léggömbökA beavató lapot és a képregényt készítette: BÁTRAK - Stelázsi - Kecskemét

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Érzelmes, szórakoztató, letehetetlen. Szerelem, betegség, titkok és a hirtelen felnőtté válás jellemzi ezt a gyönyörűen megírt alkotást. Szédítő, igazi érzelmi hullámvasút és olvasás után sem biztos, hogy hamar szabadulsz a bűvköréből, mégis egyszerű, érthető és fiatalos fogalmazással repíti el az olvasót egy pörgős gimnáziumi osztályba, ahol megvan az osztály bohóca, a tanárok is tudnak poénkodni, éppen az érettségi és a pályaválasztás előtt állnak, ám Dorka és Matyi szerelmét egy sötét titok teszi keserédessé. Tényleg elhiszi az ember olvasás közben, hogy ez bármelyikünkkel megtörténhetne, de a legtöbbször próbálod elhessegetni a gondolatát is ennek a ténynek, mert sokkal könnyebb lenne arra gondolni, hogy ez úgysem történhet meg velünk, ugyanis a főhősnőnk élete minden, csak nem fenékig tejfel.

Ajánljuk mindenkinek, aki egy igazán különleges, érzelmekkel teli, mégis könnyed megfogalmazású könyvet keres magának, illetve erősen ajánlom - iskolánként - a kötelező olvasmányokat megválogató irodalomtanároknak is. :D

Azért volt jó olvasni, mert az egyszerű megfogalmazása mellett, olyan mélységekbe és magasságokba juttatott a könyv érzelmileg, mint - majdnem - semelyik másik. Egyik pillanatról a másikra kellett felnőnöm Dorkával és Matyival együtt. Nem volt könnyű, de nagyon megérte!
Nem lennék a regényben főhős, mert nem bírnám végignézni, ahogy a szerelmem kínzó lassúsággal konkrétan a halállal küzd. Ja, és nem tudok titok tartani. :D
Annak ajánlom, aki szereti a mindennapokban játszódó, mégis mély és gyönyörűen kidolgozott szerelmi történeteket. Elmesél egy hihetetlenül mély történetet, leheletkönnyű megfogalmazással. 
Ne olvassa el, aki csak egy könnyű, stresszes nap utáni olvasmányt keres. A hullámvasút nem való mindenkinek, az érzelmi meg még annyira sem! ;)

Barátság: 8
Bátorság: 5
Önfeláldozás: 3
Műveltség: 9
Őszinteség: 10
Elgondolkodtató történet: 9
Erőszak: 1
Izgalom: 9
Mindennapi történet: 6
Nevettem rajta: 8
Szerelem: 10
Sírtam rajta: 10
Tetszett: 10
Varázslatos történet: 4

Azért választottuk ezt a jelenetet, mert ez a regény egyik legfontosabb része. A diákok a ballagáson felengedik a színes léggömböket, amelyek sok mindent szimbolizálnak: a vidám pillanatokat, az együtt töltött éveket, a barátságot, a szerelmet, a gyászt. A tanulók tudják, hogy mindez emlék lesz csupán, amelyre évek múlva visszatekinthetnek. Dorka, a főszereplő is érzi ezt, ezért engedi el ő legkésőbb a léggömbjét. Nem akar még búcsúzni, felejteni, még nem akarja, hogy az érzések emlékké váljanak.
kép