Forduló
4

„Egy tökéletes társadalomban…” na persze, álmodban. Az Éhezők Viadala óta minden író disztópikus könyveket ír, így tette ezt Kiera Cass is. Ennek az eredménye a Párválasztó, ami sok olvasó kedvence lett, de mint minden könyvnél, itt is akadnak, akik az ellentábort erősítik.

Kezdjük a történet elején. A főszereplő America Singer, egy Ötös kasztból származó lány, aki vörös hajjal, és mint minden könyvben, alacsony önértékeléssel rendelkezik. Egy nap esélye jut bekerülni a Párválasztóba, ami egy lehetőség Maxon herceg számára, hogy feleséget találjon. 35 lányt kisorsolnak, egyet minden körzetből. Közülük kerül ki a következő királyné, aminek a folyamatát reality show-ként a köznép is soron követheti. Ez a legnagyobb rendezvény az egész királyságban, amire mindenki be akar nevezni, America kivételével. Ennek az oka nem más, mint America titkos szerelme, a Hatos kasztból származó Aspen. Végül anyja alkudozása és Aspen kérése miatt mégis benevez a versenyre – igaz, döntését nagyban befolyásolja szerelmével való szakítása is.

Mint mindenki gondolhatta, a főszereplőnk bekerül a palotába, ahol már az elején előnyre tesz szert, és nemsokára Maxon barátja lesz. Felajánlja neki, hogy segít párt találni, ha versenyben maradhat az étel és a pénz miatt.

Közben a királyságnak nagyobb problémái is vannak, mint a herceg szerelmi ügyletei, hiszen a lázadók továbbra is próbálják kiharcolni maguknak az egyenjogúságot és a kasztok eltörlését.  A Párválasztót ennek ellenére sem fújják le, és lassan America is kezd többet érezni Maxon iránt, mint barátság. Így kialakul a szokásos szerelmi háromszög, ami már mindenkinek az agyára megy, de minden romantikus könyv alapja. És innen az események csak bonyolódnak...

Nekem a sok idegesítő rész ellenére is ez az egyik kedvenc könyvem egészen máig. Kinek ne lenne kedve kipróbálni, hogy meddig jutna el egy versenyben, ahol a herceg a tét? Az alapötlet jó – és a kivitelezés nagy része is - de a történet túl lett húzva, szerintem két könyv bőven elég lett volna.

Sorozatot is megkíséreltek készíteni belőle, ám nem jutott tovább a pilot epizódnál. Bár véleményem szerint a rajongók nem bánnák, ha a mostanában ígérgetett film végre a mozikba kerülne...

Azért volt jó olvasni, mert a középpontban álló szerelmi szál mellett izgalmas társadalmi konfliktusokkal is szolgál.
Nem lennék a regényben főhős, mert nem hiszem, hogy képes lennék belenyugodni a kasztrendszer igazságtalanságába.
Annak ajánlom, aki szereti a disztópikus szerelmi történeteket.
Ne olvassa el, akinek már elege van a szerelmi háromszögekkel megspékelt vontatott cselekménnyel.

Barátság
8
Bátorság
9
Önfeláldozás
5
Műveltség
4
Őszinteség
6
Elgondolkodtató történet
1
Erőszak
7
Izgalom
10
Mindennapi történet
4
Nevettem rajta
10
Szerelem
10
Sírtam rajta
2
Tetszett
10
Varázslatos történet
7