masszaA visszajátszott jelenetet és a beavató lapot készítette: BÁTRAK - OLVASOKK! - Kaposvár

Kalapos Éva: Massza

 


A képen a könyv azon része jelenik meg, amikor Győző és Subi már áttértek a zaklatás internetes formájára, és Patrik akár ötven üzenetet is kap egy órán belül.Már azért nem alszik, mert már fél, ugyanakkor szinte várja az újabb üzeneteket. A falon az általunk legdurvábbnak vélt irományuk tűnik fel a Lénnyel egyetemben, amivel azt igyekeztünk jelezni, hogy a szerepe már elkezdett eluralkodni rajta és a személyisége részévé válva mindenhova kíséri.

massza

Ráber Patrik 14 éves hatosztályos gimnazista. Haja szőke, a megszokottnál kicsit hosszabb. Mélabús, egyesek szerint drámai és már-már lányosan szép arccal. Sose tűnt ki a tömegből. Teljesen átlagosnak gondolja magát. De ott lebeg a feje felett: MÁS vagy, mint a többiek.

Titokban verseket és más szövegeket tanul. Ezt egy csinos osztálytárs dicséretének hatására és anyja jószándékú barátnőjének biztatására kezdte el. A Sors keze, hogy egyik délután gyalog megy a húgáért az óvodába, mert lekéste a buszt és talál egy plakátot egy amatőr színjátszócsoport szereplőválogatásáról, amire el is megy és Frankenstein szörnyének szerepét kapja a darabban. Úgy tűnik, élete sínre kerül, tudat alatt dédelgetett álma elkezd beteljesülni. De épp ellenkezőleg. Elszabadul a pokol, és kezdődhet az előadás.

A könyv középpontjában a zaklatás áll. Ez eleinte személyesen történik, majd átalakul internetes zaklatássá. Magyarországon, illetve Közép-Európában ezt nem veszik olyan komolyan, mint kéne. Beszélni beszélnek róla, de különösebb figyelmet nem kap, mert nem történt még kirívó eset. Pedig jelen van. Attól, hogy halálesetet még nem követelt, igenis valós probléma. Kalapos Éva témaválasztása épp ezért tökéletes, mert felhívja rá a figyelmet, és rögtön a fiatalsághoz szól. Ez azért igazán jó, mert sajnos a legtöbb esetben ők válnak célponttá.

Maga a könyv és szereplői is igen megosztották a csapatunk véleményét. Patrik zaklatása remekül van felépítve. Az a lépcsőzetesség, ahogy a két zaklató (Győző és Subi) haladnak és az ideiglenes kimaradások idegőrlő eredményt alkotnak, így a hatás hiteles, habár néhányunk szerint Patrik végső lépése indokolatlan és túl hirtelen. Tudjuk, hogy az írónő beleásta magát a témába, hogy több mű született már ilyen alapokra építve, és hogy épp ezért ő mást akart. Nem olyan történetet, ahol a főszereplő végül öngyilkos lesz, de épp ez, hogy ennyire akarta, hogy más legyen rontott az összképen, hiszen a felépítés alapján pont az öngyilkosságot vártuk volna vagy azt, hogy tette előtt/mielőtt rátámad Győzőre, összeroppan. De persze a váratlansága miatt zseniális húzás is lehet. Embere válogatja, ki hogy gondolja.

Patrik az egyik főszerepet játssza a színdarabban: a Lényt. Frankenstein szörnye egy ösztönlény, ami tökéletes abból a szempontból, hogy Patrik minden frusztrációját beleölheti, kitombolhatja magát, de úgy látszik ez még sem elég, hiszen fokozatosan épphogy átveszi az irányítást a fiú felett. A jól adagolt félelem és stressz által kialakult tornádó egyszer csak elszabadul, és onnan nincs visszaút.

