Irodalmi kritika és visszajátszás 7.

vaskirályBARÁTSÁGOSAK - Cicafa, Királyhelmec (Szlovákia)


Választott könyv: Julie Kagawa: Vaskirály

 

 

A Vaskirály című könyvnek egy nagyon híres történet az alapja, mégpedig Az Ezeregyéjszaka meséi. A főszereplő, Meghan, testvérét elrabolják, így a keresésére indul legjobb barátjával, Puckkal. Kalandjuk elején kiderül, hogy Meghan a Tündérkirály lánya, és egy háború közepébe csöppent bele. Mégis csupán egyetlen célja az, hogy biztonságban haza juttassa a testvérét, amiben később segítségére lesz a titokzatos, jegesszívű herceg, Ash.

Aki nem olvasott még könyvet tündérekről, ez egy tökéletes belépés lehet a maga mesebeli, részletes világával. Nagyon szép nyelvezettel, szerethető karakterekkel szolgál a könyv, olyan lényekkel, amiket nehéz elfelejteni. Igazán mesés, az udvarok közötti ellentétek is nagyon jól kijönnek, bár igaz, nem a legegyedibb ötlet. Ugyan aprólékosan kidolgozott a könyv világa, mégis néhol kicsit pontatlan, érthetetlen. Ez a kisebb negatívum betudható annak is, hogy a főszereplők folyton úton vannak, egyik helyről a másikra mennek, helyenként túl sok információ szakad az olvasó nyakába. Újabb negatívumként megemlíteném a könyv elejét. Mielőtt Meghan belépne a tündérek világába, és ténylegesen elejét veszi a kalandnak, egy borzalmasan klisés, kissé idegesítő képet kapunk róla és a középiskolás életről. Persze érezhető, hogy valamilyen sötét árny van vele, nagyon gyerekesnek hat az egész. Ez természetesen csak a könyv legelejére vonatkozik, hiszen Meghan útja során egyre érettebb, szerethetőbb lesz. Szerencsére egy olyan női főszereplő, aki nem futamodik meg, nem hagyja, hogy a pánik, az ismeretlentől való félelem legyőzze. Nem a patyolattiszta jót követi, a lehető legkevesebb áldozattal próbálja véghez vinni tervét. Persze elkövet hibákat, bizonytalan lesz és megkérdőjelezi saját magát, de épp ez teszi emberré egy olyan világban, ahol ez a kifejezés a legnagyobb gyengeségnek számít. Büszkén viseli minden hibáját, gyenge pontjaiból pedig erőt kovácsol. Ez egy nagyon jól megírt, motiváló karakter.
A legjobb barátja, Puck hozza az egész könyvbe a fentebb említett mesét. Ő az a tipikus vicces barát, aki viszonzatlan szerelemre talált a főszereplő képében. Az elején nagyon szerethető, viszont ahogy egyre előrébb haladunk a történettel, annál inkább lesz irritáló. Olvasóként érezhető, hogy a kialakulóban levő szerelmi háromszögben ő a gyengébb fél, legalábbis ebben a kötetben.A harmadik férfi aki végig kíséri Meghant, Ash herceg, aki fekete hajával, jégkék szemével, fagyosnak tűnő szívével rabul ejti a lány szívét. Sokkal szimpatikusabb, mint Puck, nagy jellemfejlődésen megy keresztül.
A  könyv lezárásba viszont egy hatalmas csavart visz a tette, amire őszintén nem lehet számítani. Nem nyilvánul meg annyira erőteljesen a szerelmi szál, nem bonyolódik és nem veszi el a szereplők hidegvérét. A mellékszereplők közül a legfontosabb talán Kacor, a beszélő macska, aki bölcs tanácsokkal látja el a fiatalokat, a flegma beszédstílusa és humora pedig üde színfoltja a könyv cselekményének.
Aztán ott van Meghan apja, Oberon, akiről nem tudunk meg túl sokat. Ő is egy tipikus mogorva, fegyelmezett és felelősségteljes király, de nagyon sajnálom, hogy az apa-lánya kapcsolat nem bontakozott ki. A végén a csalódás kisebb hulláma érezhető, ugyanis a könyv végi csata, amire a legjobban vár az olvasó, nem igazán kielégítő. Persze izgalmas, viszont kissé összecsapottnak, ötlettelennek hat.

Mindezek ellenére egy nagyon jó, kidolgozott könyvről van szó, mesebeli lényekkel, rivalizáló tündérekkel, egy okos, szerethető főszereplővel, ennek tetejébe még egy beszélő macskával. Vannak hibái, mégis tökéletes olvasmány egy unalmas délutánra, vagy csak egyszerű kikapcsolódáshoz.

Barátság: 6

Bátorság: 8

Önfeláldozás: 5

Műveltség: 7

Őszinteség: 4

Elgondolkodtató történet: 5

Erőszak: 5

Izgalom: 7

Mindennapi történet: 4

Nevettem rajta: 3

Szerelem: 9

Sírtam rajta: 6

Tetszett: 7

Varázslatos történet: 9

 

A könyvnek azt a jelenetét varázsoltuk ide, amikor a főszereplő Meghan Chase éppen a kisöccse szekrényén keresztül készül átlépni a tündérek varázslatos világába, Sohaföldre. A szekrényben elrejtettük az átjárót őrző "mumust" is, amint épp piszkos kezét nyújtogatja Megh és társa Robbie felé.

Visszajátszás KÉP
 

visszabe