Irodalmi kritika és scrapbook 6.

papírpillangókŐSZINTÉK - Lapszámosok, Pomáz

Választott könyv: Lisa Heathfield - Papírpillangók
 


 

Mindannyian nagyon megdöbbentünk mikor befejeztük ezt a könyvet. Számítottunk rá hogy nem az a könnyed romantikus regény lesz ami csak finoman érinti a komolyabb témákat, ennél jóval több volt.
Az írónő jól játszik a biciklik képével, amely végig kísér minket szinte az egész könyvön és a szabadságot ábrázolja. A címadó papírpillangók is ezt az üzenetet közvetítik. A fejezetek felosztása is egyedi, a központi tragédia miatt "előtte" és "utána" részekre bontja az művet, ami különlegességet kölcsönöz neki.
Elgondolkodtató, hogy Junet vajon igazságosan vagy igazságtalanul ítélik-e el a bíróságon. Vajon a lány megérdemelte a börtönt és a halálos ítéletet? Amíg June a börtönben van megjelenik a magunknak való megbocsájtás témája is, hiszen a lányt két pap is próbálja tettei elfogadása felé terelni.
A testvéri kötelék fontossága is szerepet kap, amikor Junet meglátogatja Megan és úgy fognak össze, amire azelőtt nem volt példa, ami igazán szívet melengető. A regény legeslegvégén váratlan a fordulat, mégis az olvasó végig reméli és érzi, hogy a lány megmenekül. Ez Blisternek és a kapcsolatainak köszönhető, ő volt June-nak végig az egyetlen reménysugara és támasza. Azt kicsit mindannyian hiányoltuk, hogy több szó essen Blister családjáról, hiszen az ő helyzetük is nagyon különleges, elvégre milyen lehet ennyi gyereket eltartani, nevelni, taníttatni, főleg úgy, hogy egy részük örökbe fogadott.
A bullying, avagy a zaklatás is fontos szerepet kap a műben. Ezzel nagyon sokszor találkozhatunk a közvetlen környezetünkben vagy akár pont mi is lehetünk áldozatai, esetleg zaklatók.
Igazán fontosnak tartjuk ezt a témát és örömmel vesszük, hogy a műben ez is szerepet kapott.
Nagyon megindító olvasni ahogy June küzd a nevelőanyjával és testvérével. Szörnyű, hogy Kathleen miket művelt mindkét gyerekkel, de annak ellenére hogy néhány jelenet túlírtnak és túlzónak tűnik, nagyon jól felhívják a figyelmet a mostohagyerekek nehéz sorsára vagy a modern társadalmunkban jelen lévő rasszizmusra is. A mű stílusa nem emelkedik szépirodalmi magasságokba, de megfogalmazása megfelelően közvetíti üzenetét, üzeneteit. A szülők idealizálása fiatal korban mindenkire jellemző és a felismerést követő döbbenetet és csalódást nagyon jól ábrázolja az írónő June végzetes döntésével.
 

Barátság: 4

Bátorság: 5

Önfeláldozás: 3

Műveltség: 4

Őszinteség: 8

Elgondolkodtató történet: 8

Erőszak: 9

Izgalom: 6

Mindennapi történet: 3

Nevettem rajta: 1

Szerelem: 7

Sírtam rajta: 2

Tetszett: 7

Varázslatos történet: 2

Scrapbook-kép
 

csipetke

Csapatunkkal a szürkével és az élénk színekkel való kontrasztot szerettünk volna kihangsúlyozni. Ami a könyv tartalmára is utal, hiszen June keserű, sötét életébe a Blisterrel töltött idő hozott színt.

A biciklit és a halott aranyhalat fekete tűfilccel készítettük és mellé az idézeteket is. A szürke alapszínt szintén filccel csináltuk meg. A középső színes pillangókat ceruzával rajzoltuk, erre a vonalra pedig még papírból hajtogattuk meg a kis élőlényeket.