A Sztori

Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége

Behálózva
Könyvajánló

Az időutazó felesége (a könyv olvasát megelőző ismereteim, gondolataimat alapján) egy kultikusnak számító regény. Ebből kifolyólag az olvasó elsőre azt hiheti, hogy ez egy viszonylag régi kötet, pedig nem, hiszen a kötet 2003-ban jelent meg. Egy olyan témát boncolgat, amely mindenki agyában, képzeletében megfordult legalább egyszer: az időutazás. Az írónő remek érzékkel mutatja be az időutazást, mint olyat. Elmerenghetünk a szereplőkkel az időutazás pozitivumairól és negatívumairól. Ugyanakkor szembesülhetünk azzal, hogy ez a fajta utazás milyen veszélyes. Merthogy az: veszélyes.
A történetet a két főszereplő szemszögéből és (az utazásoknak hála) több idősíkon, időponton keresztül ismerhetjük meg.
A fő főszereplőnk Henry (azért fő fő, mert a történetnek ő a mozgatórugója) az időutazó. Kezdetben az ő szemszögéből vesszük fel a történet vonalát. Rajta keresztül ismerjük meg Clairet a másik főszereplőt. Úgy gondolom, hogy Claire nehezebb helyzetben van, hiszen ő két Henryt ismer: az egyik a bölcs, aki ismeri őt gyermekkora óta, míg a másik semmit nem tud róla és azt hiszi az első találkozásuk az, amikor megismerkednek Claire huszas éveiben. Pedig Claire számára az első találkozás jóval azelőtt történt. Később az írónő remekül bemutatta a gyászt, amit egy elvesztett családtag miatt érezhetünk. Ezzel kapcsolatban láthattuk, hogy egy férfi és egy nő, hogyan dolgozza fel. Továbbá azt is, hogy bizonyos helyzetekben egy harmonikus, szerelmi kapcsolatban mennyire eltérhet a nő és a férfi prioritása. Láthattuk, hogy mennyi mindent képes feladni egy nő az álmai miatt és mennyi mindent képes egy férfi feláldozni a szeretett nő miatt.
A könyv olvasása közben rengeteg érzelem és kérdés kavargott bennem. Többek között, hogy Claire hogy volt képes arra, hogy mindig megvárja Henryt? Csodálatra méltó volt ez.
A történet kettejükről és az ő szerelmükről szól. Arról szól, hogyha valakit igazán szeretsz, képes vagy rá várni egy életen át és képes vagy bármit feláldozni érte. A boldogságotokért.
Természetesen a könyvnek voltak hibái és számomra néhol érthetetlen volt miért úgy történt ahogy, illetve hogyan történhetett meg. Miért? De ez adta meg a szépséget. Ez mutatta meg, hogy az időutazásról mindenkinek más elképzelése van.