Kass Morgan - The 100

Forduló
1. forduló
Írj irodalmi kritikát a választott kötethez!

The 100

Már hónapok óta terveztem elolvasni ezt a könyvet, hiszen már a fülszövege is megfogott. Szeretem az olyan könyveket, amelyek az emberiség jövőjét dolgozzák fel. Az sem riasztott el hogy az írónőtől eddig még nem olvastam, hiszen egy viszonylag felkapott sikerkönyvről beszélünk, amiből még sorozat is készült. Nem véletlen!

A könyv úgy épül fel, mint egy kirakós játék. Rögtön belecsöppenünk az események közepébe. Nincs semmi előzmény csak a mély víz, ami miatt azonnal falni kezdtem az oldalakat, hogy megtudjam mi is történt az emberiséggel.
Négy szereplő szemszögéből figyelhetjük a történéseket és az ő emlékképeikből tájékozódhatunk a múltbeli eseményekről. Ezzel betekintést nyerhetünk a főszereplőink személyiségébe, életébe és cselekedeteibe egyaránt. Egy-egy emlék a kirakós egy-egy darabja, szóval minél tovább haladunk, minél több elem van meg, annál jobban kitisztul a kép előttünk.
A jó szerkezet mellett a történet is kiváló.  Elgondolkodtatott, hogy nekem mennyivel több lehetőségem van, hogy mennyi minden megadatik nekem, és hogy ezt sokkal jobban meg kellene becsülni. Ezt persze általánosságban is mondhatjuk, ha csak például a globális felmelegedésre gondolunk. Biztos, hogy meg tudnánk állítani, de a kapzsiságunk és a nemtörődömség megváratja ezt a folyamatot. Az emberiség mindig akkor cselekszik, amikor már nagy a baj. Ez pedig a könyvben is jól visszatükröződik.
Másik nagy probléma a túlnépesedés, ami szintén egy lényeges kérdés az űrben. Hasonló népszabályozás van, mint napjainkban, Kínában, tehát maximum egy gyereket vállalhat mindenki és azt is csak engedéllyel. A törvény megszegése után viszont komolyabb büntetést kapunk, mint egy családtámogatás vissza vonása. 18 év fölött azonnali kivégzés jár, alatta pedig, míg el nem érik a megadott korhatárt a fiatalkorúak börtönébe kerülnek. Amint ők is elérik a felnőtt kort kapnak egy új „esélyt”az újratárgyalás folyamán.
A rendszert leginkább egy arisztokrata társadalomhoz tudnám hasonlítani. Történet során szépen belátást nyerhetünk a térségek közötti eltérésekről. Érdekes, hogy ilyen kis létszám mellett is, hogy fent tudnak maradni a társadalmi szintek. Pedig szerintem megoldható lett volna az egyenlőség, vagy legalább a kisebb mértékű elnyomás. Szóval míg a Főnixen a legnagyobb probléma az volt, hogy az esti ünnepségre milyen ruhát vegyenek fel az emberek, addig Waldenen és Árkádián korlátozott mennyiségű víz energia és információáramlás van. Ezek nélkül nyilván nem lett volna ennyire szélsőséges és izgalmas se számomra. Engem kifejezetten zavar az igazságtalanság, főleg amikor tehetetlen vagyok szóval ez által még jobban bele tudtam élni magam.
A két szerelmi szál is említésre méltó úgy gondolom. Az első Luke és Glass kapcsolata, ami a legnagyobb megpróbáltatásokat is átvészeli. Akár az életüket is odaadnák a másikért. Szeretem a romantikus könyveket is és kifejezetten élveztem az ő történetük olvasását, viszont Clarke cselekedeteivel nem mindig tudtam egyetérteni. A karaktere tetszik és bele tudom élni magam, csak az nem tetszett, hogy állandóan cserélgette, hogy kivel van együtt. Nyilván jogos indokokkal, de számomra mégis fura volt. Egyik srác elkövetett egy hibát. szakítottak. Kis idő múlva a másik tett valami nagy dolgot. Beleszeretett. Cserélt és ez ismétlődött. Zavaró volt, de a pozitívumok mellett ez igazából eltekinthető, hiszen semmi se lehet tökéletes.

Összegzésképpen tehát egy nagyon jó könyvet olvastam el, és akit érdekel a téma, annak mindenképpen ajánlani tudom. Sosem hagyott nyugodni a könyv és mindig történt valami, ami nem engedte, hogy letegyem. Amikor már kezdenek rendbe jönni a dolgok, akkor mindig becsúszott egy kis bonyodalom. Extra dicséretet érdemel viszont, hogy ez az első könyv, amit megkönnyeztem pedig lány létemre engem nem lehet egy könnyen sírásra bírni. Ezután pedig kölcsönzöm is ki a következő részt!
 

Barátság
7
Bátorság
10
Önfeláldozás
8
Műveltség
7
Őszinteség
9
Elgondolkodtató történet
10
Erőszak
4
Izgalom
8
Mindennapi történet
1
Nevettem rajta
1
Szerelem
8
Sírtam rajta
7
Tetszett
9
Varázslatos történet
1