rec A visszajátszott jelenetet és a beavató lapot készítette: ÖNFELÁLDOZÓK - V.ÉG.E.D. - Vásárosnamény

Stephen King: Joyland

joyland


A kép Stephen King Joyland című regényének azt a jelenetét ábrázolja, amikor Devin, a könyv főszereplője bekerül a helyi újságba azáltal, hogy megment egy hot-dogtól fuldokló kislányt, akire Madame Fortuna figyelmeztette. Az újságban megjelentetett képen szerepel a kislány anyukája, amint térdre borul kislánya közeli halála láttán, valamint Erin is szerepel a megörökített jeleneten, ugyanis a képet ő fotózta Hollywood lányként.

 

A második fordulóban már szabadon választhattunk csoportot, így a visszajátszáshoz úgy döntöttünk, krimit választunk, ami nem más lett mint Stephen King Joyland című regénye. Krimit szerettünk volna olvasni, és meg is kaptuk. Stephen King ismert, remekül kidolgozott és felvonultatott műveiről, amilyen Devin Jones története is. Bár igaz, a könyv eleje kissé vontatott, de ez mind szükséges ahhoz, hogy egy remek, fordulatos és cinikus humorú sztorit olvassunk egy egyetemista észak-karolinai vidámparkban töltött diákmunkájáról. Egy olyan szerény, tisztelettudó fiúról el se tudnánk képzelni, hogy keveredett bele egy szellem, majd egy sorozatgyilkos meg nem oldott ügyébe. Ám Devint furdalja a kíváncsiság, mint minden jóra való krimi főhőst, és nekilát megoldani a jókedvet árusító szerény kis vidámpark sötét gyilkossági történetét. Közben belső vívódását is megismerhetik az olvasók, valamint a világról alkotott képét. Különösen tetszett nekünk, hogy a könyv a '70-es évek elejét eleveníti fel, a történetet pedig Devin idősebb énje meséli. Olykor-olykor eltér más irányokba és élete más szakaszait, fontosabb történéseit (mint például Tom halála) is megismerhetjük, ahogy csak egy öregember mesél történetet, itt-ott elkalandozva. Devin egyre nagyobb kalandokon megy keresztül, míg jóbarátjával, Erinnel kinyomoztatja, ki lehet a lehetséges tetovált-kézfejű sorozatgyilkos. Végül a parti viktoriánus ház kis lakójától, Mike-tól is segítséget kap, aki anyját küldi főhősünk megmentésére, valamint Linda szelleme is Mike segítségével térhet örök nyugovóra. Persze Mike megismeréséhez fontos szerepet játszott Madame Fortuna, akiről az olvasó, a könyv letétele után is elgondolkozik: "Akkor vajon Rozzie tényleg médium volt?"

Mindenesetre biztos, hogy Devin személyisége mindenki szívébe belopja magát a sajátos humorával, és minden idősebb olvasó feleleveníti magában egyetemista éveit, mikor ugyanilyen tapasztalatlan, szívfájdalommal küzdő 21 éves volt, mint Dev, Joyland legjobb Howie-ja.

Azért volt jó olvasni, mert mind a hangulat, mind az alapkoncepció megragadta a figyelmünket és egyáltalán nem csalódtunk. Devin Jones izgalmas, fordulatos története letehetetlenné tette a könyvet, de ez nem csak az ő érdeme. Remek személyiséggel megáldott szereplőket mutat fel nekünk az író, és megismerteti velünk a vurstlizás fortélyait és nyelvezetét, valamint a sárkányreptetés mindig működő, egyszerű technikáját.

Nem lennék a regényben főhős, mert nem szeretném átélni azt a lelki fájdalmat, amit Devin cipel és nem lenne ínyem a végső, az Óriáskeréken lezajlódó stresszhullámhoz sem, bár én is szívesen dolgoznék vidámparkban. Devin remek szellemi képességekkel rendelkezik, bár nem ilyen szerénynek és tapasztalatlannak képzelünk el egy évtizede eltusolt gyilkosság megoldóját. Mindenesetre a karaktere maga nagyon érdekes volt, és eléggé a szívünkhöz nőtt a korkülönbség hatására is, de szellemekkel és sorozatgyilkosokkal kevés ember szeretne szemtől szemben találkozni.

Annak ajánlom, aki szeret főhősökhöz kötődni, aki hagyja, hogy egy szereplő cinikus humora és világról alkotott képe magával ragadja, elgondolkodtatja. Ha van olyan, aki szereti az 1970-es évek hangulatát, az mindenképp vegye kézbe a könyvet, ugyanis a regény olvasása közben végig megmarad ez az érzés. Annak ajánlott még a könyv, aki szereti a jól felépített, fordulatos krimiket és az író sajátos, lehengerlő stílusát.

Ne olvassa el, aki nem szereteti a misztikus elemeket tartalmazó regényeket és a '70-es évek hangulatát. Ha valaki kicsit türelmetlen és hamar túl szeretne jutni egy olvasmányon, Stephen King hosszan kibontakozó történetei nem ajánlottak. Valamint nem ajánlott annak sem, aki kerülni akarja a kényes témákat vitató könyveket, még ha csak elvétve található egy-egy ilyen utalás a történet olvasása során.

Barátság: 8
 
Bátorság: 9
 
Önfeláldozás: 8
 
Műveltség: 7
 
Őszinteség: 9
 
Elgondolkodtató történet: 6
 
Erőszak: 8
 
Izgalom: 8
 
Mindennapi történet: 8
 
Nevettem rajta: 5
 
Szerelem: 5
 
Sírtam rajta: 6
 
Tetszett: 10
 
Varázslatos történet: 7