rpoBÁTRAK - A Pokol őrzői - Kaposvár

Ernest Cline: Ready Player One

 

Writer_19: Mit olvasunk most?

Bluefox: Ready Player One.

Prettyfairy: És eddig milyen?

Bluefox: Retró.

Owlowlowl: És modern.

Bluefox: Tele van a 80'-as évek videójátékaival, zenéivel, filmjeivel, mindennel!

Owlowlowl: 2045-ben játszódik, bizonyos James Halliday megalkotott egy virtuális valóságot, az OASIS-t, lehet benne dolgozni, tanulni, játszani, beszélgetni...

Bluefox: De nem az a lényeg, hogy megalkotta!

Writer_19: Hanem?

Prettyfairy: Hanem?

Bluefox: Hanem hogy ez a bizonyos James Halliday meghal, és a végrendelete szerint az kapja a többmilliárdos vagyonát illetve az OASIS tulajdonjogát, aki megtalálja a Húsvéti Tojását, amit elrejtett ebben a virtuális, rendkívül összeszedett univerzumban, ahol több millió Naprendszer, szektor és bolygó van.

Owlowlowl: Tényleg! Összerak egy csomó rejtvényt a versenyzőknek. Meg kell találniuk a rézkulcsot, ha az megvan, akkor a rézkaput, aztán a jádekulcsot, a jádekaput, végül a gyémántkulcsot és a gyémántkaput. És mindegyiknél lesz valami feladat, küldetés.

Prettyfairy: Hű! Vannak benne gonoszok?

Bluefox: De még milyenek! Két nagy cég van, a GSS, ami az OASIS-t készítette és az IOI, ami pedig meg akarja szerezni. Nagyon irritálóak!

Writer_19: És a főszereplő? Milyen a főszereplő?

Bluefox: Nekem nem szimpi.

Owlowlowl: Most miért? Én nagyon bírom! Okos, összeszedett, reális...

Bluefox: De önző, meggondolatlan és felelőtlen! Ő a főhős, az isten szerelmére, legyen már olyan, akire felnézhet az ember!

Owlowlowl: Magasra tetted a lécet! A hiperszuper memóriája miatt nem nézel fel rá? Én bármit megadnék, hogy ennyi mindenre emlékezhessek. Egyébként szerintem pont attól jó főhős, mert tökéletes. Gondolj bele, milyen unalmas lenne a könyv, ha segítség és hibázás nélkül rögtön meglelné a Tojást!

Bluefox: Nekem akkor is H a kedvencem.

Prettyfairy: H?

Bluefox: A főszereplő legjobb barátja. Ugyanarra a virtuális bolygóra járnak iskolába, kockavitákat folytatnak Hallidayről a közös chatszobájukban, és a srácról alig lehet tudni valamit. Ennek ellenére sokkal összeszedettebb, mint Wade (a főszereplő).

Writer_19: Lánykarakterek vannak egyáltalán? -_-

Owlowlowl: Juj, ezt imádni fogod: van egy blogger csaj benne, aki szintén keresi a Tojást. A neve Art3mis és Parzivallal (Wade avatárja) mindvégig versenyeznek (mármint tényleg), miközben segítenek is egymásnak.

Prettyfairy: Mint Naruto és Sasuke! Lance és Keith!

Bluefox: Apropó, van benne Voltron is.

Prettyfairy: Úúú!

Owlowlowl: De a régi. Az eredeti, amiről mintázták a mostanit.

Writer_19: Attól még benne van. Legalább.

Bluefox: Viszont kábé csak ezt az egy animét említik benne, pedig a műfaj amúgy nagy szerepet kap a történetben.

Prettyfairy: Jé, ebből van film is!

Owlowlowl: Várj meg minket!

Bluefox: Meg ne nézzétek nélkülünk!

Writer_19: Megvárunk titeket, de akkor ne legyen az, hogy "a könyvben nem így volt".

Bluefox: Reméljük nem lesz rá szükség. Na, megyek, folytatom. Az utolsó résznél tartok, pörögnek az események :D

Bluefox kilépett.

Azért volt jó olvasni, mert egyszerre volt ismerős a modern XXI. századi világ miatt és új, a retró játékok, filmek és egyebek miatt. Persze voltak ismerős filmek, animék és zenék. Wade karaktere nem volt sem ízig-vérig rosszfiú, sem a tökéletes Mary Sue férfiváltozata. Hibázott, némelyik döntésével nem értettem egyet, ezért sokkal életszagúbb, realisztikusabb volt.
Lennék a regényben főhős, mert olyan jó lenne csak úgy lenémítani a sértőnek ígérkező megjegyzéseket, egy gombnyomással ignorálni a nekünk nem tetsző dolgokat. Emellett szeretném kipróbálni a benne szereplő játékokat, felfedezni a világot, amiben Halliday élt - egy olyannak, mint én, aki szívesebben született volna 1-2 századdal ezelőtt, ez a könyv egy megvalósult álomra hajazott.
Annak ajánlom, aki szereti a jövőben játszódó történeteket, érdekli a retró korszak, és valami élethűt akar olvasni. Annak ajánlom, aki meglepetésekre, pörgő cselekményszálra vágyik úgy, hogy közben akar kapni egy üzenetet a könyvtől - mert mindegyiknek van, csak meg kell találni. Annak ajánlom, aki még jelen volt a retró korszakban, és most, hogy az elmúlt, vissza szeretne menni, nosztalgiázni szeretne.
Ne olvassa el, aki nem preferálja az antihősöket, a teljes mértékben kiszámíthatatlan történeteket. Ne olvassa el, aki szeret elgondolkodni a cselekményeken, aki detektívesdit játszva ki akarja logikázni némelyik részletet. Ez a könyv nem marad le tőled - vezet.