recA visszajátszott jelenetet és a beavató lapot készítette:
CSOPORTNÉLKÜLIEK - Dezoxiribonukleinsav - Csorna

Leigh Bardugo - Árnyék és csont

 

Árnyék és csont

"Egy parányi ládikát rakott az asztalra. Mindent kipakolt belőle. A zömök, szögletes üvegedényekben mintha csak bogyók, levelek és színes porok lettek volna. Nem tudtam közelebbről is megvizsgálni a különös tégelyek tartalmát, mert Zsenya megragadta az állam és közvetlen közelről alaposan szemügyre vette az arcomat. A szemem alatt éktelenkedő kék foltot az ablakon át beáradó fényben vizsgálgatta. Mélyen beszívta a levegőt, és az ujjait végighúzta a bőrömön."

Az Árnyék és csont Leigh Bardugo azon műve, amelybe rögvest beleszerettünk. Lenyűgöző tökéletességgel alkotta meg a könyvet. Külön öröm, hogy a megszokottól eltérően nem angol neveket és kifejezéseket használt az írónő, ugyanis a grisák egyedülálló világát az orosz folklór ihlette. A nevek, kasztok, öltözékek, a cárság, sőt a városok is (Novokribirszk-Novoszibirszk) a XVIII-XIX. századi Oroszországba varázsoltak minket. A grisák a Második Hadsereg katonái, különleges képességű emberek. Három rendbe osztják őket attól függően, hogy mihez értenek pl. gyógyítók a korporálok rendjébe tartoznak, a pokolhívók az étherálok közé, az alkimisták pedig a matyeriálok csapatát erősítik. A különleges katonákhoz különleges ellenség is dukál, az Árnyzónában rejtőzködő, emberevő szörnyek.

A könyv elején Alina révén megismerhetjük az Első Hadsereget is, valamint megtudtuk, mi történt a két árva gyerekkel, mielőtt nyomolvasó és térképkészítő lett belőlük. 
Nagy dolgot nem árulunk el, ha azt mondjuk, Alina élete fenekestül felfordul, mikor a támadás során fény derül ritka és hihetetlen képességére. Alina legnagyobb problémája eddig az volt, hogy Mal csupán barátként tekintett rá, most viszont egy egész birodalomnak kell megfelelnie. Egyiküknek sem volt könnyű feladat megbirkózni ezzel a teherrel. A folyton betegeskedő, árva lány az egyik legfontosabb grisa lett, a gyerekkori barátokat szétválasztották, Alina sorsát előre megírták.
De vajon Alina megmentheti Ravkát a Fekete Eretnek szörnyű bűnétől és képes elűzni a sötétséget?
Alinában az egyik legnagyobb pozitívum, hogy nem egy csapásra lett "szuperhős". Igenis megküzdött azért, hogy megtalálja az irányítást az ereje fölött. Szerencsére Bagra, a maga nyers stílusában és a csodálatosan szép Zsenya segítették rögös útján. Jólelkű, bátor, nem nyavalyog, és kimondottan vicces, amikor magasabb rangú embereknek vág vissza.
Az Éjúr. "Csak" a Második Hadsereget irányítja, hamar kiderül azonban, hogy ki is az igazi főnök Ravkában. Az emberek rettegnek tőle és tisztelik egyszerre. Rég találkoztunk olyan főhőssel, akiről ennyire nem egyértelmű, hogy melyik oldalhoz tartozik. Több száz éves, erős akaratú, nagy hatalmú és vonzóvá teszi a sötét oldalt is. Egy biztos, mindig tartogat meglepetéseket.

A sajátos, egyedi hangulat végigkísér az egész történeten, a képzelt világ pedig olyan magával ragadó volt, hogy lelki szemeink előtt megjelentek Os Alta hagymakupolái. A jó - rossz, fény - sötétség ellentététől még ellenállhatatlanabb lett a történet, mi ittuk a sorait.

Azért volt jó olvasni, mert egy különleges, orosz folklór ihlette világba csöppentünk. A szereplők jól lettek megalkotva, látszik az emberi mivoltuk, a belső, önmagukkal vívott csatáik, és a motivációjuk.
Lennék a regényben főhős, mert Alina fantasztikus képességek birtokában van. Noha nem mindig tudatosan, de felülkerekedik minden nehéz helyzeten. Annak ellenére, hogy az egyik legfontosabb és legerősebb képességű grisa, ő ragaszkodik Malhoz, a gyerekkori barátjához.
Annak ajánlom, aki kedveli a fantasyt, az ifjúsági regényeket, az orosz mondavilágot. Vagy csak szeretne misztikus utazásra menni egy napidézővel és egy nyomolvasóval. Fiúknak, lányoknak, fiataloknak, idősebbeknek egyaránt izgalmas olvasmány.
Ne olvassa el, aki nem szereti az orosz kultúrát, mert zavaró lehet a nevek olvasása során (pl. Novokribirszk, Orecev, moj szoverenyij, moj cárevics). Aki pedig a valósághű könyveket preferálja, szintén ne olvassa el, ugyanis bővelkedik misztikumban és kalandban.

Barátság: 8
Bátorság: 9
Önfeláldozás: 8
Műveltség: 8
Őszinteség: 7
Elgondolkodtató történet: 7
Erőszak: 7
Izgalom: 10
Mindennapi történet: 3
Nevettem rajta: 5
Szerelem: 6
Sírtam rajta: 6
Tetszett: 10
Varázslatos történet: 10