Könyvajánló és képregény 7.

skyELFAJZOTTAK - Tűzben Edzett Triász, Jászberény

Választott könyv: Joss Stirling: Lélektársak - Sky

 

Joss Stirling egy rettentően hétköznapi, már már felkapott témához nyúlt amikor belekezdett ebbe a könyvbe mégis olyat tudott adni nekünk olvasóknak amit nem sokan, izgalmasabbnál izgalmasabb karaktereket, na meg egy kis szupererőt. Igen, egy pillanatig mi is szupererővel rendelkező muglik lehettünk. Csodálatos érzés volt. Unalomig ismételt klisék, a jó és a rossz harca, tiniszerelem becsomagolva egy varázslatos köntösbe, talán ez jellemezné a legjobban ezt a könyvet.

A könyv főszereplője a 16 éves Sky, aki a nevelőszüleivel most költözött az Egyesült Államokba. Új ország, új város és új középiskola. Skynak nincs könnyű dolga. Az életében sok változás következik be és még újabb nehezítő tényezőként megismerkedik a helyi „rosszfiúval” Zed Benedict-tel is. Zed nem egy hétköznapi srác. Ő és az egész családja savant* és ennek a képességnek a segítségével mint egyfajta beépített ügynökök vesznek részt a városi bűncselekmények felderítésében, megoldásában, a bűnösök rács mögé juttatásában. Zed látja a jövőt, de csak egy pillanattal azelőtt mielőtt megtörténne. Egyik ilyen látomása során látja Sky-t amint meg akarják ölni, így mindent meg tesz azért, hogy a lányt biztonságban tudja, pedig akkor még csak egy idegen számára. Nem tudja, hogy később ő lesz a másik fele, a biztonságot adó menedék, a lelki egyensúlyt jelentő iránytű, ami mindig a jó irányba vezeti, a lélektársa. Ez a felismerés visszaadja neki a rég elvesztett fényt, hiszen egy savant számára a lélektárs megtalálása egyenlő a lelki egyensúllyal, a teljesség érzetével, a földöntúli boldogsággal. Amilyen csodálatos érzés éppen annyira nehéz is rátalálni. Talán úgy fogalmazhatnánk meg ezt az egészet a legtömörebben, hogy lélektárs nélkül lehet élni, csak nem érdemes. Éppen ezért mindent megtesznek, hogy megtalálják, kerül, amibe kerül. (Ezt bizonyítja, hogy Zed és Sky, Zed szülei és a későbbiekben több savant is megtalálja a lélektársát a további kötetekben.) Szerintünk az írónő sokkal részletesebben elmesélhette volna, hogy mit is jelent ez a Lélektárs dolog, mi kapcsol össze két embert ennyire. Ennek hiányában olyan hatást keltett, mintha már a kezdetektől elrendeltetett volna, és csak fogadjuk el, hogy így van, ne akarjuk megtudni a miértjét.

Nagyon tetszett nekünk a kicsit más köntösbe burkolt jó és rossz harca, amely nem hozta a fantasy műfajától megszokott csatajeleneteket, hanem más eszközökkel élve tartotta fent az olvasó érdeklődését, mint például az akció jelenetekkel és azzal, hogy megmatatta nekünk az író, hogy a szeretet mindent legyőzhet.

A könyvben lévő különleges szereplők az erejüktől eltekintve ugyanolyan emberek mint mi, te vagy akárki más. Így vannak köztük jók (mint a Benedict család) és vannak nagyon gonosz savantok is (mint a Kelly család). A két család összetűzésének (ami abból ered, hogy a Benedicték két Kellyt rács mögé juttatnak) következménye, hogy Kellyék elrabolják Skyt és az ő felhasználásával akarják tönkretenni a Benedict családot. Sky agyát átmossák. Daniel Kelly, a Kelly család feje ugyanis olyan képességgel rendelkezik, amit igazán még a jók kezébe sem adnánk szívesen, nemhogy egy olyan elvetemült, kegyetlen emberébe mint amilyen ő. Hisz soha nem sülhet ki semmi jó, ha az emberek emlékeivel játszunk. Igen, Daniel Kelly képessége ebben rejlik, képes az emberek tudatát, emlékeit befolyásolni a saját kénye kedve és érdeke szerint. Bármit képes elhitetni az emberrel, bármire képes rávenni. Veszélyes fegyver, ugye?

