Tegnerbe A beavató lapot és a reklámot készítette: BARÁTSÁGOSAK - Reader witches - Kecskemét

Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek

Elgondolkoztál már, hogy bármelyik pillanatban elérhet a halál? Hogy egy szempillantás alatt kiszökhet belőled az utolsó kétségbeesett leheleted is? A szíved megszűnik dobogni, a szemed sem csillog többé már?

Elgondolkoztál már, hogy sokak kínhalált szenvedtek bőrszínükért, vallásukért, eszményeikért, származásukért ? És hogy ez valamilyen formában napjainkban is virágkorát éli a kezdetek óta?

Joana, Florian, Emilia és Alfred. 4 ember, 4 rejtélyes múlt, 1 összefonódó jövő.A második világháborút nem sok ember élte túl, de vajon Ők igen? A menekülés során mindenki barátsággal fordul a másikhoz, hisz egy közös céljuk a TÚLÉLÉS. Így találkozhat egy litván ápolónő, egy porosz restaurátor, egy várandós lengyel kislány, és egy német tengerész.Egy ilyen utazás mindenkit megváltoztat, bajba sodor. Sok-sok náció, kultúra, személyiség. De mi maradt belőlük?

Elgondolkoztál már, hogy egy háborúban, hol életért és szabadságért küzdöttek megrendíthetetlenül, több tízezrek vesztették életüket? Ellenben napjainkban, ha valaki elveszti egy szerettét, akár élete végéig kíséri a gyász? Hogy felemészti a tudat, hogy valamilyen módon tehetett volna ellene, elkerülte volna az elkerülhetetlent?

Elgondolkoztál már, hogy ártatlan emberek mindig is menekültek a rossz elől? Hogy a harc hevében ők SEM számítanak? Egyetlen céljuk hajóra szállni és biztonságba helyezni övéiket? Hogy a megengedett utasok többszöröse reménykedett a fedélzeten, melyet bármely minutumban golyózápor sújthatott? S, hogy a mentőcsónakok sem a fán teremtek számukra, te ezt pedig valószínűleg kényelmesen elhelyezkedve egy fűtött helyiségben emésztgeted? VÉDTELENEK voltak, vannak és lesznek is!?

Elszégyellted már magad? Ne tedd, csak köszönd meg NEKIK, hogy mindezt megtették számodra, ÉRTED, csak, hogy biztonságban és szabadon élj!!

Nevetés, Barátság, Szeretet. Ezek még a legnehezebb időkben is velünk vannak, és velünk is maradnak. Ez a könyv úgy, ahogy van egyben csodálatos és megrendítő. Megígérhetjük, szem nem marad szárazon!

Azért volt jó olvasni, mert mindig más-más szemszögből tekinthettük a történéseket. Egy-egy mélyen szántó gondolat után megnyugvás következett. Persze mindegyiküknek másért tetszett, de abban megegyeztünk, hogy Florian titokzatos-szívdöglesztő kombója mindenkinek megdobogtatta a szívét.

Nem lennék a regényben főhős, mert egyik pillanatról a másikra mindenemet elveszíteném, és menekülnöm kellene a saját hazámból. El sem búcsúzhatnék a szeretteimtől, akiket soha többé nem láthatnék viszont,nem szoríthatnám őket újra magamhoz.

Annak ajánlom, aki kicsit erősebb idegzettel rendelkezik. Nem rázza meg az, hogy egy hajó fedélzetére a megengedett utasok többszöröse száll fel a csupán tizedüknek elég mentőcsónak mellé.

Ne olvassa el, aki nem szeretne valós képet kapni a világról. A kemény, veszteségekkel teli második világháború nem mindenki számára könnyű olvasmány.

Barátság: 5
Bátorság: 9
Önfeláldozás: 10
Műveltség: 3
Őszinteség: 1
Elgondolkodtató történet: 10
Erőszak:10
Izgalom: 9
Mindennapi történet: 5
Nevettem rajta: 1
Szerelem: 6
Sírtam rajta: 10
Tetszett: 8
Varázslatos történet: 1

reklám1

 

reklám2reklam3


Ezek a kreatív feladatok mindig nagy teret biztosítanak mindenki számára. Az, hogy mit is szeretnénk készíteni hamar megfogalmazódott bennünk, azonban úgy éreztük, hogy kell egy közönség is, akiknek ezt tálalhatjuk. Így hát a plakátjainkat és a kis könyvjelzőket,(persze a szuper könyvtárosok engedélyével és segítségével)a KJMK Tinivilág részlegében helyeztük el. És a képek erejéig  témához kapcsolódó könyveket is gyűjthettünk, üzenetünk kifejezéséhez. Mely az lenne, ahogy a plakát szavainak első betűi is mondják, a múltad is részed. Mert megbotránkoztató, hogy az emberiség mi mindenen ment keresztül,és menni is fog. De jó ha ismerjük a manapság nem olyan divatos történelmet, hogy ne kövessük el ugyanazon hibákat újra és újra. Ezért szerettük volna ha valaki ránéz erre a kis falrészre és megjön a kedve egy múltbéli klasszikus olvasásához.

Lehet, hogy inkább nem ezzel foglalkoznánk és a kézügyességünk sem  az igazi, de baromi jó közös időtöltés volt, piromán énünk is kiélhette magát a papírok széleinek égetésében.