Lisa Heathfield-Papírpillangók

Forduló
5. forduló
Írj irodalmi kritikát a választott kötethez!

Irodalmi kritika

Lisa Heathfield: Papírpillangók

 

A csapattársaimmal a verseny elején úgy döntöttünk előbb könnyebb hangvételű könyveket választunk, hogy belerázódjunk a kritika illetve ajánló írásába. Ahogy haladunk a verseny végéhez nehezebb művekkel próbálkozunk. Így esett a választásunk a Papírpillangókra, habár a fülszövegből nem derült ki az, hogy milyen súlyos történet közepébe csöppenünk.

A főszereplő June, egy barna bőrű kislány, akinek maghalt az édesanyja és ez miatt új családja lesz, mert az édesapja megházasodik, egy Kathleen nevű nővel, akinek egy lánya van, Megan. Amikor az édesapja dolgozik, vagy esetleg csak hátat fordít semmi jó nem történik. Rosszabbnál, rosszabb dolgokat művelnek June-nal, amiből senki, semmit nem vesz észre. Az iskolában sem bánnak vele jobban ,,bűnözőnek” és agresszívnek titulálja az intézet tanácsadója. Az életében egy reménysugara van Blister. Akivel első pillanattól kezdve összehangolódnak, majd később barátságukból szerelem lesz. Végül a könyv tetőpontja, amikor véletlenből csupán felgyullad a ház, az apukája és mostohaanyja meghalnak Megan pedig kómába esik. June-t börtönbe küldik.

A történetben két idősíkot fedezhetünk fel. Az egyikben a fokozatosan növekvő kislány gondolatait olvashatjuk, és cselekedeteit láthatjuk. Míg a másikban az életfogytiglanra elítélt énjének elmélkedését követhetjük, ami a könyv végén jut tudomásunkra hogy ott játszódik.

A nyelvezet átlagosan van megfogalmazva. Az egyszerű szavak mögött, mély jelentés bújik meg. Nem tartalmaz szlenget vagy tudományos szavakat. Egy célja van az írónőnek, hogy érezzük azt, amit June érez. A papírpillangó egy szimbólum, mint például Verlaine Albatrosz című versében, a madár maga a költő. Ebben a műben June személyesíti meg a már említett papírpillangót, ami a szabadság jelképe.

June minden reményét feladja az emberek iránt, akik csak annak hittek, amit mások mondtak, még kíváncsiak sem voltak hogy vajon a lány szemszögéből hogyan is történhetett az adott esemény. Felelősségre vonáskor mindig hallgat, mondván ha megszólal azt hiszik úgyis hazudik. Ez miatt a lelkére hatalmas súlyok nehezedtek, amik következtében, előjöttek a sötét gondolatai, hogy ő nem érdemes életre, bűn hogy neki más milyen a bőre illetve a haja. Blister egy jóképű, nagyon okos fiú, akinek sok testvére van. Ő ad boldog perceket, órákat June-nak és ő az egyetlen aki tudja mi is történik a lány családjában, gyűlöli azt hogy nem tehet ellene semmit. A mellékszereplők kevésbé vannak kidolgozva. Nem tudjuk meg miért olyan kegyetlen Kathleen, mi történhetett az ő életében ami miatt ilyenné vált, illetve Blister családjába is kaphattunk volna több betekintést.

A könyvnek fontos mondanivalója van, de sajnos kilehet következtetni a következő lépést. Amint a mostohaanyjával van, csakis rossz történik, nem kapunk betekintést a gonosz páncélja alá. Lehetett volna egy olyan jelenet, ahol egy rossz emléket mesél el magáról Kathleen, így talán kevesebb ellenszenvet váltott volna ki belőlünk, de lehet az írónő így is akarta. Blister pedig mindig azon dolgozik hogyan, és mivel tudná meglepni June-t. Így tehát a lánynak két világ létezik a jó és a rossz. Mindent megtesz azért, hogy a kettő össze ne mosódjon.

A könyv üzenete igen egyszerű, nem tudhatjuk mi történik a zárt ajtó mögött. Nem szabad ítélkezni, csupán első benyomásra. A történetben hangsúly van a testönképzavaron és a rasszizmuson, amik miatt a világban sok ember szenved. Minden ember egyenlő, és a maga módján szép. Nem tehetünk különbséget a bőrünk, hajunk, szemünk színe miatt, vagy esetleg a kultúra miatt. A tudomány sem tudta bebizonyítani azt, hogy külön faj lennénk. Mivel mind érző emberi lények vagyunk. Illetve van még egy fontos tényező a megbocsájtás. June-nak sok személy megkeserítette az életét mégis, amikor közel volt a vég, mindenkinek megtudott bocsájtani kivéve önmagának. Ez miatt nem szabad hallgatnunk bizonyos dolgokról, különben saját magunkat fogjuk hibáztatni.

Már a könyv elején mind a hárman egyetértettünk abban, hogy ez a történet szívet tépő lesz. Az írónő tudja hogyan fokozza a feszültséget, különböző részeknél, jeleneteknél lekellett tennünk a könyvet és átgondolnunk az olvasottakat. Majd átbeszéltük azt, hogy mit is szeretett volna az írónő ezzel üzenni. Végül mind a hárman örülünk, és nem bántuk meg hogy elolvastuk ezt a könyvet.

Készítette: A három beavatott

Barátság
10
Bátorság
3
Önfeláldozás
8
Műveltség
2
Őszinteség
2
Elgondolkodtató történet
10
Erőszak
10
Izgalom
9
Mindennapi történet
2
Nevettem rajta
1
Szerelem
7
Sírtam rajta
2
Tetszett
9
Varázslatos történet
1