legendaAz irodalmi kritikát és a chatbeszélgetést készítette: ŐSZINTÉK - WitchReaders - Püspökladány


Marie Lu: Legenda


Teljesen új vizekre eveztünk a Legenda kiválasztásakor, ismeretlen író, soha nem hallott cím, ízlésünktől távol álló műfaj. Csapatunkat már az első fejezet megosztotta. Volt, akinek tetszett, de akadt olyan is aki azt mondta nem olvassa tovább, válasszunk másik könyvet. A keresgetések végére mégis Marie Lu: Legenda című könyvénél kötöttünk ki. Végül megállapíthatjuk: igazán jó döntés volt. Minél jobban elmerültünk a világukba annál nehezebb volt a felszínre törni. 
     Észak-Amerika két nemzetre szakadása váltott ki egy háborút a Köztársaság és a Kolóniák között. Az embereket már 10 éves korukban besorolják a próbán elért pontszámuk alapján. Azok, akik éppen elérik az 1000 pontot azok száműzve vannak a gimnáziumokból és dolgozniuk kell. 1250 pont felett már folytathatják a középiskolát, majd főiskolára küldik őket. 1450 pont felett pedig már az elit réteghez tartozhat a gimnáziumban majd a főiskolán. Azok az emberek, akik nem érik el az 1000 pontot munkatáborba kerülnek, vagyis így tudja az egész nép. Valójában minden ilyen gyermeket megölnek, és innen, szó szerint a halál szájából tér vissza a titokzatos fiú, akin kísérleteket végeztek el. 
     Daniel Altan Wing azaz Day a Köztársaság leghírhedtebb bűnözője mindössze 15 éves. A fiú rettentően gyors, figyelmes és okos, mégis megbukott a Próbán, szerinte. Az általa elkövetett bűntények mind olyanok, amelyek szabotálták a Kolóniákkal szembeni harcra lépést, valamint rablás melyből a Szektorában lévő szegényeknek adakozott és a családját tartja el. Testvérén kívül mindenki halottnak hiszi, ezért nem vállalta fel sosem a nevét. Így lett hát Danielből Day: A pillanatnak élszés meghalhatsz egy szempillantás alatt, ezért aztán épp elég, ha egyszerre csak egy nappal törődsz.
     June Iparis gazdag és a legkiválóbb egyetemen tanul 15 évesen. Teljesítette a próbát méghozzá tökéletes maximális 1500 ponttal. Ő az egyetlen csoda gyerek, akiről mindenki tud, de mégsem az egyedüli, hiszen Day is hibátlanul teljesítette, mégis ellentétes világban élnek. Képességei hasonlóan kifinomultak mint a srácé, következetes, jó megfigyelő, okos, rettentően bátor és elszánt. Az utolsó családtagja elvesztése után egyedül marad. Bátyját Metiast megölték és ezentúl azért küzd, hogy levadássza a gyilkost.
     Az embereket foglalkoztatja a jövő. Kérdések ezrei merülnek fel, mikor arra gondolunk mi lesz "x" év múlva. Ez a regény elénk tár egy kifejlett, átgondolt, tökéletesen megalkotott nézőpontot. Az, hogy mit gondolunk, vagy hiszünk el azt már csak maga az olvasó dönti el. Maga a történet disztópia, amely a jelenlegi világ gyökeres ellentéte negatív értelemben. Ez a regény tökéletesen bemutatja ezt az ellentétet. Az embertelenséget, a rendszer uralmát, a szegénységet, de, ezek mellett a legkiemelkedőbb negatívum a járványok, melyet az emberek alkotnak meg. A saját fajukon kísérleteznek ezzel az önnön társadalmuk lélekszámát is lecsökkentik, de mivel csak az alsó réteget érinti a vírus, ezzel a köztársaság nem foglalkozik. 
     Az egyik fő pozitívum a műben, az a váltott szemszög. Érdekessé és kiforrottabbá teszi, hogy két teljesen eltérő rétegbe tartozó személy gondolatait és a körülöttük történő eseményeket láthatjuk. Átéljük a szegények nehézségeit, és az őket érő diszkriminációt, valamint a gazdagokkal való tekintélyes bánásmódot. Ez egyrészt párhuzamba állítható a saját világunkkal, hiszen ma is tapasztalható már az emberek közötti ellentét, amely negatív irányba fordul. A tanulatlan emberek megvannak pecsételve, ahogy a cigány származásúak vagy a gazdagok. Ez az ok már generációkkal ezelőtt is jelen volt és jelen is lesz. A társadalomban nem felelhet meg mindenki az elvárásoknak és egymásnak, ezáltal ez egy örökké tartó probléma marad.
     Az olvasás során sajnos érzékeltünk írói túlzásokat. A főszereplők kora a legszemetszúróbb, hiszen két 15 éves gyermekről van szó. Valamint azok az esetek, amelyekben sérülés éri őket. Day például túléli, mikor lelövik, majd leugrik egy épület 2. emeletéről és még el is menekül. Egy ilyen sérülést egy felnőtt, erősebb fizikumú férfi is nagy fájdalom és nehézség árán élné túl. Az épületek közötti ugrálás egy egész katonai csapat kijátszása, legyőzése, mind hihetetlenül hangzik. A két fiatal túlzott tehetsége zavaró. 
     A borító először nem nyerte el a tetszésünket. A könyv elolvasása után viszont értelmet nyertek a színek, melyet a könyv szereplőihez tudunk kapcsolni. Az arany szín a bölcsesség, a tudás és az igazság szimbóluma. A két fő karakterrel teljes mértékben párhuzamba állítható. Tudjuk milyen próbákon kellett átmenniük, ismerjük az erősségeiket és a legalapvetőbb, hogy mind ketten harcolnak valamiért: az IGAZSÁGÉRT.

 

witch