Lucinda Gray: Az aranykalitka

Forduló
4. forduló
Írj irodalmi kritikát a választott kötethez!

Alig vártam hogy elkezdhessem olvasni, mert már rengeteg jót hallottam erről a könyvről.
A történet egy virginiai farmon kezdődik, ahol megtudjuk Katherine és George Randolph hogyan éltek mindeddig. Ez teljesen megváltozik, minden a feje tetejére áll. Angliában Walthingham birtokán találják magukat, mint utolsó örökösök. A nagyapjuk hagyta rájuk, bár nekik erről fogalmuk sem volt. Bele kell tanulniuk a nemesi létbe. A bál jelenetnél rengeteg nevet megemlít az író, akiről akkor még nem tudtam, hogy fontosak lesznek-e a későbbiekben. Ezért volt olyan, hogy vissza kellett lapoznom, hogy megnézzem ki is ő, akit újra megemlít. Ez számomra zavaró volt. A további részekben pedig a néhai túl aprólékos bemutatást nem tartottam lényegesnek. 
Az első báljuk utáni napon tragédia történik. Georget holtan találják a tóban. Katherine biztos benne hogy nem baleset történt, hogy bátyját megölték. De senki nem hisz neki. Ezek után nehéz idők várnak a lányra. Egy inas és szeretett kiskutyájának halála is bekövetkezik a birtokon. Ezek következtében úgy gondolja nem tud itt maradni tovább, haza akar menni. Felkeresi a család ügyvédjét, hogy gondoskodjon a birtok sorsáról, ugyanis el szeretné adni. Az ügyvéddel, Mr.Simpsonnal nagyon jó, baráti kapcsolatot alakít ki. Talán még több is mint baráti, de ezt nem vallják be. Itt vártam volna hogy az ő szerelmük már itt is kibontakozik, és együtt néznek szembe a nehézségekkel, de mire a könyv végére értem, rájöttem hogy érdemes volt a végéig tartogatni ezt. Bath-ban megtámadják a lányt, fényes nappal, és a támadóktól megtudja, hogy Henry kuzinja tartozását rónák le rajta, de sikerül megmenekülnie. Visszatér Walthingham-be. Rengeteg kérdés és kétely van a lányban. Mi történt a bátyjával? Milyen tartozása van Henrynek?
Következő éjjel Katherine arra ébred, hogy három férfi áll felette. A kuzinját, és a családi orvost ismeri fel, a harmadik férfit nem ismeri. Lefogják és erhulcolják egy kocsiba, majd maszkot húznak rá. Rémület járja át, de próbál figyelni az útra, hogy merre mehetnek. Amikor megáll a kocsi és leveszik a maszkját egy hatalmas épület előtt állnak. Sosem volt még ott azelőtt. A lányt elvezetik, és egy cellába tuszkolják másik öt nő közé. Erre a fordulatra egyáltalán nem számítottam, ezt nagyon találónak és érdekes folytatásnak tartom. Ott tudja meg, hogy egy elmegyógyintézetbe kényszerítették őt, ahol hiába próbálja bizonyítani épelméjűségét, senki nem hiszi el. Azt gondolják őrült, hogy beleőrült testvére elvesztésébe. Pár itt eltöltött sanyarú nap után látogatója érkezik. Hiába van Mr. Simpsonnál egy (hamis) okirat, miszerint az örököst vissza kell vinnie a birtokra, nem adnak a szavára, ezért kénytelenek megszökni. 
Visszatérnek a birtokra, de nem a házba, azt csak távolabbról figyelik, és tervet eszelnek ki. Másnap Jane és Mr.Dowling társaságában visszatérnek a házba és Katherine szembesíti Henryt azzal, hogy minden titkát tudja, miszerint ő ölte meg a bátyját és a nagyapját is. Henry kész lenne a lányt is leszúrni egy piszkavassal de a két férfi az útját állják ebben. A kuzin menekül, egészen a kőbányáig jut, ahol csakis Katherine lesz szemtanúja, amint a Walthingham-i szörny megöli a bűnöst. Az utolsó örökös így már nyugodt életet élhet birtokán. Végre kiforr a szerelem is közte és az ügyvédje között. 
Egyszerűen imádtam olvasni, csak faltam a sorokat. Nem csalódtam, pontosan olyan jó a könyv mint amilyennek gondoltam. 

 

Barátság
5
Bátorság
7
Önfeláldozás
3
Műveltség
5
Őszinteség
1
Elgondolkodtató történet
5
Erőszak
8
Izgalom
9
Mindennapi történet
3
Nevettem rajta
2
Szerelem
7
Sírtam rajta
3
Tetszett
10
Varázslatos történet
7