Rick Yancey: Az ötödik hullám

A kalligramunk több különálló alakzatot ábrázol, melyek mindegyike valamilyen formában kapcsolódik a történethez.

A bal felső sarokban a Cassiopeia csillagkép Cassie tulajdonságaiból és nevéből rajzolódik ki.

A szerintünk fontosnak vélt tulajdonságaiból kialakított csillagképben a főszereplő neve olvasható össze.

A jobb felső sarokban található űrhajóról a könyvben nem találtunk pontos leírást, ezért azt gondoltuk, hogy a legismertebb ábrázolást használjuk.

Az űrhajót alakító szavak főként az Érkezéshez és az idegenekhez kapcsolódnak.

A lap alján található szimbólumok összessége egy jelképes idővonalat ábrázol, amelyen jobbról balra haladva a könyv főbb eseményeit, tárgyait jelöltük.

Az idővonalnak keretet adó regényrészletet azért választottuk ki, mert kifejezi, hogy Cassie küzdeni akar és fog, ugyanis az egész emberiség jövője a tét.

Jobbról haladva az első szimbólum egy feketelyukat ábrázol, ami egy örvény formában jeleníti meg Cassie érzéseit a remény elvesztéséről.

A következő szimbólum Sammy mackója, amelyet nővérének adott, azért, hogy  félelmét enyhítse. A benne lévő szövegrészlet a búcsú pillanatait foglalja össze.

A harmadik jelkép a tiszavirágot ábrázolja,amely az élet rövidségét és elmúlását, valamint Evan érzéseit Cassie iránt fejezi ki.

Az utolsó kép a két tábort is elpusztító Szemet ábrázolja, amelynek közepén az emberi kapcsolatok bonyolultságát kifejező nevek halmaza található meg.  

Kalligram