Kézjegyhagyások

Kerstin Gier - Silber

A könyv 306. oldalán hagytunk "nyomot". Az üzenet a könyv tartalmára utal - hogy sokszor nem hihetünk a szemünknek és csak a trilógia végén fog kiderülni az igazság - és az álmokkal van kapcsolatban, amire az egész könyv fantáziavilága épül (az üzenet: "Minden álmom hazugság."). A kiválasztott oldalra egy sütő papírt raktunk és fekete filccel tintapaca szerű foltokat rajzoltunk, illetve a hazugság szót írtuk rá és a megfelelő szavaknál helyet hagytunk ki.

Rácz-Stefán Tibor - Élni akarok

"Érdemes elolvasnod, mert meglágyul a szíved és felnyílik a szemed."

"Érzékenyek készítsenek zsepit!"

"Váratlan fordulat"

"Lassíts, már a felénél jársz!"

"Vigyázat! Romantikaveszély!"

"Erős idegzettel olvasd csak el!" - Ennél a résznél a post it-re rajzolt halaknak is jelentőségük van. Elrejtettük a HALál szót, így nem spoiler, mert igazából ez nem sok embernek tűnhet fel:)

L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

Az 5. forduló kreatív feladata is nagyon tetszett mindannyiunknak, és amint megláttuk ezt a könyvet, elolvastuk a tartalmát, máris tudtuk, hogy mit fogunk belőle készíteni, hogyan fogjuk otthagyni a "kézjegyünket". A regényben igen nagy szerepet kapnak a kavicsok, rengeteg kis elejtett utalás van benne ezekkel kapcsolatban, a végül pedig kiteljesedik a szerepük. Az írónő általuk megfogalmazza a regény egyik mondanivalóját, miszerint azért adnak az emberek becenevet a másiknak, mert nem akarják a mindenki által használt nevén nevezni azt, akit igazán szeretnek.

Becky Albertalli: Simon és A Homosapiens Lobbi

Az ötödik forduló kreatív feladata nagyon tetszett mindannyiunknak. 

Egyrészt, mert sokkal könnyebben kivitelezhető volt, mint a korábbi fordulók feladatai, másrészt pedig mégiscsak nagy kreativitást igényelt az elkészítése. A kézjegyhagyás lehetőséget adott arra, hogy egyéni érzelmeket, gondolatokat vigyünk a munkánkba, illetve sokkal kötetlenebb is volt az előző kreatív feladatokhoz képest.

Kristin Cashore - A Garabonc

Ezúton is szeretnénk elnézést kérni minden vaktól is gyengén látótól. A mi üzenetünk Braille írással (vagy valamivel, ami arra akar hajazni) készült, és egyszerűen a "Látlak Téged" (vagy legalábbis reméljük, hogy az) szavak olvashatóak rajta. A Braille írást az egyik karakter tiszteletére választottuk, és úgy gondoltuk, hogy remekül tükrözné a könyv hangulatát/üzenetét miközben egy kis (morbid) humort is csempész bele. 

(A fordítás egyébként erről az oldalról származik: http://rozoli.uw.hu/braille.php )

 

Kristin Cashore - A Garabonc

Ezúton is szeretnénk elnézést kérni minden vaktól is gyengén látótól. A mi üzenetünk Braille írással (vagy valamivel, ami arra akar hajazni) készült, és egyszerűen a "Látlak Téged" (vagy legalábbis reméljük, hogy az) szavak olvashatóak rajta. A Braille írást az egyik karakter tiszteletére választottuk, és úgy gondoltuk, hogy remekül tükrözné a könyv hangulatát/üzenetét miközben egy kis (morbid) humort is csempész bele. 

Lisa Heathfield-Papírpillangók

Az üzenetünket sajnos nem tudtuk elhelyezni a könyv lapjai közé, de igyekeztünk feldobni a papírfecnin lévő szöveget valami kiegészítővel. Amit nem volt nehéz kitalálni mivel már a mű címe segítséget nyújtott. Papírpillangót hajtogattunk, több fajtát kipróbáltunk és végül kiválasztottuk a legjobbat illetve legszebbet, ami a képen is látható. Érdemes figyelembe venni a színét, mivel a piros egyben az életerő növelését, túlélést szimbolizálja. A történetben June-nak szüksége volt erőre mivel szörnyű dolgok történtek vele.

Dávid Ádám - Finy Petra - Gévai Csilla - Kertész Erzsi - Majoros Nóra - Mészöly Ágnes - Miklya Anna - Nyulász Péter: Találj ki!

Karcsi bácsi a könyv egyik főszereplője nevében hagytunk üzenetet a kötetben. Az öregúr úgy érte el, hogy a gyerekek összebarátkozzanak, hogy bonyolult feladatokat adott nekik amit együtt kellett megoldaniuk. Míg a fiatalok ezen ügyködtek, rájöhettek, hogy milyen fantasztikus élményeket és barátokat szerezhetnek ha nem folyamatosan a telefonjukat bújják. 

Szerb Antal- Utas és holdvilág

Azért kapott helyet a vonat a papírunkon, mert amikor Mihály véletlen másik szerelvényre ül fel, akkor kezd megváltozni a gondolkodása és elindul fejlődése.

A rajz egyébként egy pinterestes Roxfort Expresszről lett mintázva. :)

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Szerettünk volna valami olyat készíteni, ami tükrözi a könyv tartalmát, de közben kicsit humorosra vettük a dolgot Simon Oreo-diétájával. Feltűnik a szivárványzászló is, de nem az van a középpontban, hiszen Simon személyisége sem a melegsége körül forog. Annál sokkal több, egy jó barát, testvér, színész és levelezőtárs. Úgy érezzük, sikerült elkapnunk a történet esszenciáját, reméljük az üzenetünk segít a következő olvasó döntésében, és egy újabb ember lesz gazdagabb Simon és Blue páratlanul édes történetével.