Lisa Heathfield

Forduló
1. forduló
Írj irodalmi kritikát a választott kötethez!

Mindndannyian nagyon megdöbbentünk mikor befejeztük ezt a könyvet. Számítottunk rá hogy nem az a könnyed romantikus regény lesz ami csak finoman érinti a komolyabb témákat, ennél jóval több volt.
Az írónő jól játszik a biciklik képével, amely végig kísér minket szinte az egész könyvön és a szabadságot ábrázolja. A címadó papípillangók is ezt az üzenetet közvetítik. A fejezetek felosztása is egyedi, a központi tragédia miatt "előtte" és "utána" részekre bontja az művet, ami különlegességet kölcsönöz neki.
Elgondolkodtató, hogy Junet vajon igazságosan vagy igazságtalanul ítélik-e el a bíroságon. Vajon a lány megérdemelte a börtönt és a halálos ítéletet? Amíg June a börtönben van megjelenik a magunknak való megbocsájtás témája is, hiszen a lányt két pap is próbálja tettei elfogadása felé terelni.
A testvéri kötelék fontossága is szerepet kap, amikor Junet meglátogatja Megan és úgy fognak össze, amire azelőtt nem volt példa, ami igazán szívet melengető. A regény legeslegvégén váratlan a fordulat, mégis az olvasó végig reméli és érzi, hogy a lány megmenekül. Ez Blisternek és a kapcsolatainak köszönhető, ő volt June-nak végig az egyetlen reménysugara és támasza. Azt kicsit mindannyian hiányoltuk, hogy több szó essen Blister családjáról, hiszen az ő helyzetük is nagyon különleges, elvégre milyen lehet ennyi gyereket eltartani, nevelni, tanítattni, főleg úgy, hogy egy részük örökbe fogadott.
A bullying, avagy a zaklatás is fontos szerepet kap a műben. Ezzel nagyon sokszor találkozhatunk a közvetlen környezetünkben vagy akár pont mi is lehetünk áldozatai, esetleg zaklatók.
Igazán fontosnak tartjuk ezt a témát és örömmel vesszük, hogy a műben ez is szerepet kapott.
Nagyon megindító olvasni ahogy June küzd a nevelőanyjával és testvérével. Szörnyű, hogy Kathleen miket művelt mindkét gyerekkel, de annak ellenére hogy néhány jelenet túlírtnak és túlzónak tűnik, nagyon jól felhívják a figyelmet a mostohagyerekek nehéz sorsára vagy a modern társadalmunkban jelen lévő rasszizmusra is. A mű stílusa nem emelkedik szépirodalmi magasságokba, de megfogalmazása megfelelően közvetíti üzenetét, üzeneteit. A szülők idealizálása fiatal korban mindenkire jellemző és a felismerést követő döbbenetet es csalódást nagyon jól ábrázolja az íronő June végzetes döntésével.

Barátság
4
Bátorság
5
Önfeláldozás
3
Műveltség
4
Őszinteség
8
Elgondolkodtató történet
8
Erőszak
9
Izgalom
6
Mindennapi történet
3
Nevettem rajta
1
Szerelem
7
Sírtam rajta
2
Tetszett
7
Varázslatos történet
2