képA beavató lapot és a reklámot készítette: ÖNFELÁLDOZÓK - Mester hármas - Szolnok


Veronica Roth: Árnyak és jelek

Az óriás sikert aratott A beavatott sorozat írónője egy újabb remekművel kápráztat el minket, az Árnyak és jelekkel.

Egy rejtelmes galaxisban vagyunk, ahol mindent átjár az áram, mind a bolygókat, mind az élőlényeket. Egyedi képességekkel ruházza fel az embereket, néhányuknak különleges sorsot szán, melyet születésükkor kapnak, viszont csak áramadományuk megjelenésétől kezdve ismernek. De mi történik akkor, amikor az ellenség is rájön?

Főhőseink Akos Kereseth, a thuvhesi nép tagja és Cyra Noavek, az ellenséges shotet uralkodó húga. Ahogy számíthattunk rá, útjaik keresztezik egymást, amikor a shotet zsarnok tudomására jut minden ember sorsa. Ekkor raboltatja el a Kereseth fivéreket, hogy sorsuk segítségével megszilárdítsa hatalmát. Beállhat-e Akos az ellenség szolgálatába?

Cyra és Akos egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Megismerik a másik nép történelmét, és rájönnek, hogy sok mindent máshogy tanítottak nekik. De vajon melyik az igaz? Mivel manipulálja a kormány a népet? Lehet ellenségből szerelem? Cserben hagyni a hazádat vagy a szívedet. Melyik a nagyobb árulás?

Azért volt jó olvasni, mert egy teljesen új és eredeti világba léphettem be. Annak ellenére, hogy minden embernek „szuperereje” van, az alapvető értékek, mint a család, a barátok, a szeretet nem vesztek el. Az írónő ábrázolásmódja lenyűgöző, olvasás közben szinte éreztem az illatokat, hallottam a különböző nyelvek különös hangzását.
Nem lennék a regényben főhős, se Cyra, se Akos, mert mindkettőjüknek olyan megpróbáltatásokkal kell szembenézniük, ami egy egyszerű halandóban végleges törést okozna. Hiába kapnék különleges áramadományt, nekem ennyi kegyetlenséget nem fogadna be se a lelkem, se a gyomrom.
Annak ajánlom, aki szívesen lépne be egy furcsa naprendszerbe, ahol mindent az áram ural. A lassan kibontakozó, mély szerelmi történetek rajongóinak kötelező darab. A történet sci-fi és fantasy elemeket is tartalmaz, a műfajok fanjai nyugodtan beszerezhetik a könyvet, nem fog csalódást okozni.
Ne olvassa el, aki irtózik az erőszaktól, mert ebben a könyvben jócskán akad. A türelmetleneknek sem javasolnám, mert a cselekmény akciókkal gazdag része meglehetősen későn indul be.

árnyak és jelek

"A gyilokjel téves elnevezés. Mindig veszteséget jelöl. Sosem diadalt."

Az ihlet természetesen az utolsó pillanatban érkezett meg. Szerencsére rendelkezésünkre állt egy csomó sminkkészlet és egy türelmes anyuka. 

Barátság: 6
Bátorság: 9
Önfeláldozás: 5
Műveltség: 4
Őszinteség: 8
Elgondolkodtató történet: 9
Erőszak: 9
Izgalom: 8
Mindennapi történet: 3
Nevettem rajta: 2
Szerelem: 10
Sírtam rajta: 1
Tetszett: 9
Varázslatos történet: 10