Erin Morgenstein: Éjszakai cirkusz

Forduló
4. forduló

Erin Morgenstein: Éjszakai Cirkusz

  • könyvajánló  

  A fülszövegez elolvasva egy Éhezők viadalához hasonló cselekményszálat vártam, két fél akiknek meg kell küzdeniük egymással, csak egy győzhet, maradhat életben, az aki a legmonumentálisabb varázslatot tudja végrehajtani.  Azonban a versenyzők egymásba szeretnek és ez felkavarja a körülöttük lévő világot.

  Nagyobbat nem is tévedhettem volna, Morgenstein regénye messze áll egy egyszerű utánzattól. Már a borító mellett sem lehet szótlanul elmenni, még a sokat próbált könyvtári kötet is csodálatosan nézett ki, fekete borító és lapszélek, kis ezüst csillagokkal telehintve.

A történet a 19. század végén játszódik híres nagyvárosokban mint Párizs, London, New York és Boston. Az akkori idő két legnagyobb mágusa vetekszik egymással, egyikük attól sem riad vissza, hogy saját lánya életét kockáztassa ellenfelével szemben a pillanatnyi diadalért. A varázslók csak a porond széléről kísérik figyelemmel tanítványaik párbaját, akik a gyermekkoruk óta lényükbe ivódott bűbájjal próbálnak a másik felé kerekedni, viszont tehetségükkel nem csak a közönséget kápráztatják el hanem egymást is. Lassan már nem a győzelem a cél, hanem a saját mestereiktől lehető legtávolabbi közös életük megkezdése.

  A megalkotott világ, bármennyire is furcsán  hangzik, véleményem szerint túlságosan valóságos ahhoz, hogy beleférjen a fantasztikus irodalom kategóriába. Itt az igazi mágia veszélyes. A történet legelejétől fogva egyértelmű, hogy ez nem olyan erő amivel játszadozni lehetne, komoly következményei vannak a használójára nézve attól a perctől fogva, hogy elkezdte kibontakoztatni a tehetségét.  A szálai  viszont kibogozhatatlanul összefonódnak a valósággal, nem lehet tudni, hogy hol ér véget az egyik és hol kezdődik a másik.

  Erin Morgenstein első műve magával ragadó, egyik pillanatban az egekbe emel és eufóriával tölti meg a az ereidet, a másik pillanatban viszont mély depresszióba esel tőle, a szoba sarkába hajítod csak azért, hogy néhány gondolatvillanás után újra a kezedben tarthasd és alámerülhess az új, felfedezésre váró univerzumba.

 

Barátság
4
Bátorság
8
Önfeláldozás
3
Műveltség
4
Őszinteség
4
Elgondolkodtató történet
5
Erőszak
6
Izgalom
7
Mindennapi történet
3
Nevettem rajta
3
Szerelem
8
Sírtam rajta
8
Tetszett
9
Varázslatos történet
10