VisszatérésA beavató lapot és a kalligramot készítette: ELFAJZOTTAK - Fantastic Beasts - Érd

J.L. Armentrout: The Return - Visszatérés


 

A The Return – Visszatérés J. L. Armentrout második magyarul is megjelent fantasy sorozatának első része, amely az ókori görög mítoszokon alapszik. A történet szerint Josie egy nap találkozik a szívdöglesztően jóképű Seth-tel, akitől megtudja, hogy különleges – ő nem más, mint Apollón lánya, egy félisten, akinek sorsa attól a naptól kezdve megpecsételődik. Seth és ő közösen vágnak neki a kockázatos útnak, hogy biztonságba helyezzék a lányt a szabadon garázdálkodó titánok és árnyak elől, ám azt még egyikük sem sejti, hogy hamarosan mind az események, mind az érzelmeik egymás iránt viharos fordulatot vesznek.

A könyv szereplőgárdája a továbblépés gondolata és a félelemre adható különböző reakciók lehetősége köré rendeződik. Seth válasza az attól való félelmére, hogy a múlt megismétli önmagát, a tagadás és az önmagába zárkózás. Az egyetlen apollüón sötét múltja miatt önmarcangolásba és tagadásba menekül, erejével igyekszik palástolni a sebezhetőségét. Gyötri a bűntudat, képtelen megbocsátani magának a történteket, még ha már mindenki más meg is bocsátotta neki. Kétségbeesésében mindent eldobva magától feláldozza értelmét vesztett életét Apollónnak, a halálát pedig Hádésznak. Már egy éve nem nyit senki felé, nem enged meg magának emberi kapcsolatokat, amikor találkozik Josie-val, a lánnyal, aki újra értelmet ad az életének, de azt gondolva, hogy nem érdemli meg a boldogság semmilyen formáját, megtagadja magától a lányt.

Bár kevésbé tűnnek jelentőségteljes karaktereknek, mindenképpen meg kell említenünk Seth és Josie édesanyját is. Seth édesanyja bár a nyilvánosság előtt büszkén mutogatta mindenkinek a kisfiát, a kiválasztottat, az egyetlen apollüónt, valójában sosem törődött vele, nem az számított neki igazából, hogy ki is az ő fia, csak az, hogy minek született. Josie anyja is kulcsfontosságú szerephez jut a regény lélektani folyamatainak alakulásában. Josie születése után az édesanyja ahelyett, hogy titokban tartaná a lány apjának természetfeletti kilétét, szent meggyőződéssel hangoztatja, hogy hozzá leszállt egy angyal. A környezete persze őrültnek tartja, aminek következtében olyan gyógyszerekkel kezelik, amelyek egészséges emberre károsan hatnak. Josie édesanyja egyszer azt mondta a lányának, hisz abban, hogy kell valami céljának lennie Josie életének, ha már az övé tönkrement miatta.

Josie eddigi élete így, ebben a tudatban élve nem volt kimondottan felhőtlennek nevezhető. Bár anyját gyógyszerekkel kezelik, állapota nem mutat javulást, és betegsége miatt a lányát is sokat csúfolják, így Josie egész gyerekkora magányosan telt. Korán megtudja azt is, hogy a mentális betegségek örökletesek lehetnek, így önmagától is állandóan tartania kell, várva a pillanatot, amikor ő is becsavarodik.

Josie a megítélés elől ugyan egy messzi egyetemre menekül, ahol előítéletek nélkül új életet kezdhet, de ugyanakkor a pszichológiát választja fő tárgyának. Szóval bár távolságra és tagadásra van szükségre ahhoz, hogy biztonságban érezze magát, rendületlenül kutat a megoldás után, ami sokat elárul arról, mennyire erős személyiség. Mikor megtudja az igazságot, az első reakciója az, hogy Seth kattant, a második, hogy ő maga az, aki megőrült, és végül csak akkor fogadja el a tényállást, amikor látja Erin átváltozását. Habár ő is a tagadás fázisából indul, a sokkhatás után ő képes arra, amit az édesanyja nem tudott megtenni annak idején – továbblépett. Nem ragadt meg annál a pontnál, hogy „én”, hogy „mi történt velem”, hanem képes volt a következményekkel és a miértekkel foglalkozni. Nem az jelentette számára a fő problémát, hogy pl. Erin egy mitológiai lény, hanem felmérte, mi az igazán fontos. Az, hogy Erin még mindig az az Erin, akit megismert, és aki élete első igaz barátja volt. Ezzel a képességgel csak ő rendelkezik a könyv szereplői közül, ő lesz az, aki Sethnek is képes megmutatni, hogy bár a múltat nem szabad feledni, a jelen szempontjából csak az a fontos, hogy abban az egy bizonyos kulcsfontosságú pillanatban a férfi képes volt meghozni a helyes döntést. Josie az egyetlen, aki meg tudja mutatni önmaga igazi értékét az apollüón harcosnak.

