A Sztori

Stop motion technikával készítettünk animációs filmet a regény hatodik fejezetének egy részletéből. Azért ezt a jelenetet választottunk, mert a rejtély szempontjából sorsdöntő pillanat, amikor Max, a főszereplő a hajóroncs zászlaján meglátja ugyanazt a szimbólumot, mint amit a szoborkertben is látott.

https://www.youtube.com/watch?v=Rh0agpJZAf8

Könyvajánló

Carlos Ruiz Zafón-tól A Köd Hercege című könyvet olvastuk el. A fülszöveg szerint a szerző világszerte a második legolvasottabb spanyol író. A regény 1993-ban jelent meg, Zafón ezzel a könyvvel debütált. Tele van rejtélyekkel, misztikummal. Ifjúsági regény, azon belül a fantasy kategóriába lehet sorolni.
A főszereplő neve Max. Családjával elköltöznek, hogy a közelükben lévő háborútól távol maradjanak. Útközben találkoznak egy macskával, ami elsőre nem tűnik különlegesnek, de később kiderül, hogy ez nem egy átlagos macska. Max egyik reggel furcsa hangra ébred, kimegy a házuk mögötti szoborkertbe, ahol észrevesz egy szimbólumot: egy hatágú csillagot.
Elmegy és körbenéz a környéken, hogy jobban megismerje a falut. Az út, ahol pedálozik, egy halászkikötő apró öblébe vezet. Ott találkozott egy fiúval, Rolanddal, akivel barátságot köt.
Egyik nap Roland, Max és nővére a kikötő felé indulnak búvárkodni. A két fiú a víz alá bukik és az évekkel azelőtt elsüllyedt hajóroncshoz úszik. A hajó az Orpheus nevet viselte és eredetileg áruszállító volt. Max meglát a hajón egy zászlót ugyanazzal a szimbólummal, mint ami a szoborkertben is volt, és itt kezdődik az igazi rejtély.
Kiderül, hogy Roland nagyapjának van egy súlyos titka, amit senkinek sem mondott el és remélte, hogy sose fog kiderülni, de mint minden titok, egyszer csak ez is kitudódik. Ebben nagy szerepe volt Max-nek, aki ki akarta deríteni az igazságot, na de milyen áron? Nem cselekedtek túl későn? Talán máshogy alakultak volna a dolgok, ha nem költöznek be abba a házba?
Ezt a könyvet leginkább 13-16 éveseknek ajánlanánk, de szerintünk felnőttek is szívesen olvasnák. Akik szeretik a rejtélyeket, a misztikus, fantasy könyveket, nekik kötelező! Nekünk tetszett, bár igaz, hogy voltak érdekes részek, de mellette tele volt talánnyal és izgalommal is, amitől teljesen elvarázsolódtunk. Ez a könyv megtanítja veled, hogy ne ígérj olyat, amit nem tudsz betartani!

Grátisz
Mostanában egyre több cikket lehet olvasni a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciáról, amely képes kérdéseket megválaszolni. Felkeltette érdeklődésünket, ezért tanárunk segítségével kipróbáltuk. Tettünk fel kérdéseket A Köd Hercegéről és írójáról. A program az interneten meglévő információkból kerek egész mondatokban adott választ, ami mindenképpen elgondolkodtató a jövőre nézve.
Grátisz