Velünk véget érA beavató lapot és a kalligramot készítette: ŐSZINTÉK - WitchReaders - Püspökladány

Colleen Hoover: Velünk véget ér

 

Colleen Hoover könyveit világszerte megannyian olvassák. Legtöbbjük szerepel a New York Times bestseller listáján, ennek tükrében nagy elvárással fogtunk a Velünk véget ér című regényéhez. A regény írása közben Colleen érzelmi hullámvölgyeket élhetett meg, ugyanis újra át kellett élnie mindazokat, melyek gyerekkorában történtek vele és ennek példájára alkotta meg a Bloom család történetét.
        Az egyik főszereplőnk Lily, egy ambiciózus, törekvő lány, akinek nem szokványos életébe kapunk betekintést. Hamarosan belép a képbe a tökéletes férfi mintájára Ryle Kincaid, akiben megismerhetünk egy munkájában kiemelkedő és külső adottságaiban megnyerő személyt. Az olvasóban felmerülhet az enyhe túlzás gondolata, mert e tulajdonságok mellé adódik még, hogy testvérével és annak multimilliomos férjével él együtt egy saját luxuslakosztályban. Ryle és Lily életében a gyermekkori sérelmek a felszínre törnek, melyek által a sors egymás mellé rendeli őket. Az életük megismerkedésüket követően gyökeresen megváltozik. 

        A mű olyan gondolatokat vet fel az olvasókban, mint pl.: vannak-e jó és rossz emberek, előítéletesség, pszichiátriai betegségek. "Mindannyian egyszerűen emberek vagyunk, akik néha rossz dolgokat tesznek...Mindenkiben van egy kevés jó is meg rossz is. "
Az embereket ősidők óta foglalkoztatja a jó és a rossz ellentéte. Ezt úgy érzékelteti az írónő, hogy Lily már önmagában a jóságot testesíti meg. A rossz szülői példát felülírva úgy dönt, hogy segíteni fog egy hajléktalan fiún, akivel később szerelembe esnek. E jó cselekedet a lány egész életszemléletét meghatározza, mivel a későbbiekben is olyan gyerekeknek akar segíteni, akik hátrányos helyzetben élnek. Viszont édesapja ennek totális ellentéte. Az írónő hatásosan szemlélteti a családon belüli erőszakot, valamint a társfüggőséget. Lily édesanyja az éveken át tartó bántalmazás ellenére sem képes elhagyni a férjét. Tetteire mindig mentséget keres: "Aztán a negyedik alkalommal csak egy pofont kaptam. Emlékszem, utána megkönnyebbültem.” A könyv olvasása közben döbbenünk rá, hogy mennyire összetett a műfaj az ember és az élethelyzetek.
        A mű két szerkezeti részre osztható, egy lágyabb hangvételűre és egy mélyebb mondanivalójúra. Az első részben Lily tinédzser korában írt leveleibe is bepillantást nyerhetünk, ezáltal ismerjük meg Atlas Corrigan történetét, amely a mű egészére kihat. Ezek a naplóbejegyzés-szerű levelek nem szokványosak, emiatt még érdekesebbé teszi a történteket. Az Atlasról szóló levelek többféle érzelmet válthatnak ki az emberekből, mint például düh, empátia, szomorúság, sajnálat. A fiú élete tanító szándékú lehet mindenki számára, hiszen gyötrelmes fiatalkora ellenére, pozitívan áll a világhoz egy jobb jövő érdekében. Erre Lilyvel közös mottójuk motiválta: "ÚSSZ ÉS EVEZZ!"

A második részben következik be a Colleen Hoover féle csavar. 
Az olvasói tudatot becsapja, hogy Ryle elítélendő cselekedete (fizikai bántalmazás) és az ezt követő viselkedése (bocsánat kérés) ellentmond egymásnak. Amíg az olvasóközönségben negatív gondolatok fogalmazódhatnak meg Ryle-lal kapcsolatban, addig Lily az őszinte megbánás és bocsánatkérés hatására megenyhül. A kezdetekben még kibúvót keres a férfi számára, de a mű előrehaladtával megtudja, hogy ezek nem csupán véletlenek. A férjét gyermekkorában egy baleset által bekövetkezett trauma érte, amely egész életére meghatározó dühkezelési problémákat hagyott.
A történet ezen részén az olvasó egy érzelmi hullámvasúton megy végig. Számunkra sem egyértelmű, hogy mi lenne a helyes döntés, ezért elfogadjuk Lily tanácstalanságát. Az egyik pozitívum Alyssa és Marshall házassága, mely megmutatja az olvasóközönség számára, hogy igenis létezik olyan kapcsolat, ami szeretetteljes, kiegyensúlyozott.

        Számunkra ez a könyv örök kedvenc marad, mivel olyan érzelmi mélységbe taszított és magasságokba emelt, amelyek felejthetetlen élményt nyújtottak. A mű minden egyes pillanatát imádtuk, átéltük. Volt, hogy sírtunk, máskor nevettünk, illetve dühöngtünk. Egy biztos, mindenki, aki szeret utazni, olvassa el e történetet, mert az érzelmek birodalmán átvezet.

A Velünk véget ér c. kötethez készült kalligram megtekinthető IDE KATTINTVA.

Barátság:10

Bátorság:10
 
Önfeláldozás:10
 
Műveltség:10
 
Őszinteség:7
 
Elgondolkodtató történet:10
 
Erőszak:7
 
Izgalom:10
 
Mindennapi történet:5
 
Nevettem rajta:2
 
Szerelem:10
 
Sírtam rajta: 5
 
Tetszett:10
 
Varázslatos történet:10