romeoAz irodalmi kritikát és a chatbeszélgetést készítette: ŐSZINTÉK - Gonosznyusz - Eger

Leisa Rayven: Hitvány Rómeó 

chatLeisa Rayven nagy sikerű Starcrossed sorozatát immáron a magyar közönség is olvashatja. Az első részt vesszük most górcső alá és kiderítjük, miért is oly megosztó ez a sorozat. Vagy szeretik vagy utálják, de semmiképpen nem közömbösek e kötet iránt. 

A történetet az egyik főszereplő meséli. Cassie, aki mérhetetlenül belehabarodott Ethan Holtba, aki menekül az érzései és vágyai elöl; a múltban, de a jelenben megcserélődnek a szerepek. Ethan a biztos magában és Cassie menekül. A könyv lapjain érződik a kémia, amelyet a két főszereplő ad ki magából. Igazából kettejüket nem is nagyon lehet külön venni, hisz félemberek a másik nélkül. Heves érzelmek és vágyak már az első pillanattól kezdve, pontosan olyan, mint Rómeó és Júlia történetében, csak a vég itt nem a halál, hanem a drámai magasságokba emelkedett szenvedés és önutálat/sajnálat. 

A mű cselekménye a múltban egy híres-neves színi iskolában zajlik, míg 6 évvel később egy színházban. Holt elhagyta Cassie-t, és sokáig egy tenger választotta el őket. A múlt viszont mindig visszatér és az emberek nem felejtenek. Örökre megmarad főszereplőnk legemlékezetesebb alakítása, mégpedig az ismerkedésük elején eljátszott Rómeó és Júlia. A színpadon rendkívüli volt az ő játékuk, így 6 évvel később lehetőséget kapnak ugyanarra a színpadi csodára, amelyet 6 évvel ezelőtt oly csodásan vittek végbe. 

A kötet dinamikussága az, ami előre lendíti a cselekményt. A lapokról vibráló energia, ami a szereplőpárosunk miatt van segít, hogy ne figyelhessünk az unalmas, ismétlődő cselekményre. Vagy a múltban vagy napjainkban, de mindenhol szenved valaki ebben a történetben. Kissé már-már vontatott lenne, ha nem tudnák elvinni a szereplők a cselekményt. Még a mellékszereplők is üdítően hatottak a regényre, tán még jobban is remekeltek, mint a dráma királyunk- és királynénk. A karaktereikbe ugyanakkor önmagunkat is tökéletesen bele tudjuk társítani, hiszen unalmas az életük a többi "különlegesebb", de kétségtelenül sokkal tehetségtelenebb színészjelöltek közül, és ráadásul a megfelelni akarás erőteljesen jelen van a könyvben. A társadalmi nyomás által az emberekre nehezedett irreális elvárásoknak való megfelelési kényszer, de még ennél is rosszabb, mikor a tulajdon szüleink akarnak nekünk egy olyan életpályát ránk erőltetni, amelyet nem nekünk teremtettek. Mindennapi problémákkal küzd Cassie és Ethan, és ettől lesznek igazán emberiek. Mintha életre kelnének a lapokon, és olyan, mintha ismertem volna őket már korábbról is. Az írónő tökéletesen hitelesen adta át a színész/hétköznapi ember kontrasztot, amelybe mi olvasók kaphattunk egy cseppnyi bepillantást, vajon hogyan is zajlik mindez a kulisszák mögött. 

Csodálatos párhuzamot lehet vonni a Rómeó és Júlia történettel. Ott a két főszereplő konkrétan a halálba kergette egymást, míg Holték esetében "csak" az őrületbe. Elsősorban olyan fiatalok kezében tudom elképzelni ezt a könyvet, akik nem riadnak vissza a romantikus szenvedéstől és a szenvedélyes szerelemtől. Egyszerre nyálas és vad a könyv, pont egy ilyen ember tudja igazán értékelni.