Péczely Dóra - Budapest off

Forduló
4. forduló
Írj irodalmi kritikát a választott kötethez!

A Tilos az Á könyvek zömében kortárs köteteket adnak ki, ez az antológia sem kivetel. Tizenhárom novellára oszlik a mű, amelyet napjainkban ismert szerzők írtak. Mindegyik író remekül mutatja be a fiatalok hétköznapjait és lelkivilágát, Budapestet is gyönyörűen, színesen ábrazolják.
A novellák főszereplői egytől-egyig tinédzserek, mindegyikük éli a maga életét,a maga problémáival, szépségeivel.
Szinte az összes történet a 21. században játszódik, de találunk egy-kettőt, ami kicsit régebbi időket idéz.
Az egész ötlet Jeli Viktória, Pest Erzsi című alkotásából inspirálódott. A történet Pesterzsépet létrejötte köré kerít egy eredettörténetet. Hasonlóan a múlttal foglalkozik Tasnádi István és Kertész Erzsi novellája is, melyekben a főszereplők belekostolhatnak az időutazásba.
Molnár T. Eszter története szerintünk olyan mintha egy negatív jövőképet ábrázolna, melyben a fiatal jó erőben lévő lányoknak katonai kiképzésen kéne részt venniük, hogy megvédhessék hazájukat. Egyik mellékszereplőnk a mérhetetlen nyomás áldozata lesz, míg két másik társa próbálja kihívásokkal és fájdalmakkal teli útját folytatni.
Gimesi Dóra, A lány és a kéményseprő című történetében a főszereplő, Fanni akinek édesanyja híres színésznő. A kislányra pont emiatt ugyanez a sors lett ráerőltetve, holott a leanyzó egészen mást szeretne -mégha maga sem ismeri fel azonnal és kezd el tiltakozni, inkább csak csendben reméli, hogy valami megváltoztatja a jövőjét -, mégis ezer meg egy elvárás érkezik felé.
A rózsaszín felhőkarcoló egy átlagosnak nem mondható kamaszlányról szól. Főszereplőnk megunja, hogy az összes legenda csak kamu és úgy dönt, hogy maga hoz létre egy igaz mítoszt. Rózsaszín felhőkarcoló néven kezd el a belváros bulinegyedében jótetteket végrehajtani. A kis akciója annyira jól sül el, hogy egy külföldi turista fülébe is eljutott a híre, bár nem olyan módon, ahogy azt a lány elképzelte.
Mészöly Ágnes novellájában két különböző korú ember találkozik össze a Liszt Ferenc repülőtéren. Jól kirajzolódik mindketten miben különböznek és miben hasonlóak.
Dániel András Off című műve Budafokon játszódik, ahol amilyen gyorsan találkozik két főhősünk olyan gyorsan is válnak el útjaik. Megis ilyen rövid idő alatt egy romantikus kapocs alakul ki köztük és még a hely történelnébe is betekintést nyer az olvasó.
A Wekerle-telepen játszódik Kiss Tibor Noé novelláját, amit egy nagyon hangulatos légkör vesz körül. A főszereplő egy kínai telefont próbál eladni, ami végül sikerül is neki, bár adótott pár nehézség.
Kemény Zsófi történetében nem csak a főszereplő de a mellékszereplő hipnoterapeuta gondolataival is találkozhatunk. Érdekes, hogy mindkét fél álláspontját megismerhetjük.
Tamara mindennapjait egy kisebb, elzüllötebb bandába verődve tölti. Kalapos Éva Veronika törtenete megmutatja, hogy hiába vagyunk egy társoságban akkor is lehetünk magányosak, ha nincsen legalább egy igaz barátunk.
Az antológiát illusztrációk szinesítík es az a magával ragadó Budapesti légkör, amelyet városunk birtokol. Szerintünk alkalmas olvasmány bármely korsztály részere, mert mindenki megtalálja benne a számára fontos elemeket.

Barátság
7
Bátorság
3
Önfeláldozás
1
Műveltség
2
Őszinteség
4
Elgondolkodtató történet
6
Erőszak
1
Izgalom
4
Mindennapi történet
5
Nevettem rajta
6
Szerelem
4
Sírtam rajta
1
Tetszett
8
Varázslatos történet
1