Kerstin Gier: Silber - Az álmok első könyve

Forduló
1. forduló
Írj irodalmi kritikát a választott kötethez!

Kerstin Gier könyvei általában nagy népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében. A Silber - Az álmok első könyve című művének is mind a nemzetközi, mind a hazai weboldalakon 90% fölött van az olvasók általi értékelése, a mi csapatunknak mégsem nyerte el a tetszését.

A Silber hazánkban Vörös Pöttyösként jelent meg, és tökéletesen magában is hordozza ezeknek a könyveknek a jellemzőit: rejtély, misztikum és romantika egy ifjúsági regénybe bújtatva. Megkapó alaptörténet és jól megszokott jellemzők - és éppen ez a legnagyobb hibája, semmi újat vagy érdekeset nem mutat végül.

A történet főhőse egy Liv Silber nevű tinilány, aki egyre furcsábbakat álmodik. Álmainak visszatérő szereplői egy zöld ajtó, egy pulóver és négy fiú, akik Liv fejében a valóságban is létező, rejtélyek által övezett Highgate temetőben végeznek félelmetes rítusokat, és történetesen abba az iskolába járnak, amibe a főszereplő nemrég iratkozott be. A határ pedig elmosódik az álmok és a valóság közt, a fiúk olyan dolgokat tudnak Livről, amiket csak álmában mondott ki.

Ez eddig mind szép és jó, csak éppen sablon sablon hátán. Rengeteg regény kezdődik egy átlagos lánnyal, aki iskolát vált és kiderül, hogy mégsem annyira átlagos, ahogyan a rejtélyes fiúkban sincsen semmi újdonság. Liv első napja az iskolában ugyanilyen sablonosan indul, amikor megismerkedik a csacsogó Persephonéval - a nagydumás és gyönyörű barátnő is mintha csak kötelező kellékként került volna a regénybe, mint ahogy a titokzatos Grayson is.

A történet sokszor csak halad, mégsem történik semmi, a feszültségkeltés is elmarad, a hirtelen fordulatok pedig annyira hirtelenek, hogy teljesen logikátlanná válnak, sokszor mintha egy-egy esemény amiatt történne, hogy legyen mivel kitölteni egy bizonyos oldalszámot. Ezek miatt az egyébként túlságosan lebutított és kiszámítható történet zavaros, a szálak összekuszálódnak, és nem a kifejezés jobbik értelmében.

Az író stílusa teljesen felejthető. Gyermeteg fogalmazás, túlzottan egyszerű mondatok hada jellemzi, így még az sem mondható el, hogy legalább a kifejezésmód kárpótolna az elvesztegetett történetért. Ezekbe az egyszerű mondatokba pedig néha túlságosan szofisztikált szavak kerültek, így ellentmondásossá és összeszedetlenné, kiforratlanná téve az egészet. A fordító és lektor sem érdemelhet csillagos ötöst, hiszen sokszor furcsa, kissé magyartalan mondatok születtek, ami szintén sokat levont a könyv értékéből.

A Silber egy jó könyv lehetett volna - de mi úgy éreztük, mintha azért passzírozott volna be ennyi jól bevált dolgot az írónő a regénybe, hogy egész biztos felfigyeljen rá a célközönség. A figyelemfelkeltés megtörtént, a fülszöveg kecsegtető, de összességében nem úgy sikerült, mint kellett volna, hiszen aki sokat olvas a kortársak műveiből, annak olyan ez a könyv, mintha mások ötleteit gyúrták volna masszává.

Barátság
4
Bátorság
6
Önfeláldozás
5
Műveltség
3
Őszinteség
5
Elgondolkodtató történet
2
Erőszak
5
Izgalom
4
Mindennapi történet
7
Nevettem rajta
5
Szerelem
7
Sírtam rajta
1
Tetszett
2
Varázslatos történet
6