Kalligramok

Péczely Dóra: Budapest OFF

A kötet első novellája jelenik meg a kalligramunkon: a Rózsaszín Felhőkarcoló becenévre hallgató, rózsaszín ruhás lány alakja, akinek ikonikussa vált ruháit és városban hagyott üzeneteit gyúrtuk egybe.

Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok

A kép Poirot-t ábrázolja, és az ő hőn szeretett bajszát, a szeme fényét.
Mivel a történet egy sorozatgyilkosról szól, az ABC-ről és a betűiről, így az abc betűit szerettük volna a középpontba helyezni, na meg a zseniális Poirot-t, aki megfejti, hogy ki lehet az a titokzatos gyilkos, aki sorrendben haladva megöli áldozatait.
Az árnyékolásnál (szürke) Poirot tulajdonságait írtuk le. Van benne jó is és rossz is.
A szeménél teleírtuk a, b, c betűkkel, mivel Poirot az elkövetőt keresi:  ABC-t.

Mary E. Pearson: Az árulás csókja

A kalligramunk Lia kavahját, esküvői tetoválását ábrázolja, még teljes, egész formájában. Az oroszlánt a Morrighani Szent Szövegek, a Venda-énekek és Gaudrel utolsó emlékiratai adják ki. A könyv nagyon meglepő, fordulatos. Aki még nem olvasta, annak csak ajánlani tudjuk, nagyon figyeljen oda ezekre a kis versikékre néhány fejezet elején, ugyanis egy teljesen más, ősi történetet mesélnek el, ami elengedhetetlen a teljes egész megismeréséhez - minden okkal van, volt és lesz. (És nem mellesleg gyönyörűek.)

John Green - Alaska nyomában

A dohányzás káros dolog, ez tény. Mégis ebben a könyvben a karakterek előszeretettel szívnak el napi több szál cigarettát. Az író sokszor használja ezt a cselekvést kiegészítésként a főtevékenység mellett vagy a beszélgetés témájául is ez szolgál párszor. Lényegében azért döntöttünk amellett, hogy a dohányzást örökítjük meg ebben a feladatban, mert szinte mindenhol megjelenik a történetben. Hol jelentőséggel bír, hol pedig csak kiegészítésként.

 

Jenn Bennett : Alex nagyjából

Hol is kezdjem? Porter, Porter, Porter
Kész izomagy, háromfejű sárkány,
De ha kell a bájával képes és átver
S magához ragaszt mint a kátrány. 

Mézbarna göndör fürtjei
Kócosan állnak fején
"Hogy tud valaki ily hajjal születni?"
Csendben kérdem én.

Belépek a családi boltba,
S wax illat járja át orromat,
A kasszánál szörfösök állnak sorba,
És én várom mikor érzem újra szagodat.

William R. Forstchen: Egy másodperccel később

Háttérként a fekete színt választottuk, ez hivatott szimbolizálni az áram, energia teljes hiányát, a sötétséget és reményvesztettséget. Az első fontosabb motívum a pisztoly. Az író által elénk tárt világban abban a pillanatban, hogy elveszted a fegyvered halott vagy. A pisztoly golyókat lő ki, de ez másat is szimbolizál. Nem csak halálos golyókra gondoltunk, hanem mindarra ami végül az emberiség pusztulását jelenti. Túlélés mindenek felett, önzés, éhség, dac, a félelem elrejtése és a vágy hogy minden úgy legyen, mint régen.

Szabó T. Anna és Lackfi János : Verslavina

A kalligrammot a csapat együtt talalta ki hogy milyen legyen, viszont csak egyvalaki készítette,hogy egységes legyen. A kép közepén látható egy férfi és egy női alak egymásnak háttal állva. A férfi mellett a férfiről szóló versek részletei a nő mellett pedig a nőről szólok találhatóak. Alattuk pedig a negyven éves korról szóló versek lelhetők fel. 

Majoros Nóra - Pityke és Prém

A második forduló feladata a kalligram készítése volt. A csapat nevében mondhatom a scrapbook közelebb állt hozzánk, de ezzel a is megbirkóztunk. Két csapatban dolgoztunk, az első csapat a lovat készítette s a második a napot és a holdat.

Marie Rutkoski: The Winner's Curse- A nyertes átka

A 2. forduló során sokkal könnyebben ment a munka, sokkal inkább élveztük ezt a feladatot. Rengeteg kreativitást igényelt, aprólékosságot, időt és kidolgozottságot, mi mégis nagy izgalommal ötleteltünk, hogy hogyan tudnánk ezt a könyvet, amit mindannyian szerettünk, egy kalligramban megjeleníteni. A fő vonal a következő volt: A nyertes átka című könyv egy misztikus, nagyon sokszínű, régebbi korhoz hasonló fiktív világban játszódik, amiben nagy szerepet kap a harc, a háború, valamint a kártyajáték és a művészetek is.

