Forduló
4
Barátság
2
Bátorság
6
Önfeláldozás
5
Műveltség
6
Őszinteség
7
Elgondolkodtató történet
8
Erőszak
7
Izgalom
7
Mindennapi történet
3
Nevettem rajta
2
Szerelem
2
Sírtam rajta
3
Tetszett
7
Varázslatos történet
3
Írj irodalmi kritikát a választott kötethez!

Sarah Pinborourgh: 13 Perc

13 perc... 13... A 13, ami a szerencsétlenség, a rombolás és a halál szimbóluma.
Natasha Howland, a menő, népszerű lány, aki látszólag tökéletes életet él. Egészen addig, amíg egy fagyos téli hajnalon egy folyóban találják meg félholtan. A történéseket az olvasó számtalan kérdéssel fogadja. De az írónő nem sieti el ezeknek a megválaszolását.

A regény rendkívül fordulatos, viszont a történet eléggé nehezen indul be, és a fordulópontig, amikor visszatér az emlékezete egyik főszereplőnknek, a történet egy kifejezetten átlagos amerikai „gimis sztorivá” válik. Nem kevés gondolkodást igényel, hogy mi is átláthassuk a történtek miértjét. A regény remekül mutatja be a népszerű és „tökéletes” lány bandát, a benne zajló hierarchiával és feszültséggel. A nyomasztó iskolai légkörben, csak az úgy nevezett „barbie-k” szava számít igazán, és aki kilóg közölük, az könnyen zaklatás áldozatává válhat. A hangsúlyt a női uralomra és a manipulációra helyezte az író. Nekem emiatt kicsit eltúlzott és megterhelő lett, ugyanis nem a megszokott amerikai gimnáziumi színes hangulatot kapja az olvasó, hanem a nyomott, sötét, magányos atmoszférát.

Sok az indokolatlan és idegesítő karakter megnyilvánulás. A történetszál helyett a karakterek kidolgozásán volt a hangsúly, amivel nem lenne probléma, ha egy folytatásos regényről lenne szó, de így kicsit összecsapottnak éreztem.
A karakterek, (már amennyit látunk belőlük) ezzel szemben igaziak, messze nem tökéletesek, teljességében találkozhatnánk velük a való életben is (még ha ebbe egy kicsit ijesztő is belegondolni, tekintettel a történet végkifejletére).
 A szerző egyébként jól fűzi a szálakat, kellően tudja csavarni a történetet, éppen ezért nagyon kíváncsi voltam mi lesz a végkifejlet. Semmi kiemelkedő. A legtöbb csavar kiszámítható volt és nem váltott ki semmilyen meglepetést. Néhol a nagy csattanónak szánt események ellaposodnak, vagy már oldalakkal korábban kitalálhatók.

 Az olvasást érdekessé tette az SMS-ek mutatása, így jobban bepillanthattunk a karakterek fejébe, gondolataiba, és az író ezzel kellően befolyásolta az olvasó gondolkodását, és találgatását. Egy másik szemszög Caitlin Bennett felügyelő jelentései a történtekről, ennek a higgadtsága, "felnőttessége" remekül illeszkedett a csapongó Becca és Natasha rendszeres naplóbejegyzései közé.

Véleményem szerint ez egy megosztó könyv, mivel különböző korosztály, különbözőképpen értékelheti Natasha és Becca történetét. Aki szereti a lélektani regényeket, élvezi az emberekben rejtőző igazi gonoszt, vagy éppen jót felfedezni, annak a regény jó szórakozást biztosíthat.

Összességében egy rendkívül fordulatos lélektani regény, ami arra buzdít minket, hogy ne higgyünk el mindent, ami a szemünk előtt van, nem mindenki az, akinek mutatja magát, és igenis érdemes néha utána ásni a dolgoknak.