A The Returnnek az egyik legnagyobb erőssége, hogy igyekszik minél árnyaltabb képet alkotni, nagyon sok mély témához is hozzányúl, legyen az a szereplők lélektana, vagy pl. a meggyőzés képessége, mint egy rendelkezésre álló lehetőség, fegyver a mitologikus alakok kezében, és ez különösen elgondolkodtatott minket. Jogod van-e élni ezzel az eszközzel, még akkor is, ha nem okozol vele jelentős vagy effektív kárt? Hol és hogyan helyezi el az egyén morális rendszerében azt, hogy játékszerré teszi mások elméjét, felsőbbrendűek-e az ezzel a képességgel élők, vagy épp ellenkezőleg, azt jelenti-e a hatalom, hogy képesek vagyunk lemondani róla? Ezek mind olyan hosszasan boncolgatható témák, amiket nem vártunk egy paranormális románctól, de mindenképp egy kellemes meglepetést jelentett, hogy ilyen mélységekbe is bemerészkedik a könyv.

Seth és Josie kapcsolata bár nagyon jó stílusban volt megírva, mégis azt éreztük olvasás közben, hogy a romantikának, aminek – lévén ez egy apokaliptikus eseménysorozatot előkészítő történet - csak másodlagos szerepet kellet volna betöltenie, erősen túlsúlyban volt az akciókhoz képest. A könyv pontosan annyi érzelmet közvetített az olvasó felé, ami egy közel 500 oldalas könyvtől elvárható, viszont az egyensúlyt a szerelmi és a fő cselekményszál között nem sikerült kialakítania. Habár az is igaz, hogy egy sorozatban nem történhet meg minden azonnal az első kötetben, ennek ellenére egy kissé intenzívebb kezdés mindenképpen jót tett volna a regénynek. A könyv kompozíciója és témája hiába tenné nemcsak indokolttá, de szinte kötelezővé is a keményebb stílust, a durvább összecsapásokat, a végeredmény mégis olyan, mintha a szerző meg akarta volna kímélni a szereplőket, vagy önmagát, netalántán az olvasókat… Ez kedves tőle, tényleg, de nem vagyunk annyira törékenyek. J

A regény másik fő negatívuma a néhol előforduló mitológiai pontatlanságok. Apollón jelképei például egyáltalán nem stimmelnek, az írónő valószínűleg Hermész szimbólumaival keverte össze őket, az is érdekes ellentét, hogy Athéné és Artemisz, bár szűzistennők, mégis életet adtak egy-egy félistennek, illetve Héra sem véletlenül a házasság istennője, a mitológia szerint ő (férjével ellentétben) sose árulta el a Zeusszal való kapcsolatát. De ha még emellett el is siklott valakinek a figyelme, az írónő rajongói számára biztos szemet szúrt a zavarba ejtő hasonlóság ez a könyv és a Luxen sorozat kötetei között. Egy lány, aki különlegessé válik (Katy és Josie), és egy arrogáns, jóképű védelmező, akivel kezdetben minden kissé viharosan indul (Daemon és Seth), egy barátnő, aki titkolta az igazi kilétét (Dee és Erin), sötét, gonosz lények, akik elszívják az életenergiát/aethert (arumok és daimónok)… Rengeteg párhuzam vonható a Titan és a Luxen széria között, ami egyrészt nem nagy probléma, hisz Jennifer L. Armentout stílusa több mint élvezhető, mégis, mialatt a kezünkben tartottuk a könyvet, végig az volt bennünk, hogy oké, ez mind szép és jó, de mintha ezt már olvastuk volna valahol. Az új sorozat hiába épül egy teljesen új világ köré, hiába mutat be új szereplőket új problémákkal, a könyv egésze úgy érződik, mint egy Luxen-újrajátszás, mintha nem is egy új sorozatba kezdtünk volna bele, hanem a régit olvastuk volna újra.

Összességében elmondható, hogy a The Return egy sokszínű, remek elemekkel operáló és elképesztően részletes és árnyalt karakterrajzokkal rendelkező könyv, de egyelőre még képtelen elszakadni a már korábban eljátszott forgatókönyvtől, az írónő még nem tud kilépni a saját komfortzónájából. Az viszont kétségtelen, hogy csakúgy, mint a Luxenben, ebben is rengeteg kihasználandó és kihasználható potenciál van, és még bőven ott a lehetőség, hogy ez a széria is valami igazán naggyá és epikussá nője ki magát Jennifer L. Armentrout kezei között.

A Visszatérés c. kötethez készült kalligram megtekinthető IDE kattintva

 

Barátság: 8

Bátorság: 9

Önfeláldozás: 9

Műveltség: 6

Őszinteség: 8

Elgondolkodtató történet: 8

Erőszak: 7

Izgalom: 6

Mindennapi történet: 6

Nevettem rajta: 6

Szerelem: 9

Sírtam rajta: 2

Tetszett: 7

Varázslatos történet: 6