Julie Buxbaum: Három dolgot mondj

A kalligram középpontjában inkább a telefon motívum áll, mint a két főszereplő, ezzel igyekeztük hangsúlyozni a kapcsolatuk fontosságát. Az üzenetváltás, ami az összes közül leginkább megfogott minket került középre:

„Csak egy kávét szerettem volna inni veled. […]”

„én tényleg nem tudom, miről beszélsz. […] nem arrafelé tartunk, amerre szerettem volna…”

„Ja, én sem így szerettem volna.”

A két szereplőhöz jellegzetes motívumokat kapcsoltunk: Jessie esetében a horgonynak két jelentése van: Chicago, a lány által érzett honvágy, az elkeseredettség, hogy visszatérjen a régi életéhez, ami már a múlt, illetve a gyász okozta üresség, az édesanyja hiánya, a család biztonságának elvesztése. A fejét megtöltő szavak között szerepel a Scarlett név, az ’otthon’, ’Anya’ és ’család’ szavak. A Chicago tábla az elhagyott otthonát, a pizza a legjobb barátjával eltöltött időt, a hiányos család a csak körvonalakkal rendelkező anyával az anyukája elvesztését jelképezi, gondolatai közül ezeket tartottuk legmegkapóbbaknak.

A két karaktert egy szó köti össze, a ruhájuk cérnáiból alakul ki az ’Átokföldje’ szó, amely szintén szerepet kap a könyvben, néhány idézet is előkerül belőle. Úgy éreztük, hogy ez volt még egy lényeges összekötő elem két karakter között.

VS karakterének ezüstös színe a kilétének bizonytalanságával hozható párhuzamba, olyasmi ’itt vagy? - hol vagy?’ érzést szerettünk volna kelteni vele kapcsolatban, hiszen a karaktere a könyv egészén keresztül illanásszerű volt, mikor elkezdtük volna sejteni, hogy ki az, hirtelen megfordultak az események. A lelkében tátongó űrt itt is egy szimbólum üresen hagyásával valósítottuk meg. A feje körül a ’vers’ és ’alvás’ szavakkal egy könyv, az ’xbox’ és az ’elterelés’ szavakkal egy Xbox logó, és a ’Xander’ és ’heroin’ szavakkal egy heroinos tű látható. Ezek közül néhány spoileres infomáció, szóval azokat nem fejtenénk ki annyira, de a videojátékok elterelő hatással vannak VS-re, a traumáját jelzi a heroin, illetve utalás van az alváshiányra is ezek között. Látható, hogy az ő feje jobban teli van szavakkal, ezzel arra utalunk, hogy VS karaktere többoldalú, hiszen ott van VS-ként az interneten, illetve a valóságban is. Két hasonló, de egyben különböző személyiség, ezt jól mutatja, hogy hogyan viselkedik Jessie-vel a valóságban, és mennyire másképp az üzenetváltásaikban.

A két szereplőt stilizálva, szinte bábuként rajzoltuk meg, ez azt mutatja, hogy szinte olyan, mintha bábok lennének, és valaki eszeveszetten rángatná a madzagjaikat. Vagy mintha egy társasjátékban lennének alárendelt szerepben valamilyen külső erő irányítása alatt. Az életük eseményeit, az érzéseiket, legfőképp a szomorúságot nem ők irányítják, hanem az élet. Nevezhetjük Sorsnak, Istennek, vagy Univerzum akaratának, mind ismerjük az érzést, hogy néha a magasabb erő nem a mi oldalunkon áll.

Kalligram