A mellékszereplőkről alkotott képünk is eltér. Bencét kivéve, aki a legkicsapongóbb karakter volt. A regény elején még Patrik legjobb barátjaként ismerhetjük meg, majd némán elzárkózik, egy időre visszatér a barát szerepéhez, ha nem is olyan szinten, mint eredetileg volt, majd árulóvá avanzsál és csatlakozik Győzőék bandájához. Mindezt szerintünk teljesen alaptalanul teszi.

Dina karakterével kapcsolatban is felmerült néhány kérdés. Vajon csak a státusz érdekelte egy fiúban vagy maga az ember? Az érdeklődés szikrája Patrik első szavalása után merül fel először, amikor dicséretével bogarat ültet a fiú fülébe. Aztán akkor, amikor megkapja a darab egyik főszerepét. Még ki is mondja, hogy ő igazából a különleges fiúkat értékeli, akik valami miatt MÁSOK. Vajon ez azt jelenti, hogy a személyiség, amit keres valószínűbb egy művészlélekben, mint egy focistában, vagy csak szimplán a tehetséges és érzékeny fiúkra bukik? Az érdekkapcsolat kérdése akkor is felmerült, amikor Patrik azon gondolkozik, hogy mi lesz Dinával a kapcsolatuk után. Vajon talál magának egy festőt, vagy egy költőt?

Máté alakja egész végig sötét árnyként lebeg felettünk Patrikkal való összetűzései miatt. Így a hirtelen jött bocsánatkérése gyors váltásnak tűnik és Patrik heves reakciója, utólag visszagondolva, remekül sejteti a végkifejletet.

Panka, Patrik négyéves húga igazán jó karakter, az ő közös jeleneteik színt visznek a sötét eseményekbe, de sajnos csak nagyon kevés ilyen akadt.

Véleményünk szerint a legjobb karakter Klau volt, aki egy igazán erős jellemmel rendelkező szereplő. Pimasz és szókimondó megnyilvánulásai zseniálisak, de épp úgy, mint Pankánál több is lehetett volna belőle. Szerintünk ő rendelkezett azokkal a tulajdonságokkal és azzal a bizalommal, hogy Patrik lelki társa lehetett volna, akinek kiöntheti a szívét és mindent kitálalhat. Sajnos ez nem következett be.

Ez a könyv összességében elég megosztónak bizonyult. Ezt nem feltétlenül azonosíthatjuk azzal, hogy jó vagy rossz volt. Mert az mindenképp pozitívumként írható fel, hogy a különböző vélemények vitát generálnak, amivel a könyv és témája is előtérbe kerül, és ott is marad. Beszélnek a témájáról, az általa felvetett kérdésekről, így végül is az írónő elérte a célját.

Ami még az előnyös dolgok listájára írható az a stílus. Könnyed volt, már csak ezzel is ellensúlyozva a nehéz témát, illetve gördülékeny olvasást eredményezett, mintegy ösztönözve a befogadót a folytatásra.

Ami nem tetszett benne, hogy túl sok témát akart feldolgozni. A zaklatás önmagában is elvitte volna a hátán a történetet, így az olyan nüanszok, mint az átlagos cselekvések szükségtelen beemelése, a dohányzás, a tabletes-számítógépes órai jegyzetelés, felesleges tanító szándéknak bizonyultak, illetve egy eszköznek, amivel a történetet hétköznapibbá akarta tenni az írónő.

Patrik támadása és az utána tanúsított viselkedése, gondolatai nem a megfelelő befejezése ennek a történetnek. Nem a jó üzenetet közvetítik. Továbbá lezáratlannak tűnik a könyv. Mi lesz Patrikkal a későbbiekben? A javítóban tovább fog folytatódni ez a rémálom, vagy már annyira érzéketlenné vált a külvilágra, hogy nem is érzi annak? Milyen hatással lesz ez az egész helyzet a családja, de legfőképp Panka életére? Bence továbbra is Győzőékkel marad, vagy Patrik üzenete ráébreszt arra, hogy hibát követett el és rossz emberekhez csatlakozott? Mi történik Klauval, és hogy viseli Dina a traumát? Tehát egy folytatásra mindenképp szükség lenne.