recA visszajátszott jelenetet és a beavató lapot készítette: MŰVELTEK - Az Irodalom visszavág - Kaposvár

Neal Shusterman - Az óceán mélyén

kép
 

"A kép az általunk választott könyv főszereplőjét, Caden Bosch-t ábrázolja, amin egyszerre van a hajón és a kórházban, azaz a valóság és a fiatal fiú képzelete jelenik meg a képen párhuzamosan."

A skizofrénia egy olyan mentális betegség, melyet tabu témaként kezelnek annak ellenére, hogy több mint 10 millió ember érintett vele. A csapatot nagyon elgondolkodtatta a történet, hiszen a humoros sorok mögött Neal Shusterman egy igazán komoly dolgot boncolgat egyedi stílusú regényében. A hétköznapi és mégis különc 15 éves Caden fantáziája átlagon felüli messzeségbe repíti az olvasót. A fiú agyának másik világát egy névtelen kapitány hajója tölti ki, mely a Marianna-árok felé tart, hogy meghódíthassa a világ legmélyebb pontját, a Challenger Deep-et. Az író olyan közelségbe hozza a főszereplőt, hogy akaratunk ellenére is érdeklődést mutatunk iránta, hisz Caden tulajdon gondolataiban sodródunk mi is a furcsábbnál furcsább legénységgel együtt, akik nem is olyan idegenek, mint amennyire először gondolnánk. A történet azért nyerte el annyira a csapat tetszését, mert fokozatosan fedi fel a skizofrénia tüneteit Caden mindennapi életén keresztül. Ehhez a könyvhöz különleges hangulat kell, olyanok tudják majd értékelni, akik nem félnek az óceán mélyére merülni.

Azért volt jó olvasni, mert olyan témát boncolgat, amiről keveset tudunk, de így meglepő közelségből ismerhettük meg a skizofréniát.
Nem lennénk a regényben főhősök, mert nem csak nekünk jelentene hihetetlen nyomást a könyvben bemutatott betegség, hanem a környezetünkben élőknek is, szüleinknek, barátainknak, családtagjainknak.
Annak ajánljuk, aki nem zárkózik el a mentális betegségek elől és nem sajnál időt arra, hogy jobban belemerüljön a témába.
Ne olvassa el, akit nem kötnek le a komoly témák és nincs türelme elmélyülni, gondolkodni olvasás közben.

Barátság: 5

Bátorság: 7

Önfeláldozás: 3

Műveltség: 4

Őszinteség: 8

Elgondolkodtató történet: 10

Erőszak: 5

Izgalom: 7

Mindennapi történet: 5

Nevettem rajta: 5

Szerelem: 1

Sírtam rajta: 2

Tetszett: 10

Varázslatos történet: 4