A Sztori

A csapatunknak nagyon tetszett a regényben az, ahogy folyamatosan változtak az állatok törvényei. A kiegészítések voltak azok, amik megszilárdították a disznók hatalmát és elbizonytalanították a többi állatot. Akik még tudtak olvasni a farmon, mindent elhittek, hiszen le volt írva, így meggyőzték magukat, hogy rosszul emlékeznek.
Ezért választottuk a regényből ezt a mozzanatot a videónk témájául.
Ezenkívül pedig az almás, tejes és pálinkás jelenet a disznók viselkedésére utal, arra, ahogyan a regény elején még ellopták a közösből a dolgokat, a történet végére pedig már kikiáltották, hogy nekik mindenből több, jobb jár és persze ez a köz érdekét szolgálja.

Link:
https://www.tiktok.com/@envaokaz/video/7204501332747750662?_r=1&_t=8aCl…

Könyvajánló

George Orwell Állatfarmja egy örök klasszikusnak számít az irodalomban. Kevés az olyan ember, aki ne hallott volna még erről a műről.
Annak ellenére, hogy a könyv komoly és valós eseményekből merít, a fiatalabb korosztály számára is érthető. Egy gyerek számára ez a történet lehet: egy jópofa, vicces mese, ahol a malacok átveszik az irányítást. Viszont, ha egy felnőtt olvassa el a könyvet, számára sokkal komolyabb lesz a mondanivalója, valamint többértelmű alakot ölt.
Csapatunk minden egyes tagja 1, maximum 2 nap alatt kiolvasta a regényt, mert az teljesen magával ragadott minket. Ez a könyv egyszerű és gyorsan olvasható nyelvezetének is köszönhető volt.
Nagyon tetszett a történet mondanivalója, mivel úgy gondoljuk, hogy a témája napjainkban is aktuális, nemcsak politikai, hanem a mindennapi élet szempontjából is. Egyre gyakrabban észrevehető, hogy egy nagyobb hangú személy tömegeket képes könnyen befolyásolni. Ide sorolhatjuk akár a tiktokereket, influencereket, youtubereket is, hiszen ők is hatással, befolyással vannak követőikre, és ezt olykor rossz célokra is használják. Egy átlagos emberre kevesebben fognak hallgatni, mint egy felsőbbrendűnek látszó személyre – mivel ő könnyen manipulálni tudja a nagy tömegeket, ezáltal a szavai hihetőbbnek hatnak.
Ez történik a könyvben is. A disznók, a jó manipulációs képességeiknek hála, bármit elhitetnek a többi állattal. Ha egy állat megkérdőjelez valamit, könnyen elfedik az igazságot az ide-oda csavart beszédjükkel.
A disznók egyre durvább tettei is nagyon jól bemutatják, hogy egy hatalommal rendelkező ember, milyen messzire képes elmenni annak érdekében, hogy megvédje a hatalmát. Már nem érdeklik a saját elvei sem, csak az, hogy megóvja azt, ami az övé.
Érdekes volt számunkra megfigyelni, hogy hogyan változnak a farm törvényei. A kezdeti „az emberek ellenségek” állításból a történet végére az lett, hogy a disznók együtt szórakoztak az emberekkel, és ők maguk is azokká váltak. Nem lehetett többé különbséget tenni közöttük. Ebből is látszik, hogy a hatalom mennyire megtud változtatni szinte mindenkit.
A könyvet nyugodt szívvel ajánljuk mindenkinek. Gyereknek, tininek, felnőttnek egyaránt, mert ahogy említettük, mindenki mást lát benne, máshogy értelmezi a történet mondanivalóját.

Grátisz
Barak Dávid Hidaskürtön
Megkértük Barak Dávidot, hogy tartson nekünk egy bemutatót az új könyvéről, amely a Rossz vér címet viseli és a maffiasírok titkait tárja fel. Egy nagyon érdekes könyv, amely az Elásott igazságok című regény folytatása, a Dunaszerdahelyi maffia életéről, bűntetteiről szóló újabb tényfeltáró regény. Az író sokat mesélt arról, amiket megélt miközben gyűjtötte az anyagot a könyvéhez. Az egész iskolából jöttek diákok, hogy meghallgassák az előadást. Barak Dávid elárulta nekünk, hogy sok fenyegetést kapott, miközben gyűjtötte az anyagot a könyvhöz. Megtudtuk, hogy nagyon sokat kellett utaznia a kutatásai alatt ahhoz, hogy mindent kiderítsen és rengeteg bírósági tárgyaláson vett részt, annak érdekében, hogy megtudjon mindent amire szüksége volt. Az előadásnak nagy sikere volt, a diákok nagyon élvezték a beszámolót.
Grátisz