Forduló
4
Barátság
10
Bátorság
10
Önfeláldozás
10
Műveltség
10
Őszinteség
3
Elgondolkodtató történet
8
Erőszak
3
Izgalom
10
Mindennapi történet
7
Nevettem rajta
5
Szerelem
1
Sírtam rajta
7
Tetszett
8
Varázslatos történet
1
Írj irodalmi kritikát a választott kötethez!

A nem túl távoli jövőben már a Marsra is eljutott az emberiség. Mark Watney is ott van mérnök botanikusként, ám egy homokvihar evakuációra kényszeríti a legénységet és úgy tűnt Watney életét vesztette hiába keresik őt társai. Azonban Watney egy szerencsés véletlennek köszönhetően túlélte a homokvihart és ott ragadt a Marson mindenféle kommunikációs berendezés nélkül. Nincs módja tudatni a külvilággal, hogy életben van, de ha lenne rá módja is akkor sem érne oda hozzá időben, mert előtte éhen halna vagy még hamarabb a vesztét okozná a sérült berendezések vagy a könyörtelen környezet. Markot viszont nem olyan fából faragták, aki könnyen feladja és az élethez való makacs ragaszkodása, meg persze a mérnöki képességei talán elegendőek, hogy életben maradjon.

Andy Weir első regénye ez a mű, melyből már film is készült. Számomra gyötrelmesen hosszú volt. Az alapkoncepció nem indokolja, hogy ekkora terjedelme legyen a könyvnek, főleg úgy nem, hogy rengeteg benne a kémia és a fizika, amit egyszerű halandó, olyan professzionális nyelven, ahogy le van írva nem tud élvezni. Az egyetlen negatívuma a könyvnek, hogy sok a természettudományos leírás,amelyet mellőzhetett volna és több cselekmény belevinni a műbe.

Alapvetően ez a mű két nézőponttal világítja meg a történéseket. Mark naplóbejegyzéseiből főleg és ritkábban a Földön állomásozó NASA-ból. Mark Watney karaktere nagyon jól elviszi a hátán az egész könyvet, ha nem lenne szarkasztikus humora egész biztosan nem lett volna ekkora sikere a könyvnek. Ugyanis, mint már említettem korábban, nagyon sok a kémia és a fizika, de ezt nagyszerűen kompenzálja Marknak a személyisége, mert beszólásaival és csípősebb megjegyzéseivel megszínesíti a történetet és sokkal élvezhetőbbé teszi még azok számára is, akik nem jártasak a természettudományok világában.

Érdekes volt, ahogy az író próbálja elénk tárni egy olyan ember gondolatait, aki egy egész bolygón egyedül él. Kicsit, olyan Robinson Crusoe-s volt csak Watney teljességgel egyedül van és nem csak egy szigeten, de egy teljes bolygón elég sokáig mindenféle kommunikáció nélkül. Ez egy annyira jó része a könyvnek. Teljesen beleéli magát az olvasó, mintha ő maga is ott ülne a Marson egyedül és kiszolgáltatva a környezeti tényezőknek. Andy Weirtől ez egy nagyszerű teljesítmény, hiszen ez az első kötete.

Fantasztikus volt azt is olvasni, hogy mennyi ember összefogott, hogy Watney-t életbe hazahozzák. Dollármilliókat öltek bele a projektbe egy egyszerű mérnök botanikus életéért, miközben a Földön naponta több 10 gyerek hal meg éhezésben. Mégis, ezért az egy emberért aggódott a Föld bolygó, ami nem kétséges, így lenne a valóságban is. A könyvben is meg van fogalmazva, hogy vajon miért strapálta magát ennyi ember, azért, hogy Watney-t megmentse. Ez egyben a könyv tanulsága is. Részben azért, amit Képvisel Mark: egy fejlettebb és tudományosabb kort, hiszen Mark termesztett burgonyát a Marson, viszont sokkal inkább azért, mert minden emberben ott motoszkál az az ösztön, hogy segítsen a másik emberen. Ez a fajta segítségnyújtás kivétel nélkül megtalálható minden kultúrában a világ minden táján vallástól függetlenül. 

Ajánlom szívből mindenkinek, hiszen egyfajta melegség járja át az embert, ha belegondol mennyi erőfeszítést kellett tenni, azért, hogy Watney-t hazahozzák. Bár igaz sok benne a tudományos léíró részek, tökéletesen kompenzálja Mark karaktere és így azok számára is élvezhetővé válik, akik nem jártasak efféle körökben.