Péczely Dóra (szerk.): Budapest Off

A képen bal oldalon látható a Budai vár, mellette a Lánchíd, a jobb oldalon pedig az Országház leegyszerűsített verziója, amely valamennyire passzol a könyvben szereplő illusztrációk stílusához, alatta pedig a Budapest felirat egy villanykapcsolóval, mely éppen ki van kapcsolva, ezzel jelentve az Off-ot a mű címében. Az ábra úgymond kitöltéséhez felhasználtuk az antológia szerzeményeinek íróit, címeit, helyszíneit, és szereplőit, továbbá pár idézetet. (A kép rossz minőségéért elnézést kérünk.)

Felhasznált idézetek:

Leiner Laura: Ég veled

A kalligram elkészítését mindannyian nagyon vártuk, mert teli voltunk jobbnál-jobb ötletekkel. Már az olvasás során is jegyzeteltünk, ötleteltünk hogy hogyan lehetne a legkreatívabban megjeleníteni a könyv tartalmát. Végül, mivel mindannyiunknak más-más volt fontos a történetből, úgy döntöttünk, hogy mozaikszerűen, több kisebb képet rajzolva készítjük el a munkát. Így is történt: pénteken újra összeült háromfős csapatunk, és nekiláttunk a feladatnak. Elsőként felvázoltuk grafitceruzával a mintákat, kitaláltuk, melyik idézetet melyik képbe írjuk.

Lucy Strange- A világítótorony legendája

A kalligrammunkon a háttér a könyv borítójára hasonlít, mivel az teljesen megragadta regény hangulatát, amit mi is át szerettünk volna adni. A csónak pedig azért került rá, mert végig szerepel a könyvbe, és a főbb mozzanatokhoz köze van: például amikor Pet és a nővére felfedezik a tengeralattjárót, amikor Pet nővére elszökik vele, hogy segítsen a csapdába esetteken. Ez a csónak még a nagyapjáé volt, így családi szál is fűződik hozzá. Ráadásul a csónak labilissága jelképezheti a háborúban az emberek helyzetét.

Sir Arthur Conan Doyle-A sátán kutyája

A kalligram elkészítését nagyon élveztük. Amint megtudtuk mit is kell csinálni a kreatív feladat során már mind a hármunk fejében egyre jobb ötlet jutott eszébe. A háttérnek az elkészítését víziszínessel valósítottuk meg, hogy teret adjunk a képversnek, illetve jobban is kiemelje. Az olvasás során annyira belemélyedtünk a történetbe, hogy elfelejtettünk, szavakat, illetve mondatokat kijegyezni, így közösen újra meglátogattuk a történetet.

Kasie West: Szívességből szerelem

A közös munka megint nagyon jól ment. Mikor válogatuk ki a szavakat amiket felhasználtunk a feladathoz ,olyan volt mintha újra elolvastuk volna a könyvet. Nagyon tetszett ez a kreatív feladat. Azért ezt a képet választottuk mert egy fontos jelenetet ábrázol a könyvből. 

Rick Yancey: Az ötödik hullám

A kalligramunk több különálló alakzatot ábrázol, melyek mindegyike valamilyen formában kapcsolódik a történethez.

A bal felső sarokban a Cassiopeia csillagkép Cassie tulajdonságaiból és nevéből rajzolódik ki.

A szerintünk fontosnak vélt tulajdonságaiból kialakított csillagképben a főszereplő neve olvasható össze.

A jobb felső sarokban található űrhajóról a könyvben nem találtunk pontos leírást, ezért azt gondoltuk, hogy a legismertebb ábrázolást használjuk.

Az űrhajót alakító szavak főként az Érkezéshez és az idegenekhez kapcsolódnak.

Leiner Laura: Ég veled

Ezt a könyvet minden tinédzsernek bátran tudom ajánlani aki szereti a kalandos, szövevényes regényeket. Ez a történet izgalmas és romantikus is egyben, a belefűzött szerelmi szál miatt. A sztorinak hosszú, de mégsem unalmas felvezetése, bemutatja a főszereplőt és három csapattagját. A karakterek nem sablonosak, valósághűen gyondolkodnak és cselekszenek. Az Iskolák Országos Versenyén lévő fordulókban tisztán megmutatkozik minden csapat taktikája, ki, hogyan küzd a győzelemért. Az erőnléti és logikai kihívások során mindenki megmutathatja tehetségét, csapatban és egyéni feladatokban is.

Julie Buxbaum: Három dolgot mondj

A kalligram középpontjában inkább a telefon motívum áll, mint a két főszereplő, ezzel igyekeztük hangsúlyozni a kapcsolatuk fontosságát. Az üzenetváltás, ami az összes közül leginkább megfogott minket került középre:

„Csak egy kávét szerettem volna inni veled. […]”

„én tényleg nem tudom, miről beszélsz. […] nem arrafelé tartunk, amerre szerettem volna…”