De van egy fegyver, ami Zed és Sky kezében ott van, és Kellyék még hírből sem ismerik. A szeretet. Ahogy a legtöbb mesében is láthatjuk, a hercegnőket az igaz szerelem csókja menti meg a haláltól vagy éppen kelti fel a száz éves álomból, úgy itt is ez történik csak nincs csók, herceg, hercegnő. Csak két szerelmes, akik akár az életüket is odaadnák egymásért. Ez az a kapcsolat, amelyet semmi az égvilágon sem törölhet ki, még Daniel Kelly sem. Erre az ő hatalma sem terjed ki. Hisz, ez egy olyan megmagyarázhatatlan kapocs, amely egy egész életre összefonja két ember sorsát, két testből egy lélek lesz. Talán, ez lehet a fő mondanivalója is a könyvnek. Nem kell ide semmilyen varázslat, csoda, vagy az, hogy bármilyen szuper képességgel rendelkezzünk, mert minden, amire szükségünk van mindig is ott volt a szemünk előtt. Átsegített minket a nehezebb napokon, ott volt akkor is, amikor úgy éreztük egyedül vagyunk, amikor kilátástalan volt minden. Minden korban, időben, tudományoktól, felfedezésektől függetlenül, még a háborúk alatt is ott volt. Mindig, mindenkor és mi mégis olyan kis jelentőséget tulajdonítunk neki, hogy sokszor el is felejtkezünk róla, pedig minden bajunkra a megoldás, az éltető erő ebben az egy szóban rejlik: SZERETET. Ha ezt az érzést birtokoljuk, nincs is nálunk gazdagabb. És igen, itt is segített, mint oly sokszor már. Sky akarata és a Zed felé irányuló szerelmének köszönhetően végül minden jól alakult.

A szereplők jellemfejlődése eltérő. Zed a sokak által gondolt, látott rosszfiúból (mi tudjuk, hogy sohasem volt az) „jobbfiú” lesz. Mondanunk sem kell mennyire imádtuk a személyiségét, az egész lényét. Minden lány ilyen fiúról álmodozik, még ha nem is akarja bevallani. Egyszóval tökéletesen megálmodott karakter volt.

A legnagyobb változáson azonban Sky megy keresztül, aki bár magában jól elzárta nagyon mélyre a múlthoz fűződő rossz emlékeit, most mégis újra kinyitja a hét lakat alatt őrzött ajtót, mely választ ad arra a kérdésre, hogy ki is ő valójában. Újra képes szeretni, és hinni az emberekben. Sajnos, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy Sky sokszor elég bosszantó volt, pont amiatt, hogy nem tudta mit akar. Így a regény végére se veled se nélküled kapcsolat alakult ki közöttünk és közte. Szeretjük és nem is. Azonban kár is tagadni, hogy ilyen jellemfejlődéssel szívesen találkoznánk gyakrabban. Jó volt látni, hogy az esetlen kislányból, önálló, céltudatos nő lesz. Főleg így nőként.

 A könyv boncolgatja kicsit a szuperhősök, különleges képességű emberek mivoltát és életét. Bemutatja, hogy az ő életük sem fenékig tejfel. Töménytelen mű született már ebben a témában, de még mindig van rá igény. Hisz mióta világ a világ, az emberek imádják a hősöket. Rengetegen álmodoznak szupererőről, hogy ők legyenek a világ megmentői, őket imádja mindenki. Végre egyszer az életben különlegesek, hősök akarnak lenni. Lehetett a hős számukra Héraklész vagy éppen Batman, teljesen mindegy. A név az változhat, de az sosem fog, hogy embereknek mindig is szükségük lesz hősökre. És ez így van rendjén.

 

*A valóságban létezik a savant – szindróma, így nem találjuk teljesen helyénvalónak, hogy így nevezi az író a szereplőket. Ugyan van némi hasonlóság a két dolog között, de így számunkra veszített a mű az értékéből, mivel jó lett volna, ha az író kicsit eredetibb és saját ötletből nevezi el a könyvben lévő különleges képességű embereket.

Barátság: 7

Bátorság: 8

Önfeláldozás: 9

Műveltség: 2

Őszinteség: 6

Elgondolkodtató történet: 4

Erőszak: 6

Izgalom: 9

Mindennapi történet: 3

Nevettem rajta: 6

Szerelem: 10

Sírtam rajta: 2

Tetszett: 9

Varázslatos történet: 10

 

Az általunk választott jelenet fontos Sky és Zed kapcsolata szempontjából, ezért döntöttünk a megrajzolása mellett. Megmutatja, hogy a köztük lévő kötelék még Sky agymosás utáni állapotában is erős, és képes megmenteni őket egy veszélyes helyzetben is. Sky-t manipulálják, utasításokat suttognak neki, bábként akarják felhasználni, de Zed megpillantása után Sky kikerül a hang szorításából. A lány rájön: egymáshoz tartoznak, le sem tagadhatja.

Képregény

 

skykép