recA visszajátszott jelenetet és a beavató lapot készítette:
ÖNFELÁLDOZÓK - TPZ-lovagok - Cegléd

J. D. Salinger: Rozsban a fogó
 

Salinger

"Kisgyerekek játszanak egy ilyen rozsföldön meg minden. ... Egy bazi nagy szakadék szélén állok, És az a dolgom, hogy elkapjam, ha valaki a szakadék felé rohan... szóval, ha nem néznek a lábuk elé, akkor én előugrok valahonnan és megfogom őket."

Vendégek voltak az iskolában, cseh és román diákok, őket kísérgettük egész héten. Nem tudtuk máshogy elkészíteni a képeket, csak velük együtt, ezért a "main character" hol egy magas cseh, hol egy alacsony, hol egy hosszú hajú román srác.


A Zabhegyező újrafordított kiadása a Rozsban a fogó, a nagyszüleink kamaszkorának amerikai kordokumentuma. A stílus, a szöveg, a cselemény sebessége lassabb a mai népszerű könyvekénél, de a felvetett problémák minden korosztály esetében előkerülnek.

A gyerekkor nem olyan, mint egy képes mesekönyv, de felnőtté válni nagyon nehéz volt abban a korban és most is. Meg kell találnunk magunkban a jót és a szépet, hogy másban is észrevehessük aztán. Felelősek vagyunk magunkért és a környezetünkért is.

Azért volt jó olvasni, mert egy hozzánk hasonló korú fiú életét ismertük meg egy emberöltővel korábbról.
Nem lennék a regényben főhős, mert...tulajdonképpen ugyanezt éljük meg mindannyian, csak most. Ez a saját sztorink.
Annak ajánlom, aki érdeklődik a pszichológia, az önismeret, az emberi kapcsolatok alakulása iránt. Az adott kort, az akkori Amerikát is megismerheti a történetből.
Ne olvassa el, aki a pörgős, cselekményes kalandregényeket szereti csak.

Barátság: 9
Bátorság: 8
Önfeláldozás: 5
Műveltség: 8
Őszinteség: 10
Elgondolkodtató történet: 10
Erőszak: 3
Izgalom: 3
Mindennapi történet: 10
Nevettem rajta: 3
Szerelem: 5