Játékszabály

kecskeméthatvanszeged

2016. győztesei a hatvani Csoportnélküliek csapat.
2017. győztesei a szegedi Lyra csapat.
2018. győztesei a kecskeméti Reader witches csapat.

A történet Te vagy!

Szerinted az olvasás magányos dolog? Csak akkor, ha egyedül teszed! Csatlakozz A Nagy Könyves Beavatáshoz, amelyben megmutathatod barátaiddal azt, hogy az olvasás egy igazi élmény, csapatmunka is lehet!

Ha elmúltál már 14, de nem vagy még 21 éves, szállj föl a nagy könyves utazás első megállójában 2018. október 7-én, Könyves Vasárnapon! Keress hozzá először társakat! 2018. október 29-től pedig légy részese a történetnek! Ajánlj könyveket vagy írj irodalmi kritikákat! Tervezz, alkoss, gondolkodj! Engedd, hogy szárnyaljon a képzeleted, találkozz kedvenc íróiddal könyvtáradban és nyerj – ne csak tapasztalatot!

Barátságosak. Bátrak. Csoportnélküliek. Elfajzottak. Műveltek. Önfeláldozók. Őszinték.

A történet folytatódik 2018-ban is az Országos Könyvtári Napok keretében. Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával meghirdeti az országos olvasásnépszerűsítő akció negyedik évadát!

Miről is szól A Nagy Könyves Beavatás?

Az irodalmi megállók során egy tematikusan válogatott olvasmánylistából, a Könyvválasztóból jelölheted meg azokat a történeteket, melyekhez beavató lapot vagyis könyvajánlót vagy épp irodalmi kritikát írsz csapattársaiddal. Ezeket független szakmai zsűri értékeli: Mészöly Ágnes és L.I. Lázár írónők. A választott könyvről a leírt gondolatokat, a képzeletedben élő képet digitális- és okoseszközök, illetve a számítástechnika segítségével jelenítheted meg barátaid segítségével. A kreatív feladatok során kalligramot vagyis képverset készíthetsz, a kedvenc könyves jeleneteket fotó formájában örökítheted meg, képregényt rajzolhatsz. Majd sms-ben, 160 karakterben „üzenhetsz” a kötet hőseinek. Írj interjút, egy elképzelt beszélgetést chat formában, a végén pedig forgasd le saját szimulációs játékodat, készíts kedvcsináló könyvtrailert! Utoljára minden csapat kreatív módon írja meg saját novelláját. Az elkészült beavató lapokat és a kreatív feladatokat online küldheted be a nagykonyvesbeavatas.hu weboldalra. A játék során alakíts csapattársaiddal saját beavatott (olvasó)klubokat a helyi könyvtáradban, találkozz írókkal, inspiráló emberekkel, vegyél részt előadásokon!

2019-ben a győztes csapat többek között e-book olvasókkal és értékes könyvcsomaggal lesz gazdagabb. Megválasztjuk és külön jutalmazzuk a legjobb könyvajánlót és a legkreatívabb feladatot.

„Számunkra A Nagy Könyves Beavatás többet jelent, mint egy verseny vagy játék. Először lassan kóstolgattuk a könyveket, mint kisgyerek a csokoládét, azért, hogy minél tovább tartson. Ma már „faljuk” a jobbnál jobb könyveket, nem tudunk betelni velük. Telhetetlenek lettünk.”
Vélekedett a battonyai Atomcsibék csapata A Nagy Könyves Beavatásról 2018-ban

A történet Te vagy!