Könyvajánló és képregény 8.

A garaboncBÁTRAK - CsakAPdf, Cegléd

Választott könyv: Kristin Cashore: A garbonc

 

 

Eddig ez volt az első könyv amit mindenki nagy lelkesedéssel kezdett el olvasni, mivel megtaláltuk benne a számunkra kedves műfajokat: a fantasyt, a romantikát, a kalandot és még sok mást.
A könyv a Hét Királyságban játszódik, melynek főszereplője Katsa, akinek garabonciája van. A garaboncia kevés embernél van jelen. Ez lehet bármi, pl.: gondolatolvasás, vagy jelen esetben Katsanal az akár puszta kézzel való ölés. A király ezt a lehető legjobban kihasználja és a lányt küldi az ellenség megfélemlítésére. Katsa azonban ezt nagyon utálja, mert nem akar ártatlan emberek életére törni. Ennél a résznél fogalmazódott meg bennünk a kérdés, hogy ha bárkit képes megölni akkor miért hódol be a királynak? Nyílván úgy nevelték hogy a királynak engedelmeskedni kell, de arra az álláspontra jutottunk hogy az ő helyében nem ölnénk ártalmatlan embereket, hanem inkább fellázadnánk a király ellen. 
Ugyanakkor Katsa egy jól kidolgozott női karakter mert talpraesett, okos, erős. Amikor egy idős herceg kiszabadításában vesz részt akkor találkozik Pongor herceggel aki ugyancsak garabonc. Pongor az első aki képes legyőzni Katsat.
Hamar összebarátkoznak és később szerelem alakul ki köztük. Egyet értettünk abban hogy mi inkább azt preferáljuk jobban ha a férfi az erősebb és nem a nő, de ebben a könyvben pont fordítva volt. Pongor herceg karaktere is eléggé jól el lett találva. A többi szereplő jellemét szerintünk jobban is ki lehetett volna dolgozni. Eléggé semmitmondóak voltak de ennek ellenére kedvelhetőek.
Nagyon szerettük Katsa és az unokatestvére közötti kapcsolatot. Az egyetlen gyenge láncszem szerintünk a főgonosz. Na hát az valami borzasztó volt. Nem tudtuk meg hogy miért lett olyan amilyen, a tervét se egészen értettük.
A történet szép egyenletesen halad előre, a szereplők mindig mennek valahova. Az útleírások lehettek volna kevesebbek mert elég hosszúra sikeredett. Na és a nagy csata a végén. Nagyon könnyen le lett tudva. Katsa egy pillanat alatt megölte a főgonosz Lekk királyt. Nem volt meg az a feszültség, az a nem akarom hogy vége legyen ennek a résznek érzés mint például J.K. Rowling Harry Potter című könyvénél a roxforti csata résznél amikor minden olvasó a körmét rágja hogy mikor kivek mi történik és aggódja végig a harcot a szereplőkkel együtt. Ennek ellenére a könyv végén nem csalódtunk.
Végül de nem utolsó sorban essen szó a borítóról. Alapvetően egy szép borítóról van szó, de szerintünk lehetett volna még egy picivel több minta és elem rajta.  Látszik hogy a kardot szerették volna előtérbe helyezni, ami jól is sikerült de olyan üresnek tűnik az egész a kard körül.

Barátság: 6

Bátorság: 10

Önfeláldozás: 5

Műveltség: 5

Őszinteség: 6

Elgondolkodtató történet: 5

Erőszak: 7

Izgalom: 7

Mindennapi történet: 7

Nevettem rajta: 6

Szerelem: 7

Sírtam rajta: 1

Tetszett: 7

Varázslatos történet: 7

 

- Katt!

- Mi az?

- Elveszettnek látszol. Elfelejtetted, merre van a lakosztályod?

- Próbálom összeszedni magam.

- És ez meddig fog tartani? Szeretném megmutatni néhány új találmányomat!

- Azt mondták, csinosnak kell lennem a vacsoránál.

*Raffin elvigyorodott*

- Hát, akkor az évekig is eltarthat.

*Raffin nevetésben tört ki, mire Katsa leszakított egy gombot az egyik táskájáról, és a herceg felé hajította. Raffin visított, és a földre vetődött, a gomb pedig pontosan ott csapódott a falnak, ahol korábban állt.*

Képregény

 

képregény