Neil Gaiman - Terry Pratchett: Elveszett próféciák

Forduló
1. forduló
Írj irodalmi kritikát a választott kötethez!

Az Elveszett próféciák – Agnes Nutter Boszorka szép és pontos próféciái Neil Gaiman és Terry Pratchett szerelemgyereke azokból az időkből, amikor Neil még nem hordta ma már ikonikusnak számító bőrdzsekijét, Terry-t pedig még nem tartották a sci-fi irodalom vezető alakjának. Amikor megkérdezték őket, vajon sejtették-e, mekkora sikert fog elérni könyvük, Neil azt válaszolta, fogalmuk sem volt. Ők csupán összeültek egy nyáron, és abban a négy-öt órában, amikor alvási ritmusuk nem ütötte egymást, jól érezték magukat. A történet (az írók számára is rejtélyes módon) különös mértékben rezonált a rajongókkal. Ez nem csupán abban nyilvánult meg, hogy rövid időn belül kisebb kultusz alakult ki körülötte, hanem abban is, hogy a könyv valamiért hajlamos volt beleesni fürdőkádakba, felgyulladni, illetve leöntetni magát teával (Neil szerint ő és Terry az értelmi szerzői a világegyetemben legtöbbször sártócsába ejtett regénynek) – az olvasók azonban kitartottak, és szinte elképzelhetetlen mértékű szeretettel rajongtak a könyvért. 
A történet - mely a világ megteremtése utáni hetedik napon kezdődik - két főszereplője az egykor Édenkert Keleti Kapuját őrző angyal Azirafael, és az Ádámot és Évát elcsábító kígyó és egyben démon, Crowley. A két természetfeletti lény – saját maguk által is tagadott – barátságot köt, és útjaik rendszeresen összefonódnak az évezredek során. A történetben nyomon követhetjük a menny és a pokol seregeinek felsorakozását, az Antikrisztus felcseperedését, és Crowley és Azirafael kísérleteit arra, hogy meggátolják az Apokalipszis bekövetkezését. Megtudjuk továbbá, hogy egy 16. században elő boszorka, Agnes Nutter írta a világ egyetlen teljesen pontos próféciáskönyvét. Szemtanúja lehetünk, ahogy leszármazottja, Anatéma, megpróbálja megakadályozni a világvégét a rendkívül specifikus, de annál homályosabb próféciák segítségével. Találkozunk továbbá az Apokalipszis négy lovasával, az utolsó két boszorkányvadásszal, egy hóbortos jósnővel, aki hetente egyszer kissé intimebb szolgáltatásokat is vállal, és egy futárral. A világ persze megmenekül a végén – ám annyira belefeledkezünk Neil és Terry történetmesélésébe, hogy ez szinte már nem is számít. 
A történet varázsa talán rendkívüli furcsaságában és hóbortosságában rejlik – hol máshol találkoztunk már könyvvel, ami tudomásunkra hozza, hogy a Föld horoszkópja szerint egy Mérleg, vagy ahol három baba elcserélését egy itt a piros, hol a piros játékon keresztül vezetik le. Stílusa egyedi és amolyan „földön fekve röhögős”, mindent és mindenkit (és leginkább saját magát) komolytalanul vesz, mégis képes rávilágítani a világ legnagyobb igazságaira. Történetvezetése rendkívül okos – szinte minden nehézség nélkül ugrándozik időben, térben és a különböző cselekményszálak közt, a végén meglepő eleganciával fogva egybe és varrva el szálakat. Valahol egészen a lelke mélyéről szól az olvasóhoz, megteremtve egy olyan otthonos atmoszférát, ami nem sok másik regénynek sikerül. Bája szinte olyannyira leírhatatlan, amennyire végtelen – az olvasó már a második mondatnál szerelembe esik vele. Karakterei imádnivalóan szerencsétlenek és különcök. Az a típusú könyv, amit minden karácsonykor újraolvasol, ami járt már veled Berlinben, Londonban és Kiskunfélegyházán, aminek a gerince megtörött és a margók tele vannak írva – az a típusú könyv, amit inkább mondanál a lelked egy részének, mint tulajdonodnak. Ha egy szóval kéne leírnom, talán azt mondanám jókedv¬, mert semmi nem tud olyan őszinte örömre deríteni, mint az Elveszett Próféciák. 
Nem mindenkit fog meg, de bevonzza maga köré a megfelelő típusú embereket és nem ereszti ki őket a bűvköréből. Nem csupán egy könyv: inkább életérzés – nem hiába teremtett maga köré egy renkívül hűséges és odaadó rajongótábort. Legemberibb valójában sikerül megörökíteni a mindennapi életünket, bármilyen abszurd is legyen az néha.

Barátság
10
Bátorság
6
Önfeláldozás
6
Műveltség
8
Őszinteség
5
Elgondolkodtató történet
10
Erőszak
5
Izgalom
9
Mindennapi történet
1
Nevettem rajta
10
Szerelem
6
Sírtam rajta
2
Tetszett
10
Varázslatos történet
10