rutaA beavató lapot és a szimulációs játékot készítette: BARÁTSÁGOSAK - Madách - Vác

Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény

 

Te mit tennél, ha egy nyári éjszakán elhurcolnának, marhavagonba terelnének sok száz másik emberrel, majd útnak indulnátok a semmi felé? 

Lina Vilkas tökéletesen össze volt zavarodva abban a pillanatban; nem értette, miért teszik ezt velük, mit követtek el, és hova tartanak pontosan. 
Egy Altaj-menti kis faluban munkára kényszerítették őket, minden élelmiszerüket egy 300 grammos kenyér jelentette, és azok a dolgok, amiket össze tudtak lopni az NKVD-től. Vonattal elszállítják őket Trofimovszkba, az Északi-sarkkörön túlra, s jurtákban szállásolják el őket. S hogy mi történik még ez után? 
A regény egyszerre szívszorítóan fájdalmas, és történelem hű; a litván elhurcolásról, és a szabadságért való végtelen küzdelemről szól Ruta Sepetys regénye, az Árnyalatnyi remény.

Biztos tanultál már a 2. világháborús időkről 7-8. osztályban. De ha még nem, akkor most adunk egy kis betekintőt a Sztálin és Hitler uralta világba. 

Történetünk kezdetén megismerkedünk Linával, akinek különleges tehetsége van a rajzoláshoz. A világháború kezdetén a Balti országokból több ezer embert hurcolnak el Oroszországi munkatáborokba. Főszereplőnk, Lina is egy volt közülük és velük együtt szenvedett több, mint 12 éven keresztül.

A munkatáborban élő embereknek olyan rettenetes problémákat kellett elviselniük, mint az éhezés, higiénia, halál, megaláztatások. Lina mindből bőven kivette részét.

Főszereplőnk nem élhette volna túl segítői és szerelme nélkül az oldalán. A könyvben fellelhetőek a legfontosabb emberi tulajdonságok, mint bátorság, önfeláldozás, szeretet, kitartás, összetartás. Ezek teszik a könyvet szerethetővé és érdekessé.

Azért volt jó olvasni, mert visszatekinthettünk azokba az időkbe, amelyeket talán dédszüleink is átéltek. Nem hagyja feledésbe merülni a háborús munkatáborokban történt szörnyűségeket túlélő hősök nem mindennapi történetét.
Nem lennék a regényben főhős, mert nem bírnám elviselni a megaláztatásokat, az éhséget és családom elvesztését. 
Annak ajánlom, aki szereti a megrázó igaz történeteket. Olvassa el, aki szeretné ismerni a múltját és tanulni abból.
Ne olvassa el, aki inkább a jelenben élne és nem törődne a múlt borzalmaival. 
 

kép

Barátság: 4
Bátorság: 10
Önfeláldozás: 9
Műveltség: 2
Őszinteség: 2
Elgondolkodtató történet: 10
Erőszak: 10
Izgalom: 10
Mindennapi történet: 2
Nevettem rajta: 1
Szerelem: 5
Sírtam rajta: 3
Tetszett: 10
Varázslatos történet: 1