Forduló
6

Gondolkoztál már valaha, mi lenne, ha a történelem egyik leghírhedtebb alakja a jelenben ébredne? Be tudna-e illeszkedni egy olyan rohanó társadalomba, amit teljesen a technológia és a média határoz meg? Timur Vermes könyve megmutatja miként látná napjaink Németországát Adolf Hitler,  és persze a Führernek mindenhez lenne hozzáfűzni valója.

Témaválasztás

A Führert halála óta már sokan és sokféleképpen vitték vászonra és papírra egyaránt. Egyes verziókban maga az ördög, míg máshol a világ egyik legtehetségesebb politikusaként ábrázolják, de számomra még mindig Timur Vermes megoldása tetszik a legjobban, mert ő sem többnek, sem kevesebbnek nem mutatta Hitlert annál, mint ami valójában volt: kis ember nagy tervekkel, jó beszélőkével meg egy pár mentális problémával. Persze, ebből még nem következne, hogy nem lesz sablonos a karakter, de itt az író csavart még egyet a dolgon, így kötött ki Hitler 2011-ben. Az, hogy ezt meg merte lépni szerintem az egyik legjobb döntés volt, ugyanis ebben a helyzetben a főszereplő viszonylag tiszta lappal indulhat, ráadásul életszerűbb és esendőbb is lesz, plusz Vermes egy teljesen új oldaláról tudta bemutatni a történelem egyik legmegosztóbb alakját, sőt még a modernkori média hatására és a politikai helyzetre is tudott reflektálni rajta keresztül.

Hitler, mint főszereplő

Nem tudom mások hogy vannak vele, de amikor először kézbe vettem a könyvet egy kicsit ódzkodtam attól, hogy mindent Hitler szemén keresztül lássak, mert azért valljuk be, hogy voltak neki “dolgai”. De Vermesnek sikerült úgy megírnia, hogy egyrészt nem volt tele az egész a náci propagandával, másrészt, végig a szerepében maradt, egyszer sem éreztem azt, hogy ez most nem is a főszereplő gondolata, harmadrészt pedig úgy világított meg dolgokat a múlt és jelen társadalmaival kapcsolatban egyaránt, ahogy a töri könyvek sosem tették. Az pedig, hogy Hitler komédiásnak állt a világ a legironikusabb húzása volt, de nagyon bejött. Az egyetlen problémám ezzel a nézőponttal az volt, hogy a több oldalas monológok - amiket néha erőltetettnek éreztem, néha pedig teljesen feleslegesnek is - egy idő után unalmassá és lapossá tették a könyvet.

Társadalmi kritika

Amikor egy ilyen könyvet olvas az ember, akkor szerintem mindig puffan egy kicsit. Mármint egy csomót fejlődtünk 70 év alatt majdnem minden tekintetben, pl. technológia, jog, stb. De sokszor szerintem csak szeretjük ezt gondolni, mert úgy érezzük, hogy ez megvéd minket, azoktól a hibáktól, amiket a múltban elkövetünk. Azonban Timur Vermes remekül rámutat, hogy habár sajtószabadság van, ez nem azt jelenti, hogy a valóságot látjuk az újságok hasábjain és a TV képernyőjén, csak annyit, hogy mindenki elmondhatja, hogy szerinte mi az igazság és az, hogy fejlődünk messze nem garancia arra, hogy egy hibát nem ejtünk meg még egyszer.

Összességében egy korrekt, igényesen megírt könyvet kaptunk, ami nem által rávilágítani a mai világ kevésbé napos oldalára, és nem riad vissza attól, hogy ezt a világtörténelem egyik legmegosztóbb alakjának szemszögéből, rengeteg viccel és szarkazmussal együtt tegye.

Azért volt jó olvasni, mert üdítő volt egy ennyire hírhedt személyt esendő emberként látni, egy olyan helyzetben, ami mindenkinek kihívást jelentene. Továbbá a regényt még jobbá tették az időutazásos helyzetből fakadó nevetséges helyzetek. 
Nem lennék főszereplő a könyvben, mert még ha Hitler múltbéli cselekedeteitől el is tekintünk, én akkor is egyfajta büntetésként fognám fel az egészet. Más számára akár nagyszerű is lehet mindent tiszta lappal kezdeni, de a család és a barátok hátrahagyása sosem lehet könnyű. Főleg akkor nem, ha egy teljesen új időbe kerülsz, ahol majdnem minden tök ismeretlen számodra.
Annak ajánlom, aki szeretne egy jól körüljárt szereplőt új megvilágításban látni, továbbá nem bánja a jó adag társadalomkritikát mellé.
Ne olvassa el, aki könnyed olvasmányra válik, mert ez minden vicces momentuma ellenére megmarad egy komoly könyvnek.

Barátság
4
Bátorság
7
Önfeláldozás
6
Műveltség
8
Őszinteség
9
Elgondolkodtató történet
9
Erőszak
5
Izgalom
3
Mindennapi történet
3
Nevettem rajta
7
Szerelem
5
Sírtam rajta
2
Tetszett
7
Varázslatos történet
5