képA beavató lapot és a reklámot készítette: ÖNFELÁLDOZÓK - V.É.G.E.D. - Vásárosnamény
 

 


Neil Gaiman: Csillagpor

Mikor jó egy könyv? Ha misztikus, rejtélyes, fordulatos? Esetleg romantikus? Vannak benne természetfölötti lények, akik saját sorsukkal vívják meg a harcot a túlélés érdekében? Kell egy főgonosz, esetleg több? Egy hős ifjú, aki megmenti a szép lányt?

Neil Gaiman mindezeket összegyűjtötte egy remek műbe, amely nem más címet kapta mint a Csillagpor. Történetünk  Angliában játszódik, egy apró faluban távol mindentől, ahol egyből a történet közepébe csöppenünk. Tristan, a falu lakosa, aki a szüleitől kapott kis házban él és szerelmes egy úri lányba, Victoria-ba. Ezzel párhuzamosan történik viszont, hogy egy estén hullócsillag hullott az égből, amely viszont a falon túl esik. AZON a falon túl. Amelyik a falu határában húzódik, és az átlag emberek világát elválasztja a varázslatok és természetfölötti lények világától.
Kérdezem én: "Mit tenne egy világsikerű, megfilmesített könyv főszereplője, hogy elnyerje szíve hölgyének kezét?" Természetesen megígéri, hogy elhozza neki a csillagot, így Tristan elindul annak a reményében, hogy visszatérte után boldogan élhet míg meg nem hal Victoriával a karjaiban. 
Útja során találkozik egy gnómmal, akiről első olvasás után tudjuk, fontos szerepe van a történetben. Miután kijutnak az erdőből, a gnóm ad Tristannak egy láncot. A láncot, mellyel elkaphatja a csillagot, és hazaviheti szerelméhez. 
Ám, mint fordulatos regény lévén a hullócsillag, Yvaine keresztül húzza számításait. Tristan igaz, azonnal magához láncolta a gnóm tanácsára, de a visszafelé tartó úton el kellet látniuk egy unikornist, aki egy oroszlán elleni csatában sérült meg. Az unikornis persze segítőkész volt, de nem az ifjú számára, így Yvaine megszökhetett vele, hogy még nagyobb bajba sodorja hőseinket.
Ugyanis Yvaine-t 3 gonosz boszorkány is szeretné megszerezni. Ennek oka az, hogy a lány szíve megfiatalítja őket, így előlük is menekülnie kell a két fiatalnak. A közös út során rengeteg kalandon esnek át és sok új emberrel/ teremtménnyel találkoznak. Találkoznak egy vándorboszorkánnyal is, aki fogva tartja Tristan anyját, aki madárrá lett változtatva, így nem tudja figyelmeztetni őket.
Tristan ekkor ébred rá, hogy szereti Yvaine-t, így hazaindul hogy megmondja Victoriának, már nem érez iránta semmit. Ez a könyv legnagyobb fordulata, hiszen a fiú mindvégig azért küzdött, azért harcolt és védelmezte Yvaine-t, hogy hazatérhessen a nemes kisasszonyhoz. A hullócsillagunk viszont azt hiszi, ennek pont az ellenkezője fog megtörténni, aminek következtében át akar lépni az emberi világba. De egy dolgot nem tud, ami viszont kivethet az életére...
Tristan anyja megállítja a lányt, viszont mindkettejüket elfogja és elviszi Lamia, hogy feláldozhassa őket. Segítségükre Tristan és Septimus siet, így sikerül megölniük mind a három boszorkányt. A történet végén Tristan talál egy rubint nyakláncot a földön, amelynek hatalmas szerepe van a történet végkimenetelében...
Nem csoda, hogy világsikerű lett az 57 éves író regénye, hiszen ahogy fentebb említettük, minden megvan benne, ami csak egy tökéletesen megírt, varázslatos, elbűvölő világú, letehetetlen könyvhöz kell.

Azért volt jó olvasni, mert a nem egyszerű megfogalmazás és a rövid tartam ellenére egy fordulatos, kellő mennyiségű izgalmat tartalmazó könyv, amelynek népszerűségét is köszönheti. Elbűvölő történet, izgalmas szerelmi szál és ötletesen, nem mindennapian kidolgozott gondolatmenet. A csapat tagjai ezek miatt szerettük meg nagyon ezt a könyvet, és hiába láttuk már ezelőtt a filmet, ugyanolyan élvezettel olvastuk az oldalakat, amelyek egy maradandóan jó élményt nyújtottak.
Nem lennék a regényben főhős, mert hiába szerelmes Tristan és tenne meg mindent a szerelméért, nem indulnék neki egy ismeretlen világnak, ahol még csak nem is emberek vesznek körül. Belegondolni, hogy a fiút is mekkora félelem foghatta el furcsább és furcsább lények láttán, mindezt azért ,hogy megszerezzen egy csillagot... Létezik az az igaz szerelem, ahol tényleg megteszel mindent a másikért, de mi, a csapat tagjai tinédzser fejjel nem igazán ugranánk bele egy ekkora kalandba.
Annak ajánlom, akinek az ilyen stílusú könyvek beleesnek az érdeklődési körébe, és el tudja viselni, hogy ennek a könyvnek sajnos nincs folytatása :D. A könyv remekül tükrözi a fantasy regények sajátosságát, a fordulatok pedig extra izgalmat szolgáltatnak olvasás közben. Egyedi kompozíció, remek végkifejlet biztosítja a fantasy szerelmeseinek a teljes fokú sikert.
Ne olvassa el, aki nem szereti a fantasy világát, a misztikus, nem e világi történeteket és lényeket. Neil Gaiman olvasmányában kevés hétköznapi dolgot találhatunk, ráadásul nem is a mi korunkban játszódik. Egyeseknek (mi ismerünk ilyen embert) a szerelmi szál is kissé túlzás lehet, ám mindezek ellenére is világsiker a regény, ez jelenti azt, hogy kevés ember volt, aki nem könyvelte el ezt a művet egy remek olvasmánynak.

reklámRajzunk (plakátunk) Neil Gaiman: Csillagpor című könyvéből a főszereplő lányt, Victoriát ábrázolja, aki a fal fölött megpillantja a hullócsillagot. A plakát szövege, egy idézet a könyvből, melyet a csapatunk a legkifejezőbbnek tartott. Így ezt választottuk plakátunk szlogenjének is, hiszen ettől jobbat kitalálni sem tudtunk volna! :D :) 

 

 

 

 

 

 

 

Barátság: 4
Bátorság: 10
Önfeláldozás: 7
Műveltség: 5
Őszinteség: 8
Elgondolkodtató történet: 5
Erőszak: 8
Izgalom: 9
Mindennapi történet: 2
Nevettem rajta: 5
Szerelem: 9
Sírtam rajta: 3
Tetszett: 10
Varázslatos történet: 10