rozsA beavató lapot és a reklámot készítette: ÖNFELÁLDOZÓK - Bookta - KecskemétJ.D. Salinger: Rozsban a fogó


Azt mondják, tanulj, mert úgy lesz belőled valaki. Azt mondják, maradj a helyeden, mert még fiatal vagy ahhoz, hogy egyedül dönts. Elvárják, hogy légy felnőtt, de gyerekként kezelnek. 17 éves vagy, és előtted az élet. Holden Caulfieldet, a kicsit magának való, lázadó kamaszt kirúgták iskolájából - megint. A biztonságot nyújtó kollégium falai közül hirtelen a nagybetűs ÉLETBEN találja magát. Útja során nem csak a világot, de saját lelkének mivoltát is felfedezi. 

J. D. Salinger leghíresebb és legtöbbet vitatott művében a felnőtté válás kudarcait, nehézségeit mutatja be - tökéletes őszinteséggel.

Azért volt jó olvasni a könyvet, mert egyszerűen igazi volt. Semmiféle csillogó máz nem fedte el a benne rejlő kemény és olykor rideg valóságot. Holden nyíltan vállalta a véleményét minden kérdésben, ami az egész könyvet nagyon szimpatikussá tette.
A mondat kezdetét annyival alakítanám át, hogy lehetnék a könyvben a főhős. Mindenki, aki olvasta a Rozsban a fogót, átélte vagy akár jelenleg is átéli a lázadó diákéveket, így teljes mértékig együtt tud érezni a főhőssel. A meg nem értett Caulfielddal, aki meghasonlott a világgal szemben, és nem találja a helyét, akit olykor csak a kacsák holléte télidőben érdekel igazán, és aki egészen furcsa módon értelmet ad a "rozsban a fogó" kifejezésnek a műben.
Annak ajánlom, aki Holdenhez hasonlóan vágyik arra, hogy megértsék, illetve nem lázadó kamaszoknak is tökéletes olvasmány egy téli délutánra.
Ne olvassa el, aki nagyon nagy tanulságot vagy csattanót vár a végétől. Azt hiszem ez az a könyv, ami úgy ad, hogy egy kicsit el is vesz az olvasóból.
 

A könyv szlogene: "Ha az élet rozst ad, légy te a fogó."
Így álmodtuk újra a Rozsban a fogó könyvborítóját:
rozs

Barátság: 5
Bátorság: 8
Önfeláldozás: 4
Műveltség: 8
Őszinteség: 10
Elgondolkodtató történet: 10
Erőszak: 8
Izgalom: 6
Mindennapi történet: 7
Nevettem rajta: 8
Szerelem: 2
Sírtam rajta: 8
Tetszett: 10
Varázslatos történet: 2