A Sztori

Carl Kollhoff került a kapcsolati hálónk közepére, mivel ő volt a regény egyik központi alakja, akinek a történet összes szereplőjével van valamilyen kapcsolata. A regények Carl körül, egy-egy vásárlóját jelképezik, hiszen Carl mindenkit irodalmi hősként tartott számon.
Gustav Gruberre, a könyvesbolt régi tulajdonosára a könyvespolc illet a legjobban, mivel egész életén át könyvekkel foglalkozott és mindig megtalálta mindenki számára a tökéletes könyvet. Gustav lányát, Sabine Grubert egy olló jelképezi, mivel a gyerekkori kapcsolatát Carllal teljesen megszakította, amikor átvette a könyvesbolt vezetését és első adandó alkalommal ki is rúgta Carlt.
Sasa, azaz Charlotte, pedig szint úgy egy fontos szereplő volt a könyvben, hiszen neki köszönhetően szinte az összes szereplő életében változás következett be. Kutyus a macska volt a mi "titkos szereplőnk", mivel ő az, akiről csak akkor tudnak az emberek, ha elolvassák a könyvet.
A képen található két egyforma regény is. Ez nem véletlen, vagy a figyelmetlenség műve, hanem mert mindkét személyhez kapcsolódik. A „Ronja, a rabló lánya” című könyvet Carl eredetileg Simonnak szánta, mivel úgy gondolta, hogy segítene neki belátni Sasa felé irányuló érzéseit. Azonban végül nem ő kapta meg a könyvet, hanem Sasa apukája, mégpedig azért, mert nagyon megegyező volt a főszereplő lány kapcsolata az apjával, és az apa viselkedése is hasonlított. Carl úgy vélte, nagyban segítené a kapcsolatukat, ha Sasa apja rádöbbenne a regény által, miben kéne változtatnia.
Hans Witton, a Moses Antikvárium tulajdonosa is nagy szerepet játszott Carl életében a regény végén. A kapcsolatuk először nem volt több annál, hogy ismerték, látták már egymást. Ez azonban Sasának hála megváltozott. Hans adott munkát Carlnak, így tovább folytathatta a könyvek kiszállítását.

Behálózva
Könyvajánló

Carsten Henn: A könyvsétáltató
Sokféle könyvet olvastunk már, megannyi karaktert ismertünk meg és zártunk a szívünkbe, de egyik sem volt ennyire szívmelengető, mint ez a regény. Már az első pár fejezet elolvasása után a szívünkbe lopta magát ez a kedves és reményteli történet.
A könyv bemutatja, hogy a barátság egy olyan csodálatos dolog, ami egyáltalán nincs korhoz-, vagy nemhez kötve. Bárkiben igaz barátra lelhetünk, csak rajtunk múlik, észrevesszük-e.
Mindannyian úgy véltük, hogy a regény nagyon tanulságos, és bemutatja, mennyi mindenre képes egy ember. Nagyon tetszett a főszereplő lány, Sasa érettsége, pedig csak 9 éves múlt. Nemcsak felismerte azt, hogy az embereknek mire lenne szükségük, de gondoskodott arról, hogy meg is kapják azt, és így segítsen rajtuk.
A regényben nagyon jól látszik, akárcsak a valóságban, hogy a megfelelő könyv, egy jó történet, mennyire hozzájárul az emberi személyiség fokozatos fejlődéséhez, valamint milyen nagy szerepet játszanak az életünkben is. A megfelelő könyvnek hála Effi is megerősödött olyannyira, hogy ott tudta hagyni bántalmazó férjét, és Carl is nyitottabb lett az emberek felé.
Sabine személyében az is megmutatkozik, hogy a hatalom mennyire meg tudja változtatni az embereket, hiszen amikor átvette apjától a könyvesboltot, fejébe szállt a hatalom és megváltozott a hozzáállása Carlhoz, aki apja helyett apja volt.
Sasa apukájának a viselkedése nem tetszett a csapatnak. A munka miatt elhanyagolta lányát és azért, hogy „ne veszítse” őt el, megtiltotta neki azt, amit szeretett. Valamint másokon töltötte ki a saját feszültségét, haragját.
A könyvet szeretettel ajánljuk bárkinek! – Aki egy kis vidámságra vágyik, hiszen ez a történet garantáltan megmosolyogtat.

Grátisz
A Szlovákiai Magyar Írók Társasága és a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete közösen szervezte meg 2022. december 16-án az irodalmat- és olvasást népszerűsítő szimpóziumát, melyre mi is meghívást kaptunk. A 2017 óta megszervezett eseménynek a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria szolgál helyszínéül. A szimpóziumon több előadó is részt vett. Hallhatunk előadást a levéltár rejtelmeiről, arról is, hogy hogyan lehet megszerettetni az olvasást olyanokkal, akiknek nincs pénzük könyvekre sem, vagy még olvasni sem tudnak. Mi pedig, a Sorok között olvasók csapata a tavalyi Nagy könyves beavatásról tartottunk előadást. Elmondtuk hogyan zajlik a verseny, bemutattuk a feladatokat. Elmeséltük, mennyire ösztönzően tud hatni az olvasásra ez a megmérettetés a kreatív feladataival. Nagyon érdekes és izgalmas volt az egész rendezvény számunkra, hiszen még sosem adtunk elő ilyen eseményen, de nagyon tetszett az egész csapatnak.
Az alábbi linken pedig megtalálják a rendezvényről készült cikket:
https://ma7.sk/irodalom/az-olvasas-orome?fbclid=IwAR0SdQzbtplHbCgqsxxul7PGHjyLbbZlPTT_Tr_uIHNbxkVR5meQGZC4iww
Grátisz