejünket, és a homlokunkat ráncoltuk, amikor már a sokadik olyan történetet olvastuk, amiben a főszereplőnek az élete tragikus, elvesztette valamilyen szerettét, családtagját, vagy esetleg önmagát. Természetesen érthető, hogy egyedi, megismételhetetlen, megdöbbentő sztorikat kerestek ehhez az összeválogatáshoz, azonban egy idő után már semmilyen hatást nem váltottak ki belőlünk, ráadásul inkább úgy éreztük, messzemenő túlzásokba estek. Amik elgondolkodtató történeteknek készültek, azok inkább kétségbeejtő próbálkozásoknak tűntek. Tisztában vagyunk vele, hogy a 20 novella közül mindössze öt darab készült ismert magyar írók által, ennek ellenére úgy éreztük, ha jobban kiválasztották volna a történeteket, és egyben nézték volna az egészet, nem pedig külön-külön, akkor talán el is érték volna a kívánt hatást.

 Az éremnek persze két oldala van, a mélynek, már-már hihetetlennek szánt művek közé felszabadultabb, fiatalos alkotásokat ékeltek, de nálunk ezek sem értek célba: egyik klisé után jött a következő. A főszereplő lány vagy fiú bonyodalomba keveredett, esetleg, ha már itt tartunk tragédia történt vele, utána viszont egyből rátalált a szerelem egyik osztálytársában, vagy bátyjának legjobb haverjában. A végkifejlet természetesen happy end - nem számít, hogy milyen a két karakter, összeillenek-e vagy sem, mióta ismerik egymást, a lényeg, hogy mindenki boldog és esik a hó. Vagy nem.

Szerencsére okoztak jó pillanatokat is a novellák. Pár történet tényleg ebbe a könyvbe illő volt. Hozta a karácsony hangulatát, és ezáltal, illetve hétköznapiságával kiemelkedett a többi közül. Kreatív történetek voltak, amik talán megtörténhetnek a való életben is, amikre jó szívvel emlékszik vissza az olvasó. Kifejezőek voltak, olyanok, hogy faltuk az oldalakat, precízen kidolgozott karakterekkel. Az utolsó mondatoknál egy kicsit még vártuk is, hogy most hogyan tovább.

Összességében, a Meghitt pillanatok egy egyszer olvasható könyv volt számunkra, és egyáltalán nem azt kaptuk, amit vártunk. Azért esett rá a választásunk, mert meggyőző volt a leírása és magas értékelést kapott különböző ismertebb portálokon. Ennek a miértjét sajnos nem tudtuk megfejteni. 

Barátság: 7

Bátorság: 4

Önfeláldozás: 7

Műveltség: 7

Őszinteség: 7

Elgondolkodtató történet: 4

Erőszak: 1

Izgalom: 5

Mindennapi történet: 2

Nevettem rajta: 5

Szerelem: 8

Sírtam rajta: 3

Tetszett: 5

Varázslatos történet: 4

 

A kreatív feladat elkészítésében minden csapattag kivette részét. Jól ment a közös munka, együtt dolgoztuk fel a könyvet, és gondoltuk ki a megfelelő megoldási módszert. Scrapbook-unkat egy A3 méretű sötétbarna kartonlapra készítettük el, amikre világosabb barna kis kártyákat ragasztottunk, illetve képeket/saját készítésű rajzokat/tárgyat. Minden novellához (20 db) készítettünk egy szimbólum + idézet "csomagot". Ez a kettő nem feltétlenül függ össze, tehát nem biztos, hogy amit az idézetben olvashatunk, azt láthatjuk mellette. Viszont az egyezés is előfordulhat. Az idézeteket az alapján választottuk ki, hogy mennyire tetszett nekünk, mennyire volt jelentősége a történetek során, illetve mennyire foglalta össze ezeket. Akadnak olyanok, amik inkább viccesek, akadnak komolyak is, amik szerintünk nagyon leírják a novellát, de önmagukban is megállnák a helyüket. A kép/rajz/tárgy mindenképpen az alapszimbóluma a történetnek, amire az egész épül, ami a legnagyobb szerepet kapja. Néhol úgy láttuk, egy képpel könnyebb ezt megvalósítani, néhol fontos volt az is, hogy rajzként jelenítettük meg. Az óra, mint tárgy is jelentőségteljes az egyik történet szempontjából, és úgy gondoltuk, hogy ezt egy hasonló, igazi órával még jobban kifejezhetjük. Kicsit balra csúsztatva, a idézetekkel+ képekkel körülvéve arany színnel írt sorok láthatóak, amik a könyv tételmondatát fogalmazzák meg. Szerintünk erre épül az egész mű, ezért is kapott központi szerepet, ezért is veszi körbe ezt, a többi kisebb dolog. A kis csomagokat arany szaggatott vonallal kötöttük össze a történetek sorrendjében, kiindulva a jobb felső sarokból. Ez mutatja, hogy mindegyik összefügg, de mégis különálló novellákról van szó, csak egy dolog közös bennük: a meghitt pillanatok. 

Scrapbook-kép

 

fehér