rec A visszajátszott jelenetet és a beavató lapot készítette: BARÁTSÁGOSAK - Hibbant sziget harcosai - Pécs

Angie Thomas: A gyűlölet, amit adtál

gyűlölet

A kép elkészítése sok fejtörést okozott: állványt kellett építenünk a bábuknak, megtalálni a jó hátteret, illetve a jó beállításokat, és még sorolhatnánk. Amennyi nehézséget, legalább annyi vidám pillanatot is szerzett nekünk a kép elkészítése. Habár az állvány megépítése nehézkes volt, igazán jókat nevettünk közben.

"Puff!
Egy. Khalil összeesik. Vér fröccsen a hátából. Az ajtóba kapaszkodik, hogy megtartsa magát.
Puff!
Kettő. Khalil levegőért kapkod.
Puff!
Három. Khalil kába tekintettel néz rám.
A földre zuhan.
Mintha újra tízéves lennék, és újra végignézném, ahogy Natasha…
Egy fülsiketítő sikoly szakad ki belőlem, beleremeg a torkom, és minden energiámat felemészti.
Az ösztöneim azt súgják, ne mozduljak, de minden más azt, hogy nézzem meg Khalilt. Kiugrom az Impalából és az autó másik oldalához rohanok. Khalil az égre mereszti a tekintetét, mintha Istent várná. A szája nyitva, mintha ő is sikítani akarna. Én elég hangosan sikítottam kettőnk helyett is.
– Ne, ne, ne – csak ennyit tudok mondani, mint egy totyogós, aki csak ezt az egy szót ismeri. Nem tudom, hogyan sikerült egyáltalán letérdelnem mellé. Anya azt mondta egyszer, ha valakit meglőnek, meg kell próbálni elállítani a vérzést, de itt túl sok a vér. Túl sok vér."


 

A színes bőrű Starr két világ határán él: az élete egyik része a gettó, ahol felnőtt, a másik pedig a külvárosi, gazdag elit gimi, ahol most tanul. A két világa közti határ akkor kezd elmosódni, amikor egy igazoltatás során a lány vétlen, legjobb barátját lelövi egy fehér rendőr. Háromszor. Khalil halála egy egész lavinát indít el a lány életében és a gettóban egyaránt.

Szerintem Angie Thomas rendkívül tehetséges és nagyon bátor író. Bátor, hiszen a témaválasztás nagyon erős. Erről írni, és még inkább jól írni nem egyszerű, mert ez egy összetett jelenség. A könyvben is komoly morális kérdésként merül fel, hogy igazából kinek van igaza? Amit a rendőr tett önvédelem volt vagy rasszizmus­? A rendőr talán nem is annyira tudatosan cselekedett, inkább ösztönös félelemből, mert az a történet alapján egyértelműen kiderül, hogyha nem is Khalillal szemben, de sajnos a félelmeinek nagyon is komoly alapja van. Hibáztatható ezért?

És Starrnak nincs igaza, hogy azon az estén senkinek sem kellett volna meghalnia, és a rendőr igenis felelősséggel tartozik azért, amit tett?

Azért volt jó olvasni, mert megismerjük az érme mindkét oldalát úgy, hogy Starr végig hiteles marad. Továbbá nagyon tetszett, hogy ez egy olyan YA könyv, ahol habár nem szokványos, mégis egy egész, és jól működő családot kapunk, akik végig támogatják egymást.

Nem lennék a regényben főhős, mert nem szívesen kerülnék hasonló helyzetbe, de az sokkal nyomósabb indok, hogy nem akarom elveszíteni a legjobb barátomat.

Annak ajánlom, akit érdekelnek a morális és erkölcsi kérdések, amiket felvet a könyv, és persze bírja az érzelmi hullámvasutakat.

Ne olvassa el, aki nem szereti a komolyabb témákat, és a mai embereket is érintő társadalmi problémákat.

Barátság: 8

Bátorság: 9

Önfeláldozás: 7

Műveltség: 6

Őszinteség: 8

Elgondolkodtató történet: 10

Erőszak: 9

Izgalom: 8

Mindennapi történet: 6

Nevettem rajta: 5

Szerelem: 6

Sírtam rajta: 5

Tetszett: 9

Varázslatos történet: 7