árnyakŐSZINTÉK - Sastra mustra - Érd

Veronica Roth: Árnyak és jelek

Ármány, csalás, árulás és tervek,
Rejtély, titok, fondorlat és sebek.

Nevek, miket egy egész világ retteg,
Y-os nevű kulcskarakterek.
Amikor a végső próba elé állít majd az élet,
Kötelesség nyer-e vagy a Becsület?

Életek, miket sorsok szabnak meg.
Sorsok, amik átírnak millió életet.

Játszma, ahol a tét egy egész bolygó,
Egy egész galaxist érintő óriási háború.
Lázadó hercegnők, elcserélt szolgák,
Egyszer megismeri mindenki a sorsát.
Követve lassan az áram folyamát.

Azért volt jó olvasni, mert egy különleges világba repített bennünket, amit szinte már látok, mennyire jól festene a mozivásznakon! Személy szerint én új kedvenc szerelmespárt avattam Cyra és Akos személyében – hiába eltérő a ranglétrán elfoglalt helyük, hiába állnak egy ősi nemzeti ellentét két átellenes oldalán, az első pillanattól fogva, mikor még korántsem volt felhőtlen a kapcsolatuk (de hát mikor volt az?) azt éreztem, hogy egy hullámhosszon vannak, egyszerűen úgy összeillettek, mint senki más! Akos, a rabszolga, aki ugyan teljesíti udvari kötelességeit, de kész a sorsával szembeszegülni, hogy megmentse a bátyját, és kétségtelen, hogy Cyra hiába az ellensége, mégis Akos volt az (pedig semmi oka nem lett volna rá), aki kihúzta abból a sötét veremből, amibe Ryzek taszította a húgát. Cyra szintén bátor volt, hogy ki mert állni maga mellett, kiderül róla, hogy erősebb a bátyjánál, erősebb Shotetnél, egy királynő, aki a trónra született.
Viszont nem lennénk a regényben főhősök. Félelmetes egy olyan világ, ahol mindenkinek van valami „szuperképessége”, de nem tudni, mi, amíg meg nem mutatja. Az áramadományaikon keresztül itt emberek használnak ki embereket. Az áramadományod határozza meg lényegében azt, hogy ki vagy, talán még azt is, hogy mennyire vagy értékes. A képesség ugyanúgy átok is, mint adomány. Vagy vegyük például a shotetek hagyományát, a prédálást, ami során kidobott tárgyakat, gyakorlatilag szemetet gyűjtenek, olyan dolgokat, amik másoknak már nem kellenek, és új értelmet adnak nekik, új életre hívják azokat. De az idők során vajon mi mindenné ferdülhet el egy nemes alapgondolat?
Akinek tetszett az írónő előző sorozata, a Beavatott, annak mindenképp ajánljuk. Felfedezhető a két könyv között jó pár hasonlóság, de ez nem teszi unalmassá egyik regényt sem. A hangulat, a fordulatok, a világ és a cselekmény szerintem mindenképpen megér egy próbát. Ha kedvet kaptatok rá, nyugodtan kövessétek az áramot!
Ne olvassa el, akinek tökéletesen elég, ha csak a maga bajával kell foglalkozni, kit érdekel, mi folyik egy fikcionált másik galaxisban? Akit taszít a romantika, annak szintén talán jobb, ha elkerüli ezt a könyvet, valamint ahogy azt már fent is említettük, a Beavatotthoz való asszimilációja miatt, akinek amaz nem nyerte el a tetszését, elképzelhető, hogy ez sem fogja. Bár, amit nem próbálunk meg, az örök rejtély marad…