Könyvajánló és kalligram 3.

pitykeMŰVELTEK - Ági angyalai, Diószeg (Szlovákia)

Választott könyv: Majoros Nóra: Pityke és Prém


Vágytál-e már valaha is arra, hogy hercegnő lehess és olykor talán olyan különleges hercegnő, aki birodalmának minden egyes rétegét és szegletét megérti és ismeri? Ugye milyen szép is lenne!?

A pitykés birodalomban ez máshogy megy. Mindenkinek és mindennek megvan a maga helye, ideje, szerepe, feladata és éli a megszokott s előírt életét. A prémeseknek meg kell magukat húzniuk az erdőkben s elfogadni a szomorú tényt, ők nem többek az állatoknál. A póroknak szó nélkül teljesíteniük kell a pitykések kényét s kedvét, miközben uraik fényűző életet élnek. S mindeközben a pitykehercegnőknek fel kell nőniük az uralkodás feladatához. Ám 17. születésnapjukon minden megváltozik. Prillaszári a mindig jókedvű s bohókás hercegnő óriási kalandba keveredik, ami csupa új, ismeretlen, ám veszélyes történést is tartogat számára. Ekkor rá kell jönnie, hogy a világ, amit eddig ismert, hazugságokra épül. A forgatag, amibe belekerül, megoldást kínál a népek közti viszályra s talán bizonyosságot adhat egy több száz éves legendának is. Képes lesz-e a mi Prillaszárink felnőni a feladathoz? Képes lesz-e máshogy tekinteni Mirinária népeire? S végül szívébe tud-e fogadni egy olyan rettenetes lényt mint Móg, a hírhedt prémes?

S végül, de nem utolsó sorban, mi történik a pitykések otthonában, míg Prillaszári a saját utját járja? Mihez kezd a lány ikertestvére, a mindig engedelmes Govalinda hercegnő? Vajon ő be tudja-e teljesíteni végzetét?

Ha érdekel, hogy mi lesz a két hercegnő sorsa, ha tudni szeretnéd hogyan változtatják meg az országot s lakóit a nem várt események, és legfőképp, ha szeretnél elkalandozni egy teljesen új, mesebeli világba, akkor rajta, itt van a lehetőség....A végén még te is máshogy fogsz tekinteni a világ dolgaira.

Majoros Nóra írónőnk egy olyan mesebeli forgatagot varázsolt számunkra, ami első ránézésre egy lebilincselő fantasztikum, de gondolkodjunk csak el a szereplők jellemvonásain, cselekedetein s legfőképp tévhitükön. Ez a könyv, nemcsak egy izgalmas történetet mutat be, hanem görbe tükröt állít a 21. század embere elé. A karakterekben felismerhetjük saját butaságainkat s előítéleteinket. Erősen reméljük, sok emberhez eljut ez a történet, s felismerik benne a könyv igaz jelentőségét. Végül egy, a könyvben elhangzó gondolattal zárnánk írásunkat: „Háborúval nem lehet békét hozni!”

Barátság: 10
Bátorság: 10
Önfeláldozás: 7
Műveltség: 6
Őszinteség: 4
Elgondolkodtató történet: 9
Erőszak: 7
Izgalom: 7
Mindennapi történet: 5
Nevettem rajta: 5
Szerelem: 2
Sírtam rajta: 3
Tetszett: 8
Varázslatos történet: 8

A második forduló feladata a kalligram készítése volt. A csapat nevében mondhatom, a scrapbook közelebb állt hozzánk, de ezzel is megbirkóztunk. Két csapatban dolgoztunk, az első csapat a lovat készítette, s a második a napot és a holdat.
Ló: a ló Éjmélyt és Éjfényt a királykisasszonyoknak szánt lovakat szimbolizálja, miközben vágtáznak, hiszen a lovak gyorsaságát a történet gyakran kiemeli. Viszont nem csak ezért esett a lóra a választásunk. Éjfény, azaz Govalinda lova az emberi butaság áldozata lett, mint oly sok minden a mi való világunkban, s őszintén meg kell mondanunk, majd belehasadt a szívünk, mikor kivégezték. Éjmély, Prillaszári lova, pedig egy olyan értéket képvisel a könyvben, amit nagyon becsültünk, ez az őszinte szeretet s hűség. Ezek miatt választottuk a vágtázó lovat kalligramunk formájának.
Hold, Nap: talán egyértelmű, hogy a hold Prillaszári, a nap Govalinda szimbóluma, az őket megformáló mondatok, pedig a két lány jellemét s lényegét mutatják. Govalindáé a reményteljes jövőt, s Prillaszárié egy, a jelenünkben is követendő útmutatást jelöl.
pp