A Sztori

A kapcsolati hálóban nem az összes szereplő viszonyát igyekeztünk megjeleníteni, hanem a főszereplők egymáshoz való és időhöz köthető kapcsolatát. Ehhez választottunk pár képet, amik a Henry és Clare életében bekövetkező fontosabb eseményeket ábrázolják, illetve jelöltük a fontosabb dátumokat, és azt, hogy ez nagyjából a főhősök életében mikor következik be.

Behálózva
Könyvajánló

Ebben a fordulóban Audrey Niffenegger Az időutazó felesége című művét olvastuk. Őszintén szólva mindketten azt éreztük, hogy ez a történet most nem köt le minket eléggé, mert egyszerre volt túl sok és túl kevés.

A könyvben alapvetően 2 főszereplőről beszélhetünk: egy elveszett Henry-ről és egy várakozó Clare-ről, de úgy gondoltuk, hogy a mindent összekötő és elválasztó idő legalább annyira fontos komponens a történetben, mint a főszereplők. Clare és Henry is érdekes karakterek, viszont mindkettőjüknél volt hiányérzetünk. Clare-nél hiányzott, hogy nagyon sokáig nem is igazán nézett át igazán azon a rózsaszín elképzelésen, amit Henryről és az idő utazásról alkotott. Nagyon hiányzott tőle az a felismerés hogyha Henry most velem van, akkor valahol még sincs velem. Henrynél pedig leginkább a másik előtérbe helyezését hiányoltuk. Többször is azt éreztük, hogy bár megvannak az okai, mégis önző, a saját szükségleteit előrébb helyezi, mint Clare-ét.

Ami különös volt még Henry kapcsán a könyvben, hogy szinte az összes “jelenetét” átjárta az a feszültség, amit egy esetleges időutazás okozna. Ez azokban helyzetekben mutatkozott meg a legjobban, ahol alapvetően önfeledten boldognak kellene lennie az embernek, Henry mégis végig körül lengte egy fajta szomorúság. Szerintünk ez részben abból fakadt, ahogy az időutazás témáját megközelítette az írónő. Az elején tetszett, hogy inkább a témához kapcsolódó nehézségeket és negatívumokat veszi sorra a műben és így egy sötétebb, nyomasztóbb atmoszférát teremt; azonban, ahogy egyre többet olvastunk el a könyvből, úgy egyre inkább hiányzott, hogy valami legalább részben oldja ezt a hangulatot.

És amit az elején említettük, hogy egyszerre volt túl sok és túl kevés? Nos, talán azért ez azért van, mert a történet során nagyon sok mindent meg tudunk a két főszereplőről, de többször is az volt az érzésünk, hogy nem az a fontos, amit megtudunk, hanem az, amit nem.

Összességében a könyv témája és az írónő megközelítése is tetszett mindkettőnknek; szerintünk nagyon érdekes kérdéseken keresztül dolgozta fel az időutazást. Ugyanakkor végig azt éreztük, hogy nem a könyv nem elég pörgős, nem elég lényegre törő és nem vonz be eléggé; egy kicsit mi is elvesztünk azokban a sorokban amikben a főszereplők is.

Grátisz
Plusz feladatként egy kis meglepetést késztettünk az új évre az egyik közeli könyvtárnak. A cetlikre különböző könyvekből írtunk ki idézeteket, alá pedig a mű címét és a szerző nevét, kívülre pedig olyan piktogramokat rajzoltunk a kis papírokra, amik utalnak az adott könyvre vagy a műfajára. Reméljük, hogy ezzel a kis üveggel pár vicces percet szerzünk majd azoknak, akik elolvassák, és talán még egy új kedvenc könyvre is szert tesznek majd közben. :)
Grátisz