bpAz irodalmi kritikát és a szimulációs játékot készítette: CSOPORTNÉLKÜLIEK - Így jártunk a könyvekkel - Jászágó

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

 

 

Egy kiváló magyar író kiváló könyve a Leányrablás Budapesten. Őszintén szólva az elején kissé szkeptikus voltam, nem igazán kedveltem a magyar írókat egészen mostanáig. A történet 1896 és 1900 között játszódik, tökéletesen bemutatva a századfordulós Budapestet. Izgalmas, jól felépített történet tele rejtélyekkel és felfedezésre váró titkokkal.

A mű szerint Hangay Emmát budapesti tartózkodása alatt elrabolják 1896-ban, majd 1900-ban egy rejtélyes sürgöny megérkezése után húga, Emília (Mili) nővére keresésére indul a fővárosba. S innentől összekuszálódik minden szál, és a titkok egymást követve derülnek ki. Minden elismerésem Böszörményi Gyulának a jól kidolgozott karakterek és helyszínek miatt, és amellett se menjünk el, hogy sok valós személy neve is felbukkan az oldalakon. A főszereplők egytől egyig sajátosak és egyediek, erre jó példa Ambrózy báró, aki az egész könyv alatt közönyös és kissé pökhendi stílusú, míg Milire a makacsság volt jellemző. Mili és a báró közti feszültség és csipkelődés szórakoztató és egyben aranyos is. Ambrózy úr a lenéző viselkedéséért sokszor megkapta a magáét Mili kisasszonytól. A könyvben párhuzamosan követhetjük nyomon a két Hangay lány történetét. Habár a mű két szálon fut, egyáltalán nem zavaró, inkább csak az izgalmat fokozza. A történetben nem csak Mili, de Emma sorsa is fordulatosan alakult. Emma kedves, jólelkű lány, akinek megkeserült az élte a fővárosi tartózkodása alatt. Azonban nagyon megható volt az Emma és Tóni közti összetartás, és a fiú részéről a plátói szerelem. Egy valami sajnos nagyon szúrta a szemem olyannyira, hogy még könnyet is hullajtottam. Az pedig Tóni halála volt. Szerintem ez az egész könyv egyik legszomorúbb része. Emiatt a könyv elvesztette a leghumorosabb, legéletvidámabb és az egyik legodaadóbb karakterét

„-A holtak emléke gyorsan fakul- felelte Gerlice
-Vagy örökké éget, bánatkorommal szórva be minden napot.”

A könyv lezáratlan, ami még inkább fokozza a kíváncsiságot és az izgalmat. A mű nyelvezte korhű, amitől még hitelesebbé válik. A könyv a kor kedvelőinek kötelező! Gyula úr könyveivel nagyon kell vigyázni, mert beszippantják az olvasót. A Leányrablás Budapesten egy fantasztikus író fantasztikus könyve.

A könyvhöz készült szimulációs játék megtekinthető a képre kattintva!
 

bp