Irodalmi kritika és kalligram 6.

gyilkosBARÁTSÁGOSAK - Ki dobálózik odakint lóval?, Mezőtúr

Választott könyv: Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok

 

Agatha Christie méltán híres a detektívregényei által, amik ugyan az 1920 -as évek körül íródtak, de a mai napig ismerik és szeretik mind a karaktereket mind az írónőt.

   Ha Hercule Poirot -ra gondolunk először, akkor küllemre különösen a bajsza ugrik be. A mindig igényes megjelenésű nyugalmazott nyomozó nagyon odafigyel bajsza szépségére. Persze ez egyik könyvből sem maradhat el, hiszen Poirot nyomozási készségei mellett a bajsza miatt híres. Kiváló logikája és zseniális gondolkodása mellett egy kissé gőgös, vagy csak szimplán hozzászokott a hírnévhez. Francia az anyanyelve, ezért mindig annak is nézik, pedig belga. De a legfontosabb: minden ügyet megold, legyen bármi is az ára.

   Arthur Hastings szemszögéből ismerhetjük meg majdnem az egész történetet. Mr. Hastings egy kissé... láthatatlan. Ritkán szólal meg és kérdezik ki a véleményét. Nagy szerepe nincs azon kívül, hogy narrálja a szöveget és a végén Poirot azt mondja, az ő egyik mondata segített megfejteni az ügyet. Ezen kívül még ott van Mr. Crom a magát felsőbbrendűnek tartó felügyelő a Scotland Yard -ról, aki mindent elintéz egy ,,Ó" csakugyan -nal, és persze a többi rendőr és a pszichológus akik a nyomozást segítik.

   Mr. Cust egy kulcsfontosságú szereplő. Az utolsó fejezetig ő a gyilkos, csak aztán derül ki az igazság. Alexander Bonaparte Cust: már a neve is gyanús. Az első világháborúban harcolt, ezért epilepszia alakult ki nála. Instabil mentális és érzelmi állapot, a korral járó szenilisség, ráadásul minden nyom hozzá vezet? Ő a gyilkos? Vagy csak úgy látszik?

   Mary Dower, Megan Barnard, Donald Frazer, Franklin Clarke, Lady Clarke, Thora Grey az áldozatok hozzátartozói akiket bevontak a nyomozásba, sokat segítenek a megfejtés megtalálásában, miközben érzelmi hullámvölgyeken mennek keresztül, szeretteik elvesztése és Poirot néhol kedves néhol goromba megszólalásai miatt. Mindent elmondanak amit csak tudnak és segédkeznek, ahol csak bírnak. De egyikőjük így is kiemelkedik a többi közül.

   Franklin Clarke először ugyan olyan mint a többi: szomorú és dühös bátyja elvesztése miatt, és mindent megszeretne tenni azért, hogy meglegyen testvére gyilkosa. Ám senki sem tudja, hogy igazából ő a gyilkos. 

   Féltékeny volt bátyj pénzére, bár tudta, ha meghal nem rá száll a vagyon hanem hanem Lady Clarke-ra a feleségére. Lady Clarke viszont beteg, így ha fivére meghal, a betegségtől és a bánattól hamarosan a Lady is elhagyja ezt a világot.

   Mr. Custtal csak véletlenül találkoztak, ám mikor megismeri, már tervet is készített: leveleket küldd Mr. Cust lakására amelyekben elhiteti vele, hogy felvette egy harisnya cég házaló ügynöknek. Poirot-nak is küld leveleket "ABC" aláírással. Custot mindig a megfelelő városba és utcába küldi házalni, így rá terelődik a gyanú, miközben Ő öl meg mindenkit, köztük testvérét is. Végül Doncasterben direkt hibát ejt. Nem "D" betűs embert öl meg. A nyomok most is Custhoz vezetnek, és mikor elkapják már csak a beismerő vallomása kell, hogy bűnössé nyilvánítsák, ami meg is történik. Még szegény ártatlan Mr. Cust is elhiszi, hogy ő a gyilkos mentális állapota miatt.

Ez egy zseniális, nagyon bonyolult és kockázatos terv. Mennyi esély volt rá, hogy még a vékony köteleken lógó bábú, Mr. Cust bevallja ,,bűnösségét"?    De ugye a nagy Poiroton nem lehet fogást találni. Bármennyire is volt Franklin elég őrült, bátor és eszes a végén így is elkapta.

Agatha Christie nagyon kreatívan és igényesen írja ezt a történetét (is) : úgy szórta el az apró jeleket, hogy nem mindegyik olvasó tudja először észrevenni. A történetfejlődés kiváló: a sztori szó szerint eljut A -ból B -be, sőt C -be és D -be is, bár E -nél megállt, pedig szívesen olvastuk volna még hogyan is nyomoz a híres detektív.    Ez a könyv magával ragadóan rejtélyes volt, néhol elborzasztó, de legfőképpen izgalmas és imádtuk minden oldalát.

Barátság: 3

Bátorság: 10

Önfeláldozás: 1

Műveltség: 9

Őszinteség: 7

Elgondolkodtató történet: 10

Erőszak: 10

Izgalom: 8

Mindennapi történet: 2

Nevettem rajta: 2

Szerelem: 1

Sírtam rajta: 1

Tetszett: 10

Varázslatos történet: 1

 

A kép Poirot-t ábrázolja, és az ő hőn szeretett bajszát, a szeme fényét.
Mivel a történet egy sorozatgyilkosról szól, az ABC-ről és a betűiről, így az abc betűit szerettük volna a középpontba helyezni, na meg a zseniális Poirot-t, aki megfejti, hogy ki lehet az a titokzatos gyilkos, aki sorrendben haladva megöli áldozatait.
Az árnyékolásnál (szürke) Poirot tulajdonságait írtuk le. Van benne jó is és rossz is. A szeménél teleírtuk a, b, c betűkkel, mivel Poirot az elkövetőt keresi:  ABC-t.
A bajszánál Hastings poénja látható, a szájánál pedig a mondat, (Poirot, a zseniális magándetektív! ) amiről Poirot tudja, hogy igaz, és el is várja, hogy elismerjék, hogy ő a legjobb detektív. A fülénél a többször elhangzó mondatok láthatóak, amik legalább egyszer, ha nem többször elhangoznak az olvasó fejében.
A zakója is rejt pár titkot, mégpedig ABC személyleírását.

A vous la parole! - Öné a szó. 

Mieux que ca, mademoiselle. - Ennél jobban, kisasszony. 

Kalligram
 

Poirot