Szívlapát - Péczely Dóra

Forduló
4. forduló

Szívlapát Ajánló 

Hogy mit mondhatnánk a szívlapátról? Hát elég sok mindent. Mindannyian szerettük és vígan haladtunk át a betűk halmazán. Nagyon jól mondja el a könyv, amit akar. A különböző szerzők kortárs versei remekül passzolnak egymáshoz, bár a stílusbeli különbségek észrevehetők, de ez nem baj, sőt, élvezetesebb is a könyv. Összesen 150 vers található a könyvben 85 költőtől ami könnyen összefolyik, mert nem fogod tudni letenni a könyvet. 

Tetszett nekünk a borító és a kisebb rajzok is. Ezek a kis firkák pont beleillenek és fel is dobnak egy verset. Lágyan beilleszkednek a versek közé. A borító is hasonló, nem túl figyelemfelkeltő viszont kifejezetten jól mutat. A betűtípus is megfelelő, teljesen ki lehet venni, hogy mit olvasol, nem bonyolódsz bele a sorokba. Péczely Dóra remek munkát végzett a cím kiválasztásával is, ugyanis a szívlapát egy speciális lapát és ilyen tényleg létezik, így még egy plusz löketet ad a könyvnek. Mellesleg mint már leírtuk nagyon jók a versek, nagyon sokunknak A Konyha című vers fogott meg, de a Szívlapát is egy jó írás a végén. Verseknél fontos hogy jól adják át a témákat, és nem panaszkodhatunk. Amikor a szerelemről van szó a költők nem viccelnek, szinte érzed hogy körülvesz az érzés mikor verseiket olvassuk.

A szerkesztésen belül az is letisztulttá teszi a könyvet, hogy a versek között van egy bizonyos "hely", amik a csak a jó versantológiákban vannak. Szerintünk ez kell, mert ez egyfajta hatásszünetet jelent, ami fontos, hiszen bármennyire is összekapcsolódnak a versek, mindannyian megálltunk a művek olvasása közben, hogy leülepedjen bennünk, de utána azonnal folytattuk a lapozgatást.

Összefoglaló: Egy nagyon jó olvasmány, melybe könnyen bele lehet merülni, és nem lehet letenni. Kortárs mű ami nem feltétlenül kisgyerekeknek való. Összetett a versek képe, de nem olyan nehéz kiigazodni rajtuk. Mi nagyon élveztük és reméljük még több ilyet fogunk olvasni. 

Barátság
8
Bátorság
6
Önfeláldozás
8
Műveltség
10
Őszinteség
10
Elgondolkodtató történet
9
Erőszak
3
Izgalom
8
Mindennapi történet
10
Nevettem rajta
9
Szerelem
10
Sírtam rajta
7
Tetszett
10
Varázslatos történet
5